Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egyéni vállalkozói státusz és az adószám megszerzése után Szlovákiában a vállalkozó nem válik egyben hozzáadottérték-adó (DPH/szlovák ÁFA) fizetővé. Ugyanez vonatkozik a cégnyilvántartásba bejegyzett cégekre is. A hozzáadottérték-adó alanyi státuszt mindenképp kérvényezni kell az adóhatóságnál.

A külföldi vállalkozásokra, melyek Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetőként regisztráltak, eltérő szabályok vonatkoznak a DPH – szlovák ÁFA bevallás és kötelező mellékleteinek benyújtására.

DPH - szlovak AFA bevallas es kotelezo mellekletek

Hogy történhet a bejegyzés

Kétféle módon vállhat egy szlovák vállalkozás hozzáadottérték-adó fizetővé:

 • törvényből kifolyólag köteles regisztrálni az a vállalkozás, amely az utolsó 12 egymást követő naptári hónapban elérte a 49.790 EUR forgalmat,
 • vagy önként is regisztrálhat DPH (szlovák ÁFA) adóalanynak, ha még nem érte el a fent említett forgalmat.

Létezik még másfajta DPH regisztráció, amelynél a szlovák vállalkozás nem válik hozzáadottérték-adófizetővé és nincs is joga visszaigényelni az adót. Ilyet a közösségen belüli árubeszerzésnél egy bizonyos összeg felett és a közösségen belüli szolgáltatásoknál köteles meglépni a vállalkozás. Erről a témáról részletesen a következő cikkben írtam: Nem teljes körű szlovák ÁFA – DPH regisztráció, amelynél az adóalany nem válik DPH fizetővé 

Külföldi cég, illetve egyéni vállalkozó köteles Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetővé jegyeztetni a vállalkozását, amennyiben:

 • olyan tevékenység végzésére készül, amely a teljesítésének helye a hozzáadottérték-adó harmonizált elvei alapján a Szlovák Köztársaságban van (5.§),
 • távértékesítés formájában értékesít árut Szlovákia területére nem adóalanyok számára, miközben az értékesített áru összértéke a naptári évben meghaladja a 35.000 EUR-t (6.§).

A DPH (szlovák ÁFA) regisztráció igénylése céljából kattintson a képre:

Szlovák ÁFA bevallás és mellékletei

Általánosságban havi szinten szükséges benyújtani a DPH (szlovák ÁFA) bevallást. A kivételekről még a továbbiakban szó lesz ebben a cikkben.

Mondhatjuk úgy is, hogy a bevallás mellékletét képezi az ellenőrző kimutatás. Gyakorlatilag a bevallásban szereplő összegek tételes felsorolására szolgál. Részletesen ebben a cikkben írtam róla:  Ellenőrző kimutatás a számlák online bekötése helyett Szlovákiában

Az összesítő nyilatkozat az EU-n belüli üzletek tételes kimutatására szolgál – hasonlóképpen, mint Magyarországon és a többi tagállamban.

Mindhárom dokumentumot az adóidőszakot követő hónap 25.-ik napjáig szükséges benyújtani az adóhatóság felé, yújtani az adz adújtására. mégpedig elektronikusan.

Az elektronikus kommunikációról is korábban írtam már cikket: A szlovák adóhatóság elérhetősége – Ön már elektronikusan kommunikál?

Kinek és milyen gyakorisággal szükséges benyújtani az egyes dokumentumokat

A teljeskörű DPH fizető adózási időszaka egy naptári hónap.

Az adóalany választhat naptári negyedéves adózási időszakot, amennyiben

 • az adóalany regisztrációjától eltelt több mint 12 naptári hónap és
 • az utolsó egymást követő naptári hónapban az adóalany forgalma nem haladta meg a 100.000 EUR-t.

Teljeskörű DPH fizető belföldi adóalany (4.§)

Az adóbevallást minden adóidőszakra vonatkozóan (tehát havonta, illetve negyedévente) köteles benyújtani. Amennyiben nem volt semmilyen forgalma, ilyen esetben is szükséges benyújtania az „üres” adóbevallást.

Az ellenőrző kimutatást majdnem minden esetben szükséges benyújtani. Felmerülhet olyan helyzet is, hogy nem kell az ellenőrző kimutatást benyújtani, csak az adóbevallást, mégpedig olyan adóidőszakban

 • ha az adóalany üres adóbevallást nyújt be,
 • kizárólag adómentes közösségen belüli, illetve harmadik országokba történő áruértékesítést végzett,
 • háromszögügyletben vett részt és nem igényel vissza hozzáadottérték-adót.

Az összesítő nyilatkozatot sem szükséges minden adóidőszakra vonatkozóan benyújtani, csak ha

 • közösségen belüli áruértékesítést végzett az adóalany és az adót a vásárló köteles megfizetni,
 • a saját árukészletét helyezte át saját célokra másik tagállamba és az adót maga köteles megfizetni abban a másik tagállamban,
 • első vásárlóként háromszögügyletben vett részt,
 • szolgáltatást értékesített másik tagállamban letelepedett vásárlónak, miközben a vásárló köteles az adót megfizetni.

Az összesítő nyilatkozat adóidőszaka eltérő lehet az adóbevallás adóidőszakától. A közösségen belüli áruértékesítés összegétől függ, hogy havonta, vagy csak negyedévente szükséges benyújtani.

Külföldi személy (5.§, 6.§)

A külföldi személy számára előnyös, hogy csak abban az adózási időszakban köteles benyújtani adóbevallást, amikor a Szlovák Köztársaságban adókötelessége keletkezett.

Az ellenőrző kimutatást és az összesítő nyilatkozatot hasonló esetekben köteles benyújtani, mint a Szlovákiai székhellyel rendelkező hozzáadottérték-adó fizető.

Nem teljeskörű adófizető (7.§ és 7a.§)

Az ilyen típusú adóalany sem köteles minden adóidőszakban benyújtani adóbevallást, csak ha adófizetési kötelessége keletkezett.

Ellenőrző kimutatást nem kell benyújtania semmilyen esetben, mivel nem állítja ki a számlát hozzáadottérték-adó tartalommal és nem is igényelhet vissza adót.

Összesítő nyilatkozatot csak abban a negyedévben köteles benyújtani, amelyben

 • külföldre értékesített szolgáltatást, melynél a szolgáltatás befogadója köteles megfizetni a hozzáadottérték-adót,
 • vagy háromszög ügyletben vett részt első vásárlóként.

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.10.09.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!