Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egyéni vállalkozók járulékai Szlovákiában gyakran csak a minimális járulékalapból számítódnak. A minimális járulékalap a két évvel korábbi átlagbér alapján van meghatározva. Egyébként a járulékok összege minden önállóan gazdasági tevékenységet végző személynél az előző évben elért adóalapból számítódik. Mint minden évben, 2021. januártól is magasabb járulékokat fognak fizetni az egyéni vállalkozók a szociális biztosításra és az egészségbiztosításra.

 

Egyéni vállalkozók járulékai Szlovákiában 2021-ben

 

Hogyan állapítják meg a 2021-re vonatkozó minimális járulékalapot

Szlovákiában a társadalombiztosítás két különböző rendszerből tevődik össze – egészségbiztosítás és szociális biztosítás. Egyik sem része az adórendszernek.

A statisztikai hivatal adatai alapján elérhető minden korábbi évben kimutatott átlagjövedelem Szlovákiában. A két évvel korábbi havi átlagbér 50%-a képezi a tárgyi évben a minimális járulékalapot.

2019-ben a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adatai alapján az átlag havi bér elérte az 1.092 EUR-t. Ebből adódóan 2021-ben a minimális járulékalap 546 EUR lesz.

2021-ben fizetendő járulékok összegei

Havonta fizetendő járulékok összegei a következő táblázatban találhatók:

 

Mérték Minimális   járulékalap Maximum járulékalap Minimális járulék

EUR

Maximális járulék

EUR

Egészségbiztosítás 14% 546,00 nincs

megszabva

76,44  
–      biztosítás betegség esetén

4,40%

546,00 7.644,00 24,02 336,34

–      öregségi nyugdíjbiztosítás

18%

546,00 7.644,00 98,28

1.375,92

–      rokkantsági nyugdíjbiztosítás 6% 546,00 7.644,00 32,76 458,64
–      tartalékalap 4,75% 546,00 7.644,00 25,93 363,09
Szociális biztosítás összesen 33,15%     180,99 2.533,99
Biztosítási járulékok összesen 47,15%     257,43  

Azok az egyéni vállalkozók, akik párhuzamosan öregségi nyugdíjellátásban részesülnek, alacsonyabb összeget fizetnek. Rájuk nem vonatkozik a 6% rokkantsági nyugdíjbiztosítási járulék.

Az egyéni vállalkozó fizethet önkéntes alapon munkanélküliség esetére vonatkozó biztosítást is, amely 2% a járulékalapból, tehát legalább 10,92 EUR.

Az egészségbiztosítási járulékfizetésnek nincs felső korlátja.

Nem mindenki köteles járulékot fizetni

Egészségbiztosítási járulékot a vállalkozás kezdetén csak olyan önállóan gazdasági tevékenységet végző személy (szlovákul „samostatne zárobkovo činná osoba = SZČO) köteles fizetni, aki más jogviszony alapján nem rendelkezik egészségbiztosítással. Ilyen esetben legalább az évente meghatározott legalacsonyabb összeget kell fizetnie. 2020-ban a minimális egészségbiztosítási járulék 70,91 EUR, 2021-ben 76,44 EUR lesz.

Más a helyzet, amennyiben a frissen szerzett vállalkozási engedély tulajdonosának munkaviszonya is van. Lehet akár más okból kifolyólag az állam biztosítottja (pl. diák, rokkantsági nyugdíjas, szülői támogatásban részesülő személy). Nem vonatkozik rá a minimális járulékfizetési alap. Az egészségbiztosítási járulék összegét maga választhatja, akár nullás összegben. Ebben az esetben viszont számítani kell azzal, hogy a naptári év elteltével az egészségbiztosítási járulék elszámolásánál magas tartozás keletkezhet. Ezt egy összegben fog kelleni befizetni rövid határidővel.

A szociál biztosításra fizetendő járulék körül már bonyolultabb a helyzet. Ezt csak azok az egyéni vállalkozók kötelesek fizetni, akiknek az előző naptári évben a bevételük meghaladott egy törvény által megadott összeget. Ez az összeg minden évben emelkedik.

Alapjában véve 2020. július 1.-től azok az egyéni vállalkozók kötelesek szociális biztosítást kötni, akiknek a vállalkozásból származó jövedelmük 2019-ben meghaladta a 6.078 EUR-t. 2021. július 1.-től majd azok fognak fizetni kötelezően szociális biztosításra járulékot, akiknek a vállalkozásból származó jövedelmük 2020-ban meghaladja a 6.552 EUR-t.

Senkinek sem ajánlom, hogy szociális biztosítás nélkül maradjon. Abban az esetben, ha az előző évi jövedelme nem haladja meg a fent említett összeget, vagy csak ebben az évben indította az egyéni vállalkozását, önkéntes alapon jelentkezhet szociális biztosításra.

A szociális biztosításra vonatkozó járulékfizetés változhat év közben is

Alap helyzetben minden év július 1.-vel kell újra átszámítani a járulékfizetést. Ez akkor van így, ha az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy március 31.-ig benyújtotta az előző naptári évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallását.

