Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A társasági adóelőleg szlovák cégen belüli fizetése olyan kötelesség, amelyet a tárgyi évben fizet a társaság. Az év elteltével, az adóbevallás során a befizetett adóelőleg levonható az adófizetési kötelességből. 2020 elején a társasági adóelőleg összegének kiszámítását és fizetését több új változás is befolyásolja.

 

Társasági adóelőleg szlovák cégnél 2020-ban

 

A szlovák cégek társasági adóalap számításáról ebben a cikkben írtam.

A társasági adóelőleg szlovák cég általi fizetésének kötelessége

Amennyiben a társaság az előző évben 16.600 EUR feletti adófizetési kötelességet mutatott ki, a következő évben havi szinten köteles adóelőleget befizetni. Mégpedig az előző évi adókötelességének az 1/12-ét. A befizetést minden naptári hónap utolsó napjáig kell megtenni.

Amennyiben a társaság az előző évben 5.000 EUR feletti adófizetési kötelességet mutatott ki, de ez nem haladja meg a 16.600 EUR-t, a következő évben negyedéves gyakorisággal kell adóelőleget fizetnie. Mégpedig az előző évi adókötelességének az ¼-ét. A befizetést minden negyedév utolsó napjáig kell megtenni.

Ez egy pozitív módosítás az idei évben. 2019-ben az adóelőleg fizetésének alsó határa 2.500 EUR volt.

Az 5.000 EUR adókötelesség, mint a negyedéves adóelőleg fizetési kötelesség alsó határa azokara az adóalanyokra vonatkozik, amelyeknek az adózási időszakuk legkorábban 2020.01.01.-vel kezdődik.

Módosult az utolsó ismert adókötelesség számítása

Amit én fentebb csak egyszerűen adókötelességnek neveztem, azt a törvény „utolsó ismert adókötelességnek” nevez.

2020-tól módosult az előző évben befizetendő adó összegének számítása. Ezek alapján az adó

  • a korábbi évek elhatárolt adóveszteségével csökkentett adóalapból számított,
  • abban az adóbevallásban feltüntetett, amely arra az előző évre vonatkozik, amely közvetlenül a tárgyi évet előzte meg, és amelyre az adóelőleg befizetése vonatkozik,
  • miközben az adó mértékét a jövedelemadó tőrvény 15.§-a határozza meg az előző évre vonatkozóan,
  • csökkentve az igénybe vett adókedvezményekkel.
  1. január 1.-től nem vonható le az előző évben befizetendő adó számításánál a külföldön fizetett adó és a levonással beszedett adó sem.

Kerekítések a számítás során

  1. január 1.-től a kiszámított társasági adóelőleget a matematikában használt szabályok alapján kell kerekíteni két tizedes számra. Ez azt jelenti, hogy ha a harmadik tizedes öt vagy annál nagyobb, a második tizedest fel kell kerekíteni a legközelebbi számra. És ha a harmadik tizedes kisebb, mint öt, a második tizedes ugyanaz a szám marad.

Csak megjegyzem, hogy az előző években lefelé kellett kerekíteni a kiszámított adóelőleget.

2020-ra vonatkozó adóelőleg fizetésének számítása

Eltérő módon szükséges számítani az adóelőleg összegét az adóbevallás benyújtásának határideje előtt és ez után. Közben szerepet játszik az is, hogy a társasági adó bevallásának határidejét a törvényben meghatározott időponthoz képest, ami az idén 2020.03.31., el lehet halasztani. Az adóbevallás benyújtása határidejének halasztásáról egy korábbi cikkemben írtam. A cikk lényege 2020-ban is érvényes.

Az adóbevallás benyújtása határidejének azt az időpontot kell tekinteni, amelyet az adózó az adóhatóság felé benyújtott nyilatkozatában tüntetett fel. Amennyiben az adózó nem nyilatkozott az adóhatóság felé a határidő elhalasztásáról, a határidő marad a 2020.03.31.

Amennyiben az adózó kérvényezte az adóhatóságnál 2019-ben az adóelőlegek eltérő fizetését és az adóhatóság ezt engedélyezte, így 2020-ban is az adóhatóság határozatában megállapított összegekben köteles tovább fizetni az adóelőlegeket egészen a 2019-es adóbevallás benyújtása határidejének időpontjáig.

Az adóbevallás benyújtása előtt

A 2020-as évre vonatkozó adóelőleg számításánál az adóbevallás benyújtásáig még nem ismert a 2019-es évre vonatkozó társasági adóalap összege. Ezért az adóbevallás benyújtásának határideje előtt a 2018-as évben elért adóalapból kell kiindulni. Viszont az utolsó ismert adókötelesség számításánál már az új szabályokat kell figyelembe venni. Adókulcs 21%.

Az adóbevallás benyújtása után

Az adóbevallás benyújtása után már ismert az előző évre, tehát 2019-re vonatkozó befizetendő társasági adóalap összege. Ebből kell kiindulni az ismert adókötelesség számításánál. Az adókulcs továbbra is 21%.

Mikortól alkalmazható a 15% adókulcs

2019-es év végéig az állt a törvényben, hogy az adóelőleg kiszámításánál a tárgyi év adókulcsát kell használni.

2020-ra vonatkozó törvénymódosításban eltérően fogalmaz a törvény. Az adóelőleg kiszámításánál a tárgyi évet megelőző év adókulcsát, illetve az ezt megelőző év adókulcsát (az adóbevallás benyújtásának határideje előtti időszakban) kell használni. Ez érthető, hiszen az év folyamán még nem világos, hogy mennyi lesz a társaság éves bevétele.

A 15% adókulcsot csak azok az adózók érvényesíthetik majd 2021-ben, akiknek az éves bevételük nem haladja meg 2020-ban a 100.000 EUR-t.

Tehát a 15% adókulcsot majd 2021-ben az adóbevallás benyújtása határidejének időpontja után lehet csak érvényesíteni. Ezek alapján érdemes lesz 2021-ben március végéig benyújtani az adóbevallást azoknál a cégeknél, amelyek magasabb adót fizetnek majd 2020-ra vonatkozóan.

Mi a helyzet az eltérő gazdálkodási évet alkalmazó társaságoknál

Azok az adózók, amelyeknél eltérő az ületi év (nem azonos a naptári évvel), a fentieket attól a gazdálkodási évtől érvényesíthetik, amely 2020. január 1.-e után kezdődik.

Jelenleg mi a teendő a fentiek tükrében?

A társasági adót fizető cégeknél ajánlott megvizsgálni a következőket:

  • Amennyiben a 2018-as adófizetési kötelesség meghaladja a 2.500 EUR-t, de kevesebb 5.000 EUR-nál – ilyen esetben 2020. január 1.-től nem kell fizetni adóelőleget.
  • A 2018-ra vonatkozóan számított „előző évben befizetendő adó”-t újra kell számítani a külföldön befizetett adó levonása nélkül és a levonással beszedett adók nélkül. Tehát megtörténhet, hogy 2020. január 1.-től magasabb összegben kell fizetni az adóelőleget.
  • A kerekítések is befolyásolhatják az adóelőleg összegét.

Az adólelőlegek fizetésére azért is érdemes odafigyelni, mivel az adóhatóság szankcionálja a későn befizetett, illetve nem fizetett adóelőleget.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.03.01.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!