Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Minisztériumi rendelet (148/218 Z.z.) által módosulnak az élelmezési költségtérítés összegei belföldi kiküldetés esetén 2018. június 1-től. Egyben hatályon kívül helyezi az eddig érvényes 309/2016 számú rendeletet.

 

Az élelmezési költségtérítés módosul 2018. június 1-től

 

A 283/202 számú kiküldetési költségtérítésekről szóló törvény és a 595/2003 számú jövedelemadó törvény értelmében csupán a minimális élelmezési költségeket kell betartani a munkáltatónak. A kiküldetésben részt vett munkavállalónak fizethet magasabb összeget is, miközben a többletkifizetés törvény értelmében nem adócsökkentő költség a munkáltató számára.

Az élelmezési költség mértéke

4,80 eur belföldi kiküldetés esetén, amely 5-től 12 óráig terjed

7,10 eur belföldi kiküldetés esetén, amely 12-től 18 óráig terjed

10,90 eur belföldi kiküldetés esetén, amely több mint 18 óráig terjed

Az élelmezési jegy minimális értéke is módosul

A munkáltató köteles a munkavállaló számára olyan feltételeket biztosítani, hogy meleg ételhez jusson. Ezen túlmenően, ha a munkavállaló több mint napi 4 órás munkaviszonyban dolgozik, a munkáltatója köteles hozzájárulni az étkezéséhez. Ezt élelmezési jegyek által teheti meg.

Párhuzamosan a fentiek kihatással vannak az alkalmazottaknak nyújtott élelmezési jegyek minimális értékére, amely 2018. június 1-től 3,60 EUR-t jelent. Ennek 55%-a munkáltatót terheli – ez 1,98 EUR jegyenként.

A munkáltató legfeljebb az 5-től 12 óráig terjedő kiküldetésre vonatkozó élelmezési költség értékének 55%-át érvényesítheti adóköltségként, ami az új előírás értelmében 4,80 EUR-ból 2,64 EUR-t jelent.

Egyéni vállalkozó is érvényesítheti költségként az élelmezési jegyet

Egyéni vállalkozó 4,80 EUR értékben jogosult adóköltségként elszámolni júniustól az élelmezési jegyet minden ledolgozott napra vonatkozóan a naptári évben.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.05.26.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!