Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mindkét üdülési támogatás lehetőségéről írtam már korábban részletes cikket. Az alábbiakban összefoglalom a lényeget és kiegészítem az idei előnyös törvénymódosítással.

 

Ketfele_udulesi_tamogatas_igenyelheto_Szlovakiaban

 

13. fizetés mint üdülési támogatás

A „13. fizetés” a nyári üdülések támogatását szolgálja. Júniusban esedékes. Tehát a májusi bérrel együtt fizetendő. A munkáltató hozzáállásán múlik, hogy megadja-e a munkavállalóinak, vagy nem. Ez ugyanis nem kötelező juttatás. Az eredeti feltételekhez képest 2019-ben enyhítettek azon a feltételen, hogy a támogatás legalább 500 EUR értékben legyen fizetve. Tehát már nem szükséges, hogy a munkavállaló átlagjövedelmét elérje a 13. fizetés összege.

A következő feltételek betartása mellett adómentes lehet a 13. fizetés:

 • legfeljebb 500 EUR az adómentes támogatás összege a munkavállaló összes munkáltatójától,
 • 500 EUR összeg feletti támogatásból meg kell fizetni a személyi jövedelemadót,
 • a 13. fizetés eléri legalább az 500 EUR-t,
 • legalább 24 hónapja fennáll a munkavállaló munkaviszonya, illetve közalkalmazotti viszonya a jelenlegi munkáltatónál a tárgyi év április 30.-hoz,
 • első ízben 2019. júniusban adómentes a 13. fizetés,
 • a 13. fizetés adómentessége nem függ össze a 14. fizetés folyósításával.

2019-ben még a támogatás teljes összegéből fizetendő a szociális biztosítás járuléka. Viszont az egészségbiztosítás járulékát csak az 500 EUR-t meghaladó összegből kell megfizetni.

Részletes tájékozódás céljából kattintson a következő linkre:  Szlovákiában bevezetik a 13. fizetést és a 14. fizetést – milyen kihatása lehet?

Üdülési hozzájárulás, üdülési utalvány

Ezt a támogatást valós szabadságtöltés alapján kérheti a munkavállaló. Az 50 alkalmazottat foglalkoztató munkáltatóknál kötelező jellegű ez a támogatás. Azok a munkáltatók, akik 50-nél alacsonyabb létszámú alkalmazottakat foglalkoztatnak, szintén megadhatják ezt a támogatást munkavállalóik számára annak ellenére, hogy a törvény őket erre nem kötelezi.

A munkavállaló csupán egy munkáltatójánál kérvényezheti az üdülési hozzájárulást. Ezt az üdülésre költött összeg 55%-ban kaphatja meg, legfeljebb 275 EUR összegben.

Ennél a támogatásnál elszámolhatók a következő típusú kiadások:

 • legyen az üdülés idegenforgalmi szolgáltatás,
 • a szolgáltatás tartalmazzon szállást legalább két éjszakára,
 • az idegenforgalmi szolgáltatások igénybevétele a Szlovák Köztársaság területén történjen,
 • étkezést is tartalmazhatnak az üdüléssel kapcsolatos szolgáltatások,
 • a munkavállaló alapiskolás gyermekére is elszámolhatók a fő iskolai szünet alatt igénybe vett többnapos rendezvények és szabadidős tevékenységek kiadásai.

A munkáltató adóköltségként elszámolhatja a törvényben megszabott feltételek mellett folyósított juttatást. A munkavállaló számára adómentes jövedelemnek tekinthető a jövedelemadó törvény értelmében.

A nagyobb munkáltatók akár üdülési utalványokat, üdülési kártyákat is bevezethetnek.

Bővebben az alábbi linken tájékozódhat a témáról:  Új üdülési hozzájárulás 2019-től. Ön is igénybe venné?

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.06.02.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!