Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A Munkatörvénykönyv 2019-01-01-én érvénybelépő módosítása bevezeti az üdülési hozzájárulás szabályozását. Ezek alapján a munkáltató hozzájárulást fizet a munkavállalók üdüléséhez. A szlovák Munkatörvénykönyv 152a.§ részletesen szabályozza ezt a témát.

Uj udulesi hozzajarulas

Lomnici csúcs a Lomnici hágóról

Az üdülési hozzájárulás folyósításának feltételei

Azt a munkáltatót, amely több mint 49 munkavállalót foglalkoztat, a Munkatörvénykönyv kötelezi az üdülési hozzájárulás fizetésére.

Az a munkáltató is önkéntes alapon folyósíthat üdülési hozzájárulást, amely kevesebb, mint 50 munkavállalót foglalkoztat.

Az Munkatörvénykönyv értelmében az üdülés költsége 55%-ának térítésére jogosult a munkavállaló. Eközben az összeg nem haladhatja meg egy naptári évben a 275 EUR-t.

Az üdülési hozzájárulást csak olyan munkavállaló igényelhet, akinek a jelenlegi munkáltatójánál több mint 24 hónapja megszakítás nélkül fennáll a rendes munkaviszonya.

Az a munkavállaló, akinek részmunkaidős rendes munkaviszonya van, az éves szinten igényelhető hozzájárulása (max. 275 EUR) arányosan csökken a részmunkaidő arányában.

A fenti feltételeknek az üdülés kezdetének időpontjához kell teljesülni. A feltételek teljesítése mellett a munkavállalónak kell kérvényezni a támogatás folyósítását a munkáltatója felé. A munkáltatónak egy esetleges későbbi adóellenőrzés folyamán fel kell tudni mutatni, hogy a munkavállaló kérvényezte a hozzájárulást. Az üdülést igazoló bizonylatok a kérvény csatolmányát képezik.

A munkavállaló csupán egy munkáltatónál veheti igénybe az üdülési hozzájárulást.

Semmiképp nem kerülhet hátrányos helyzetbe az a munkavállaló, aki igénybe veszi az üdülési hozzájárulást azzal a munkavállalóval szemben, aki nem igényli.

Üdülési utalvány

A munkáltatónak lehetősége van a hozzájárulást akár üdülési utalvány formájában folyósítani a munkavállalóinak.

Az üdülési utalvány olyan egyedi fizetési eszköz, illetve ehhez hasonló műszaki eszköz, amely a vagyoni értéket akár műszakilag is megőrzi. Kizárólag egyedi előírás alapján meghatározott szolgáltatás-értékesítő adhatja ki.

Az üdülési utalvány kizárólag a Szlovák Köztársaságban eltöltött üdülésre használható fel. Az üdülési szolgáltatás nyújtója szerződési viszonyban kell, hogy álljon az üdülési utalvány hivatalos kibocsátójával.

Kizárólag természetes személy számára lehet kibocsátani az üdülési utalványt és ez nem átruházható más személyre.

A kibocsátás időpontjától számított naptári év végéig érvényes az üdülési utalvány. Kizárólag az ún. elszámolható kiadások térítésére használható fel.

Az üdülési utalvány kibocsátója legfeljebb az utalvány értékének 3%-a magasságában számíthatja a szolgáltatás közvetítési díját.

Elszámolható kiadások

A munkavállaló részéről olyan bizonyított kiadások tekinthetők elszámolható kiadásoknak, amelyek megfelelnek a következő feltételeknek:

  • idegenforgalmi szolgáltatás legyen,
  • a szolgáltatás tartalmazzon szállást legalább két éjszakára,
  • a Szlovák Köztársaság területén történjen az idegenforgalmi szolgáltatások igénybevétele,
  • az üdüléssel kapcsolatos szolgáltatások tartalmazhatnak étkezést is,
  • a munkavállaló alapiskolás gyermekére is elszámolhatók a fő iskolai szünet alatt igénybevett többnapos rendezvények és szabadidős tevékenységek kiadásai.

Az elszámolható kiadások közé tartoznak azok a kiadások is, amelyeket a házastársra, saját kiskorú gyermekére, fogadott gyermekére és olyan személyekre költött a munkavállaló üdülés céljából, akikkel egy háztartásban él.

Amennyiben a hozzájárulás nem utalvány formában volt folyósítva, a munkavállalónak az elszámolható kiadásokat fel kell mutatnia a munkáltatója felé legkésőbb 30 napon belül az üdülés végétől számítva.

A szállás olyan gazdálkodási egységtől vehető igénybe, amelynek tevékenysége az elszállásolás, és ezért a szolgáltatásért a szolgáltató befizette a településnek a szállásadót. Ebből kifolyólag a munkavállalót név szerint azonosítani szükséges a szállás üzemeltetője által kiállított bizonylaton. Ugyanezen a bizonylaton láthatóan szükséges feltüntetni a szállásadó összegét.

A munkáltató kifizeti az üdülési hozzájárulást a munkavállalónak a bizonylatok benyújtása után a legközelebbi bérszámfejtésben.

Az üdülési támogatás adózási vonzata

Az eddigiekben taglalt – a Munkatörvénykönyv 152a.§-a alapján folyósított üdülési hozzájárulás a munkáltató számára adóköltségnek minősül. Erről a jövedelemadó törvény (JAT) rendelkezik a 19.§ (2) bekezdés c) 5 pontja alapján.

A munkavállaló szemszögéből az üdülési hozzájárulás adómentes jövedelem a JAT 5.§ (7) bekezdés b) pontja értelmében.

Szociális alapból folyósított hozzájárulás

A munkáltató a saját belső szabályzatával összhangban a szociális alapból is nyújthat hozzájárulást a munkavállaló üdüléséhez. Ez viszont már nem minősül adómentes támogatásnak a fentiek értelmében. A munkavállalónak adót és járulékot is fizetni kell az ilyen jellegű támogatás összegéből.

Az egyéni vállalkozó is igénybe veheti ezt az új adó-kedvezményt

Az egyéni vállalkozó (JAT 6.§ (1) és (2) bekezdések értelmében), aki a vállalkozását legalább 24 hónapja megszakítás nélkül űzi, a munkavállalókra vonatkozó feltételek betartása mellett szintén adómentes költségként számolhatja el az üdüléssel kapcsolatos kiadásokat.

Ennek további feltétele, hogy esetleges párhuzamos munkaviszonyából nem kérvényezett az adott naptári évben a munkáltatójától is üdülési hozzájárulást.

A magyar tulajdonos is igénybe veheti a hozzájárulást, amennyiben van rendes munkaviszonya

Amennyiben a szlovák cég magyar tulajdonosának van a cégében rendes munkaviszonya, szintén igényelheti az üdülési támogatást a cikkben leírt feltételek mellett. Nyilván a Szlovák Köztársaságban töltött üdülésével kapcsolatos kiadásokat tudja ilyen módon elszámolni üdülési hozzájárulásként a bérszámfejtésben.

Belső szabályzat megalkotása ajánlott

Az említett folyamatot ajánlott a munkáltató részéről megalkotni belső szabályzat formájában. A munkavállaló a belső szabályzat elolvasása után aláírásával tanúsítja, hogy tudomásul vette az üdülési hozzájárulás igénybevételének feltételeit.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.12.10.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!