Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy mi a helyzet a hozzáadottérték adóval a határon átívelő oktatás esetében. Tehát akkor, ha az oktató az egyik országban van és a hallgató a másikban. Ilyenek az ú.n. elektronikus szolgáltatások. Meg kell különböztetnünk, hogy a szolgáltatás megrendelője vállalkozás, vagy magánszemély. Némely esetekben a magyar vállalkozásnak Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetővé kell válni, mert nincs kire átruházni az adófizetési kötelességét. Nézzük tovább a cikkben, melyek ezek az esetek és mi a teendő.

 

Hataron_ativelo_oktatas_coaching_mentoralas_AFA_vonzata

 

Mitől függ, hogy hol a szolgáltatás teljesítési helye

A határon átívelő oktatás különböző formában is megvalósítható. Első sorban azt kell meghatározni, hogy milyen típusú szolgáltatásról van szó és hogy a megrendelő vállalkozás-e, vagy magánszemély.

Amennyiben a megrendelő vállalkozás, így mindkét oldalon, tehát a megrendelőnek és a szolgáltatásnyújtónak is rendelkeznie kell közösségi adószámmal.

Szlovákiában nem kell, hogy teljeskörű hozzáadottérték-adó fizető legyen a megrendelő vállalkozás. Elég, ha a DPH (szlovák ÁFA) törvény 7a.§-a szerint regisztrált. Ez a fajta regisztráció lehetővé teszi számára, hogy közösségen belüli szolgáltatást nyújthasson, illetve befogadhasson. Erről a regisztrációról korábban írtam egy részletes cikket: Nem teljes körű szlovák ÁFA – DPH regisztráció, amelynél az adóalany nem válik DPH fizetővé

A két vállalkozás között létrejött szolgáltatásnál, amennyiben a teljesítés a megrendelő országában van, fordított adózás (reverse charge) lép érvénybe.

Na de léteznek kivételek ez alól. Nézzük, hogy az egyes típusoknál hol a szolgáltatás teljesítési helye:

Online tanítás, coaching

Ezeket gyűjtőnéven elektronikus szolgáltatásnak nevezzük. A lényeg, hogy az oktató az egyik országban van, a hallgató meg a másikban. Általában telefonon, skypen, viberen, WhatsApp-on történik a beszélgetés. Ezért soroljuk az elektronikus szolgáltatások közé. Az elektronikus szolgáltatások másik formája, hogy a hallgató csatlakozik egy zárt felülethez, ahol hozzáfér az előre elkészített tananyaghoz. Ez lehet videó, írott szöveg, vagy más interaktív anyag.

Amennyiben a megrendelő vállalkozás (nem magánszemély), neki kell megfizetni a saját hazájában a hozzáadottérték-adót (DPH-t / ÁFA-t). Mint fentebb már említettem, közösségi adószámmal kell rendelkeznie. Nemzetközi fordított adózás (reverse charge) lép érvénybe.

Ha viszont a megrendelő magánszemély, itt már bonyolultabb a helyzet. A szolgáltatást nyújtó magyar vállalkozásnak nincs kire átruházni Szlovákiában az adófizetési kötelességet. Mivel a magánszemély nem válhat hozzáadottérték-adó fizetővé.

Két lehetőség van: A magyar vállalkozás számlázhat a szlovák magánszemélynek elektronikus szolgáltatásér 27% magyar ÁFA-val, de csak addig, amíg a szlovák magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatásokból az összbevétele nem éri el a 10.000 EUR-t egy naptári évben. Ha ezt meghaladja, a magyar vállalkozásnak kell Szlovákiában hozzáadottérték-adó (DPH – Szlovák ÁFA) fizetővé regisztrálnia. Megteheti ezt önkéntesen akár már korábban is, amíg nem érte el a 10.000 EUR összbevételt. A regisztráció után csak 20% DPH-val (szlovák ÁFA-val) fogja kiállítani a számlát a szlovák magánszemélyek felé.

A magyar vállalkozás DPH regisztrálás után a szlovák vállalkozások felé továbbra is fordított adózás rezsimben fogja kiállítani a számlát elektronikus szolgáltatások esetében.

A szlovák hallgató személyesen vesz részt Magyarországon rendezett tanfolyamon

A szlovák hallgató akár magánszemélyként, akár vállalkozás keretén belül átutazik Magyarországra és személyesen vesz rész az ott szervezett tanfolyamon. Mindkét esetben a teljesítés helye Magyarországon van, mivel fizikálisan ott történik az oktatás. Mindkét esetben a magyar oktató cég 27% ÁFA-val fogja kiállítani a számlát.

A magyar vállalkozás megtartja az oktatást Szlovákiában

Sok esetben a magyar vállalkozás jön közelebb a szlovák célközönségéhez és Szlovákiában tartja meg a tanfolyamot. Itt is meg kell különböztetni, hogy a tanfolyam megrendelője vállalkozás, vagy magánszemély.

