Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Számlatömb vagy számlázó program

Szlovákiában is kiállítható a számla akár kézzel. Az erre szakosodott papírboltokban kapható számlatömb. Érdemes ön-átírós papíralapú számlatömböt vásárolni, így akár 3-4 példányban is készíthető a számla.

Szlovákiában szabadon vásárolhatók a számlatömbök. Nem tartoznak a szigorúan nyilvántartott nyomtatványok közé. A vásárolt számlatömbök általában nem is tartalmaznak előnyomtatott számozást. Ez persze kényelmes, mivel nincs gond, ha a számla kiállítása közben valamit elrontunk.

 

Szlovák számla készpénzben történő kiegyenlítése

 

A számlázó program nincs bekötve az adóhatósághoz

Kevesen állítanak ki kézzel írott számlát. A számlázó programok is rugalmasan kezelik a számla kiállítását. Lehet a tartalmat javítani, műszakilag általában adott erre a lehetőség.

Bevett szokás a könyvelők között, hogy ha már elküldtük a számlát a partnernek, akkor már nem módosítunk rajta. A gyakorlatban a számlázási programok lehetővé teszik utólag is javítani a hibákat. Ilyen esetben mindkét oldalon vagy a vállalkozók, vagy a könyvelők megegyeznek és elfogadják az új példányt. Természetesen mindkettőjük érdeke, hogy ugyanaz a példány kerüljön mindkét fél számvitelébe.

A számlázó programok nincsenek online bekötve az adóhatósághoz. Szlovákiában a hozzáadottérték-adó (DPH/szlovák ÁFA) bevallása mellett ú.n. ellenőrző kimutatást szükséges benyújtani a DPH bevallással párhuzamosan. Az ellenőrző kimutatásban részletesen fel kell tüntetni az egyes számlák adatait, tehát a számla sorszámát, a szállító, illetve vásárló adószámát, a számlázott összeg adóalapját, és külön az adót.

Az ellenőrző kimutatással tulajdonképpen lejelentjük az adóhatóság felé az aktuális adóidőszakban lebonyolított összes ügyletünket.

Milyen nyelven legyen kiállítva a számla

A számviteli törvény előírja, hogy a számla az állam hivatalos nyelvén legyen kiállítva, tehát szlovákul. Ez mellett a tartalma lehet akár kétnyelvű is, így a kibocsátó és a befogadó is saját nyelvén értelmezheti a számla tartalmát.

Milyen pénznemben számlázhatunk

A számlázott összeget bármilyen pénznemben lehet kiállítani. Tehát akár forintban is.

Amennyiben a cég rendelkezik külföldön vezetett bankszámlával, a számlán ezt a bankszámlát is feltüntetheti. Így a számla kiegyenlítésekor a pénz erre a külföldi bankszámlára fog megérkezni abban a pénznemben, amilyenben a bankszámla vezetve van.

Gyakori hiba, hogy a partner nem ÁFA / DPH fizető

A vállalkozók általában tudják, hogy a közösségen belüli szolgáltatásnyújtásnál DPH/ÁFA nélkül kell számlázni. Azt viszont már nem minden esetben tudják, hogy miért és mi a kötelességük a számlázással kapcsolatban és a számla kibocsátása után.

Már az üzlet előkészítésének fázisában mindkét félnek tisztáznia kéne, hogy szükséges-e a partnerének közösségi adószámmal rendelkeznie. Ha igen, legkésőbb a szerződés megkötéséig mindkét félnek meg kéne lépni a hozzáadottérték-adó regisztrációt.

Amennyiben fordított adózás áll fen, a számlán fel kell tüntetni az erre vonatkozó megjegyzést a hozzáadottérték-adó szabályai alapján.

A befogadott számla kiegyenlítése készpénzben

Szlovákiában nem elég a számlára ráírni, hogy „kiegyenlítés készpénzben” vagy „FIZETVE”. A számla kiegyenlítése esetén szükséges a készpénz befogadójának elektronikus regisztrációs pénztárgéppel rögzíteni az összeget. A kiadott pénztárgépi nyugtán fel kell tüntetni a kiegyenlített számla sorszámát.

Könnyítésképen a vállalkozás használhat akár virtuális regisztrációs pénztárgépet is. A virtuális regisztrációs pénztárgépekről ebben a cikkben írtam bővebben.

A lényeg az, hogy a külföldi gyakorlattól eltérően a számla befogadójának készpénzben történő kiegyenlítés esetén rendelkeznie kell pénztárgép által kiadott nyugtával is. Ez alapján könyvelheti a vevő könyvelője a készpénz kiadását a pénztárból.

 

Ha az Ön vállalkozásának is szüksége van szlovák közösségi adószámra, kattintson ide !

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.05.20.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!