Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az ellenőrző kimutatás (szlovákul „kontrolný výkaz”) 2014-ben került bevezetésre a szlovák hozzáadottérték-adó törvény által (222/2004, 78a.§). Bevezetésének az volt a célja, hogy áltata visszaszorítsák az adócsalásokat.

A bevezetése előtt természetesen tartottunk tőle, hogy mennyire lesz bonyolult a kimutatás elkészítése. Jól rendberakott és karbantartott számviteli adatbázisból a benyújtandó .xml fájl elkészítése nem olyan nehéz dolog. Természetesen benyújtása előtt saját érdekünkben tételesen ellenőrizzük a kimutatás adatait.

 

Ellenorzo kimutatas

 

Milyen adatokat tartalmaz az ellenőrző kimutatás

Az ellenőrző kimutatás tulajdonképpen a hozzáadottérték-adó bevallásban szerepeltetett adatok tételes kimutatása. Minden bejövő számlát és minden kiadott számlát, amelyek tartalmaznak DPH-t (szlovák ÁFA-t) tételesen fel kell tüntetni a kimutatásba.

A következő adatokat kell szerepeltetni minden számláról:

 • a szállító / vevő közösségi adószáma,
 • a számla sorszáma,
 • teljesítés időpontja,
 • adóalap összege,
 • adó összege,
 • adó mértéke,
 • a befogadott számláknál a visszaigényelt adó összege.

A bejövő és kimenő számlákon kívül a befogadott egyszerűsített adóügyi bizonylatok adatait is tételesen fel kell tüntetni. Ebben a cikkben írtam arról, hogy a pénztárbizonylatok alapján is visszaigényelhető a DPH (szlovák ÁFA): Egy „kis cetli” alapján hogy lehet visszaigényelni a DPH-t?

Továbbá a pénztárgépben rögzített készpénzben történő értékesítés összevont adatait is fel kell tüntetni az ellenőrző kimutatásban. Ez vonatkozik többek között a külföldi vásárárusokra is, akiknek kötelességük elektronikus regisztrációs pénztárgépet használni a piacokon történő értékesítés folyamán.

Azokat a teljesítéseket is fel kell tüntetni, amelyeknél fordított adózás miatt a vásárló köteles bevallani és befizetni a szlovák hozzáadottérték-adót, és amelyeknél joga van visszaigényelni az adót, akár határon átnyúló, akár belföldi fordított adózás áll fenn.

Milyen adatokat nem kell szolgáltatni az ellenőrző kimutatásban

Nem kell feltüntetni olyan adatokat a teljesítésekről, amelyeket az adózó az összesítő nyilatkozatba köteles feltüntetni. Ezek alapján nem kell feltüntetni a határon átnyúló termékértékesítések adatait, illetve a harmadik országokba történő áruértékesítést. Tehát egyszerűen fogalmazva – nem minden adat, amely szerepel az adóbevallásban, egyben szerepel az ellenőrző kimutatásban is. Itt csak olyan adat szerepel, amelynek DPH (szlovák ÁFA) vonzata van.

Ki köteles benyújtani ellenőrző kimutatást

Az ellenőrző kimutatást minden hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrált adóalanynak kell benyújtani a HÉA (DPH/szlovák ÁFA) bevallással együtt. Mindkettőt a tárgyi hónapot követő hónap 25.-ik napjáig szükséges elektronikus úton beküldeni az adóhatóság felé.  Külföldi személyek is kötelesek benyújtani az ellenőrző kimutatást olyan esetben, ha hozzáadottérték-adó fizetésre regisztráltak Szlovákiában. Ez megtörténhetett több okból:

 • Szlovákiában végeznek olyan tevékenységet, illetve olyan szolgáltatást nyújtanak, amelynek teljesítési helye a Szlovák Köztársaság területén van – például az építőiparban nyújtott szolgáltatások, szlovák vásárosokon történő árusítás, Szlovákiában végzett oktatás (5.§),
 • távértékesítés esetén, ha akár egy webshop által a szlovák magánszemélyek felé értékesített áru összértéke meghaladja egy naptári évben a 35.000 EUR-t (6.§).

Az ellenőrző kimutatást ugyanúgy, mint a DPH (szlovák ÁFA) adóbevallást kizárólag elektronikusan lehet beküldeni az adóhatóságnak. Az elektronikus beküldésről a következő cikkben írtam részletesen: A szlovák adóhatóság elérhetősége – Ön már elektronikusan kommunikál?

Milyen esetekben nem szükséges benyújtani az ellenőrző kimutatást

Azoknak az adóalanyoknak, amelyek nem teljeskörű DPH fizetők, nem kell ellenőrző kimutatást benyújtani, mivel ők nem igénylik vissza az adót. Hogy kik a nem teljeskörű regisztráltak, erről bővebben ide kattintva olvashat.

Olyan esetben sem kell benyújtani az ellenőrző kimutatást, ha az adott időszakra nullás adóbevallás lett benyújtva. Külföldi személyeknek nem kell sem adóbevallást, sem ellenőrző kimutatást benyújtani olyan adóidőszakban, amikor nem végeztek adóköteles tevékenységet Szlovákiában.

Hogyan lehet benyújtani az ellenőrző kimutatást

Legegyszerűbb, ha a számviteli szoftverből kiexportáljuk az adatokat egy XML fájlba és ezt beküldjük az adóhatóság felé. Az elektronikus beküldésnek két módja lehetséges:

 • az adóhatóság portálján közzétett nyomtatvány által, amely itt található,
 • vagy az eDane nevű applikáció segítségével.

Mindkét beküldési módnál lehetséges a formanyomtatvány kézi kitöltése is. Szintén mindkét esetben a szoftver lehetővé teszi az adatok formális ellenőrzését.

Az ellenőrző kimutatás kitöltéséhez is készített az adóhatóság hivatalos magyar nyelvű útmutatót, amely ezen a linken elérhető.

Szankciók

Az ellenőrző kimutatással kapcsolatos kötelességek nem teljesítése esetén – azaz a kimutatás kései benyújtása, vagy egyáltalán nem lett benyújtva a kimutatás, hibás és valótlan adatok feltüntetése, illetve a megadott határidőn belül nem orvosolt adatjavítás esetén az adóhatóság 10.000 EUR-ig terjedő bírságot állapíthat meg. Az ismételten nem teljesített kötelességek esetén akár 100.000 EUR is lehet a bírság a törvény alapján. A szankció kiszabásánál figyelembe veszik a helyzet súlyosságát és a jogszerűtlen helyzet fennállásának időtartamát.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.08.06.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!