Amennyiben a megrendelő vállalkozás, fordított adózás érvényesül. A szlovák megrendelőnek rendelkeznie kell közösségi adószámmal. Neki kell megfizetni a DPH-t a szlovák adóhatóság felé. Hogy visszaigényelheti-e a DPH-t, ez attól függ, hogy teljeskörű DPH fizető, vagy „csak” a 7a.§ szerinti regisztrációval rendelkezik.

Amennyiben a megrendelő szlovák magánszemély, és az oktatás a Szlovák Köztársaság területén zajlik fizikálisan, a magyar oktatónak szlovák adószámmal kell rendelkeznie. Nincs kire átruházni a DPH fizetés kötelességét. Így még az első ilyen oktatás előtt meg kell szereznie a magyar oktatónak a szlovák DPH fizető státuszt (szlovák közöségi adószámot).

Mi kell az adóregisztrációhoz

A DPH (szlovák ÁFA) regisztrációhoz szükséges a kitöltött kérvény-formanyomtatványához mellékelni a hiteles magyar vállalkozói engedélyt. Ez lehet egyéni vállalkozói igazolvány, vagy cégkivonat. Nem lehet 3 hónapnál régebben kiállítva a Kormányhivatal által. Továbbá mellékelni kell a vállalkozói engedély szlovák hiteles fordítását és egy 3 hónapnál nem régebbi bankigazolást a vállalkozói bankszámla vezetéséről.

A kérvény benyújtása után a szlovák adóhatóság beregisztrálja a magyar vállalkozást DPH fizetőként. Kiállítja az erről szóló igazolványt (rózsaszín kiskártyát) és ezt elküldi a magyar vállalkozás postacímére.

Mit kell tenni a továbbiakban a magyar vállalkozásnak

Minden olyan hónapban, amikor DPH tartalommal állított ki számlát, illetve készpénzes bevétele volt, adóbevallást és ellenőrző kimutatást kell benyújtani a szlovák adóhatóság felé. Mindkettőt kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. A két dokumentum benyújtásának határideje és az adó befizetésének határideje egyezik. Mégpedig a következő hónap 25.-ig kell mindezt megtenni.

Készpénzes fizetésnél online pénztárgép használata kötelező

Amennyiben a magyar vállalkozás a szlovák ügyfelétől készpénzben fogadja el az oktatás díját, ezt csupán a szlovák adóhatóság felé online bekötött regisztrációs pénztárgép használatával teheti meg. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha a megrendelő a számára kiállított számlát készpénzben kívánja törleszteni. Erről részletesen egy korábbi cikkemben írtam – kattintson a linkre:

Szlovák számla kiállítása és készpénzben történő kiegyenlítése

Szlovákiában 2019 tavaszán bevezették a pénztágépek online bekötését az adóhatósághoz. Kétféle pénztárgép használható – a klasszikus pénztárgép online bekötött változata, illetve a virtuális pénztárgép. Ezekről is írtam a következő három cikkben:

Online pénztárgép bevezetése Szlovákiában

eKasa – online pénztárgép

Virtuális pénztárgép – az online pénztárgépek „eKasa” projektjének része

Milyen esetben keletkezne az oktatónak állandó telephelye Szlovákiában

Amennyiben a magyar oktató Szlovákiában irodát, termet, vagy oktatásra alkalmas helyiséget bérelne meghatározatlan időszakra, állandó telephelye keletkezne Szlovákiában. Egyébként meg, ha oktatás céljából a jelenléte Szlovák Köztársaság területén meghaladja a 183 napot bármelyik 12 egymást követő hónapban, ilyen esetben is állandó telephelye keletkezik Szlovákiában.

Mit kell tenni, ha állandó telephelye keletkezett a magyar vállalkozásnak Szlovákiában

Az állandó telephelyet is be kell jelenteni az adóhatóságnál. A bejelentés után szlovák adószámmal és szlovák hozzáadottérték-adóval kell kiállítani a számlát úgy a magánszemélyek felé, mint a szlovák vállalkozások felé. Tanácsos szlovák szakember segítségét kérni úgy a regisztrációs folyamatokhoz, mint az adóbevallások benyújtásához.

A szlovák állandó telephellyel rendelkező magyar vállalkozásnak nem csupán a hozzáadottérték-adót (DPH-t / szlovák ÁFA-t) kell Szlovákiában fizetni, hanem a Szlovák Köztársaság területén szerzett bevételéből a jövedelemadót is Szlovákiában kell megfizetni.

Ki tud segíteni a magyar vállalkozónak megoldani ezeket a tennivalókat

Amennyiben az olvasottak alapján úgy döntene, hogy Önnek is szüksége van szlovák adóregisztrációra, Janok Júlia tud Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált regisztrációs folyamathoz, amelyben e-mailek által megkapja a további információkat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.08.11.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!