Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


 

A Magyarországi ügyfeleim gyakran rácsodálkoznak arra a tényre, hogy egy pici cetlike alapján hogy lehet visszaigényelni az itteni hozzáadottérték-adót?

Hozzáadottérték-adó szlovákul „daň z pridanej hodnoty”, aminek a rövidítése a DPH.

 

 

Egyszerűsített számla

A Szlovákiai hozzáadottérték-adó törvény értelmében az adóalany olyan egyszerűsített számlát állíthat ki, amely nem tartalmazza az összes kötelezően feltüntetendő adatot. Ilyen az elektronikus regisztrációs pénztárgép által kiállított pénztárbizonylat, amennyiben az áru vagy a szolgáltatás bruttó értéke nem haladja meg az 1000 eurot, vagy bankkártyás fizetés esetén nem haladja meg az 1600 eurot. (DPH törvény 74.§ (3) bek. b) pontja)

Hasonlóképpen az automata üzemanyagtöltő állomás által kiállított bizonylat is lehet egyszerűsített számla, amennyiben az elektronikus fizető eszközök által kiegyenlített áru értéke nem haladja meg az 1600 eurot.

Miben különbözik az egyszerűsített számla

A fent említett esetekben az elektronikus regisztrációs pénztárgép vagy virtuális regisztrációs pénztárgép által kiállított egyszerűsített számlán nem kell feltüntetni az áru vagy szolgáltatás befogadójának a nevét, cégnevét, címét és közösségi adószámát. Szintén nem kötelező feltüntetni az áru egységárát, elég az egyes tételeknél feltüntetni az összeg adóalapját, adó mértékét és az adót.

Milyen esetben nem szabad egyszerűsített számlát kiállítani

• amennyiben az áruértékesítés vagy a szolgáltatás nyújtás teljesítési helye másik tagországban van és az adót a vásárló köteles megfizetni
• távértékesítés esetén, amennyiben a teljesítés helye belföldön van
• belföldről más tagországba történő adómentes árusértékesítés esetén

Az egyszerűsített számla szerepeltetése a bevallásban

A hozzáadottérték-adó bevallását kísérő ellenőrző nyilatkozatban az egyszerűsített számlákat összesítve kell feltüntetni a B3-as szekcióban, mégpedig külön összesítve az adóalapot, összesítve az adót és összesítve a visszaigénylendő adót.

Amennyiben egy adózási időszakban az egyszerűsített számlák alapján visszaigénylendő adó meghaladja a 3000 eurot, ilyen esetben az összesített adóalapot, adót és visszaigénylendő adót külön kell feltüntetni minden beszállítóra vonatkozóan, miközben fel kell tüntetni a beszállító adószámát is.

 

Amennyiben hasznosnak találja a cikket, szívesen venném, ha megosztaná a közösségi médiákban. Köszönöm.
Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.06.27.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!