Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


.

Rég elmúltak azok az idők, amikor egyszerű, egykulcsos adórendszer volt Szlovákiában. Ha arra keressük a választ, hány adókulcs van Szlovákiában, először az adónemet kéne kiválasztani. A cikkben mindhez megtalálja a helyes választ.

Tudja, hány különböző adókulcs van Szlovákiában?
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Melyik adónemhez keressük az adókulcsot

Nem mindegy, hogy munkavállaló, illetve egyéni vállalkozó személyi jövedelemadójához, vagy cég társaságiadó fizetéséhez keressük a megfelelő adókulcsot, vagy esetleg esetleg osztalékadó fizetéséhez? Ezek mind egy törvényben találhatók – az 595/2003 számú jövedelemadó törvényben.  

Teljesen más lapra tartozik a hozzáadottérték-adó, azaz magyarul csak ÁFA néven ismert adónem. Ennél is 2023-tól 3 különböző adókulcs van Szlovákiában. Nézzük először ezeket.

DPH / szlovák ÁFA adókulcs

A szlovák hozzáadottérték-adó törvény 3 + 1 adókulcsot ismer. Az általános adókulcs 20 százalék az adóalapból.

Az alacsonyabb mértékű adózás, azaz 10 százalékos adókulcs csak a következőknél alkalmazható:

  • a 7. számú mellékletben felsorolt ​​áruknál és a 7.a számú melléklet szerinti szolgáltatásoknál, kivéve az importált árukat, amelyek után az adót külön szabályozás szerint fizetik meg,
  • olyan áruknál és szolgáltatásoknál, amelyeket a szociális gazdasági tevékenység keretében a bejegyzett szociális vállalkozás végez, amely adózott eredményének 100%-át fő céljának megvalósítására fordítja, kizárólag jogosult vevőnek szállít, feltéve, hogy ez nem eredményez gazdasági torzulást,
  • nagy energiaigényű sporttal kapcsolatos szolgáltatásoknál, valamint éttermi és vendéglátói szolgáltatásoknál.

Ez viszont nem lehetőség, hanem kötelesség, tehát nem az adózó dönti el, hogy az alacsonyabb adókulcsot alkalmazza.

2023-tól újabb kedvezményes HÉA adókulcsot vezettek be Szlovákiában. 5 százalékos adómértéket kizárólag a bérlakásokkal kapcsolatban lehet használni a törvényben meghatározott feltételekkel.

És a +1 adómérték, tehát a 0 százalékos adókulcs törvény által mentesített tevékenységekre vonatkozik, mint például az oktatás, egészségügy, pénzintézeti szolgáltatások.

Munkavállalóknál érvényesíthető adókulcsok

Minden ember (kivéve, ha már nyugdíjas) érvényesíthet a szlovák jövedelménél egy adómentes összeget (szlovákul „nezdaniteľná časť základu dane”), ami nulla százalékos adókulcsot jelent. Külföldi állampolgárokra is ez vonatkozik, amennyiben Szlovákiában van munkaviszonyuk és itt végzik a tennivalókat. A 0% adókulcs 2023-ban éves szinten 4.922,82 euronak felel meg.

Ha a munkavállaló a havi bére elszámolásánál kívánja alkalmazni az adómentes összeget, erről írásban, egy adott nyomtatványon nyilatkoznia kell a munkáltatója felé. Csupán egy munkaviszonyban érvényesítheti.

Az említett összeg feletti adóalapot, azaz járulékokkal csökkentett bruttó bért 19 százalékos adókulcs alá vetik. Amennyiben a munkavállaló adóalapja meghaladja éves szinten a 21.754,18 eurot, az adómentes összeg fokozatosan csökken, míg a teljes adóalapot adó alá vetik. Ezen túlmenően, ha a munkavállaló adóalapja meghaladja a 41.445,46 eurot, az e feletti összeg 25 százalékos adókulcsnak lesz alá vetve.

Egyéni vállalkozók SZJA bevallásánál érvényes adómértékek

Az egyéni vállalkozók számára és az önállóan gazdasági tevékenységet végző személyek számára is gyakorlatilag ugyanaz érvényes, mint az előző részben említettek a munkavállalóknál. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy minden esetben az adóalapot említettem. Az egyéni vállalkozóknál az adóalapot a bevételek és a kiadások közötti különbözet jelenti.

Viszont az egyéni vállalkozónál az is számít, hogy mennyi volt az elért jövedelme az adott naptári évben. Lehetett a jövedelme akár hatszámjegyű, de az adóalapja alig több a nullanál.

A lényeg, hogy amennyiben az önálló gazdasági tevékenységből származó jövedelme egy naptári évben kevesebb, mint 49.790 euro, csupán 15 százalékos adókulccsal adózik. E felett gyakorlatilag ugyanúgy adózik, mint a munkavállalókról szóló fejezetben írtam.

Persze lehet olyan is, hogy valakinek a munkaviszonya mellett van vállalkozása. Ilyen esetben külön számítódik a munkaviszonyból származó jövedelem utáni adózás, és külön a vállalkozásban elért adóalap, amelynél érvényesítheti a 15%-os adókulcsot.

Osztalékadó

Amennyiben kereskedelmi társaság tulajdonosanként vállalkozik egy természetes személy, a társaságból kifizetett nyereség után osztalékadót kell fizetnie. Ez az osztalékadó Szlovákiában 7 százalék. Osztalékadót a nyereség kifizetésénél köteles a társaság levonni és továbbítani az adóhatóság felé.  

Amennyiben az osztalékot olyan ország adórezidensének fizetik, amellyel Szlovákiának nincs kettős adózás elkerüléséről szóló egyezménye, 35 százalékos adókulcsot szükséges érvényesíteni az osztalékadó kifizetésénél.

Társaságiadó Szlovákiában

A szlovák jövedelemadó törvény rendelkezik a személyi jövedelemadóról és a társaságiadóról. Kereskedelmi társaságoknál nincs nulla százalékos társaságiadó kulcs. 21 százalék társasági adót szükséges kivetni a társaság adóalapjára. Kivéve, ha a társaság összes jövedelme egy gazdálkodási évben nem haladja meg a 49.790 eurot. Ilyen esetben, hasonlóképpen az egyéni vállalkozókhoz, csupán 15 százalékkal számolja a cég a társaságiadót.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.06.11.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!