Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák munka törvénykönyv módosítása 2018. május 1.-én lépett hatályba. Néhány bérpótlék emelése mellett bevezette a 13. fizetést és a 14. fizetést. Ahhoz, hogy ezek a juttatások mentesüljenek az adó- és járulék terhektől, több feltételnek is teljesülnie kell.

 

13. fizetés

Hrebienok – Magas Tátra

 

13. fizetés és a 14. fizetés

A két új juttatást önként, tehát nem kötelező jelleggel fizetheti a munkáltató a munkavállalóknak. A nyári szabadságok időszaka előtt adható a 13. fizetés, mely június folyamán utalandó. A karácsonyi ünnepek előtt adható a 14. fizetés, mely a decemberi hónapban utalandó a munkavállalóknak.

A szabadságok időszaka alkalmával fizetett juttatás adómentessége

A 13. fizetés (nyári juttatás) a következő feltételek mellett lehet adómentes a munkavállaló számára (595/2003 számú törvény 5.§-a (7n) bekezdése):

 • legfeljebb 500 EUR a juttatás teljes összege a munkavállaló összes munkáltatójától,
 • amennyiben 500 EUR-nál több lenne a juttatások teljes összege, az éves adóelszámolásban kerül majd az adó kiegyenlítésre,
 • 500 EUR összeg feletti juttatásból meg kell fizetni az adót,
 • a juttatás eléri legalább a munkavállaló átlag fizetése (átlag illetménye) szintjét,
 • a munkavállaló munkaviszonya, illetve közalkalmazotti viszonya az aktuális munkáltatónál a tárgyi év április 30.-hoz legalább 24 hónapja fennáll,
 • első ízben 2019. júniusában fizetett nyári juttatás lesz adómentes (tehát 2018-ban még a teljes kifizetett összeg után kell adót fizetni),
 • a nyári juttatás adómentessége nem függ össze a téli juttatással.

Ha a feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor a nyári juttatás nem mentesülhet az adó- és járulék terhektől.

A karácsonyi időszak alkalmával fizetett juttatás adómentessége

A 14. fizetés (téli juttatás) a következő feltételek mellett lehet adómentes a munkavállaló számára (az 595/2003 számú törvény 5.§-a (7o) bekezdése):

 • legfeljebb 500 EUR a juttatás teljes összege a munkavállaló összes munkáltatójától,
 • amennyiben 500 EUR-nál több lenne a juttatások teljes összege, az éves adóelszámolásban kerül majd az adó kiegyenlítésre,
 • 500 EUR összeg feletti juttatásból meg kell fizetni az adót,
 • a juttatás eléri legalább a munkavállaló átlag fizetése (átlag illetménye) szintjét,
 • a munkavállaló munkaviszonya, illetve közalkalmazotti viszonya az aktuális munkáltatónál a tárgyi év október 31.-hez legalább 48 hónapja fennáll,
 • a tárgyi évben a munkavállalónak ki lett fizetve a nyári időszakra vonatkozó juttatás (13. fizetés), amely a jövedelemadó törvény 5.§-a (7n) bekezdése értelmében adómentes volt.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a téli juttatás nem lehet adómentes, ha nem kapott a munkavállaló adómentes nyári juttatást az adott évben.

Ha a feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor a téli juttatás nem mentesülhet az adó- és járulék terhektől.

A juttatások és a szociális biztosítás, ennek fokozatos mentessége

A nyári szabadságok időszakára vonatkozó juttatás (13. fizetés) a 2019 és 2020 években még a szociális biztosítás számítási alapját képezik úgy a munkavállalónál, mint a munkáltatónál. 2021-től nem kell majd a nyári juttatás után szociális biztosítás járulékait fizetni.

A karácsonyi ünnepekhez folyósított juttatás 2018-ban még a szociális biztosítás számítási alapját képezi úgy a munkavállalónál, mint a munkáltatónál. 2019-től nem kell majd a téli juttatás után szociális biztosítás járulékait fizetni.

A juttatások egészségbiztosítási járuléktól mentesek lehetnek

A 13. fizetés és a 14. fizetés nem képezi az egészségbiztosítás számítási alapját sem a munkavállalónál, sem a munkáltatónál. Ennek feltétele, hogy 2018. április 30.-án a munkaviszony, illetve a közalkalmazotti viszony megszakítás nélkül legalább 24 hónapja fennáll.

A következő időszakban a feltételek megegyeznek a jövedelemadó törvény által megszabott feltételekkel.

Amennyiben több munkáltatótól származnának a juttatások, ezek az egészségbiztosítás éves elszámolásában kerülnek kiegyenlítésre.

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.06.22.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!