Amennyiben viszont élt az adóbevallás benyújtása határidejének halasztási lehetőségével, és az adóbevallását júniusban nyújtotta be az adóhatóság felé, ilyen esetben (ha nincs COVID járvány és a rendkívüli állapot) október 1.-vel szükséges újra átszámítani a járulékfizetést, illetve mérlegelni annak kötelességét.

Járulékszámítási alap megállapítása

A járulékszámítási alap összege az előző évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásból számítódik. A vállalkozásból eredő részleges adóalaphoz hozzáadjuk az adott évben befizetett egészségbiztosítási és szociális biztosítási járulékokat és az eredményt osszuk 1,486-al. Így az éves szintű járulékalapot számítottuk ki, amit még el kell osztani 12-vel, hogy a havi szintű járulékalapot megkapjuk.

Amennyiben az adóbevallásból kiszámított járulékfizetési alap alacsonyabb, mint a cikk elején említett minimális járulékfizetési alap, tehát 546 EUR, ebből a minimális járulékfizetési alapból kell kiindulni a fenti táblázat értélmében.

Amennyiben a 2020-as adóbevallásból kiszámított havi járulékfizetési alap meghaladná 2021-ben a 7.644 EUR-t, ilyen esetben is legfeljebb csak 2.533,99 EUR havi járulékot kéne fizetnie az egyéni vállalkozónak a szociális biztosításra.

Egyébként meg a szociális biztosító minden egyéni vállalkozó számára levélben elküldi a rá vonatkozó járulékfizetési alap összegét és a fizetendő járulék összegét.

A szociális biztosítóba és az egészségbiztosítóba a járulékokat minden tárgyi hónapot követő naptári hónap 8. napjáig szükséges befizetni.

A COVID miatti rendkívüli helyzetben hogyan változik a járulékfizetés kötelessége és összege

A járvány miatt elfogadott intézkedések magát a járulékfizetési alap összegének számítását nem befolyásolják. Kihatással vannak arra az időpontra, mikortól szükséges újra számítani a járulékfizetési alapot, illetve mikortól köteles az egyéni vállalkozó szociális biztosításra járulékokat fizetni.

Ennek oka, hogy a 2019-es személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje el lett halasztva. A COVID járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapot visszavonása utáni hónap utolsó napjáig lehet benyújtani az adóbevallást. Jelenleg (2020. augusztus) még nem tudni, mikor lesz visszavonva a rendkívüli állapot, így azt sem tudni, meddig lehet benyújtani a 2019-re vonatkozó adóbevallást.

Különböző helyzetek állhatnak elő annak függvényében, hogy mikor nyújtotta, illetve nyújtja be a 2019-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallását az önállóan gazdasági tevékenységet végző személy.

Az adóbevallást benyújtotta 2020. március 31.-ig

Amennyiben az egyéni vállalkozó benyújtotta a 2019-re vonatkozó adóbevallását rendes határidőn belül, azaz 2020. március 31.-ig, a járulékfizetési kötelességet és a járulék összegének átértékelését 2020. július 1.-hez szükséges megtenni. Mindezt csak akkor, ha 2019-ben az egyéni vállalkozásból származó jövedelme meghaladta a 6.078 EUR-t.

Amennyiben a járulékfizetési alap eltér a korábbitól, azaz a 2018-as adóbevallás alapján kiszámított összegtől, nagy valószínűséggel módosul a havonta fizetendő járulék összege is.

Az adóbevallást 2020. március 31. után nyújtotta be, de nem jelentett halasztást

Amennyiben az egyéni vállalkozó nem nyilatkozott az adóhatóság felé arról, hogy elhalasztja az adóbevallás benyújtásának határidejét, és nem is nyújtotta be az adóbevallást 2020. március 31.-ig, a bevallás benyújtásának határideje a rendkívüli állapot visszavonását követő hónap utolsó napja lesz.

Ez azt jelenti, hogy a szociális biztosító is csak az adóbevallás benyújtása után tudja számára kiszámítani az új járulékfizetési összeget. A járulékfizetési kötelesség az adóbevallás benyújtásának új határidejét követő harmadik hónap első napjától lép érvénybe, amennyiben az 2019-es vállalkozásból származó jövedelme meghaladta a 6.078 EUR-t.

Az adóbevallást 2020. március 31. után nyújtotta be, miközben halasztást is jelentett

Ebben az esetben a járulékfizetési kötelesség időpontja attól függ, hogy az adóbevallás benyújtásának határideje legkésőbb 2020. szeptember 30.-a lesz, vagy ez után – a rendkívüli állapot befejezésének időpontjától függ.

Amennyiben még augusztusban visszavonásra kerülne a rendkívüli állapot, így 2020. december 1.-éhez kéne mérlegelni a járulékfizetési kötelességet, illetve a fizetendő járulékok összegét.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.08.09.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!