Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A civil szervezetek közvetlen támogatását teszi lehetővé az az eljárás, ami közismerten csak „ rendelkezés az adóról ” megnevezést kapta (szlovákul „asignácia” dane). Ilyen módon a befizetett adó 1, 2 illetve 3 százalékáról dönthet az adózó annak függvényében, hogy az adót természetes személy, vagy jogi személy fizeti.

 

Rendelkezés az adóról – adófelajánlás a szlovák adózó részéről Janok Júlia

 

Milyen jogszabály teszi lehetővé

A jövedelemadó, illetve társaságiadó felhasználásának egy részéről az adózó rendelkezhet. Az 595/003 számú szlovák jövedelemadó törvény 50.§ rendelkezik az adófelajánlásról.

Természetes személyek adófelajánlása

Az a természetes személy (munkavállaló, egyéni vállalkozó és önállóan gazdasági tevékenységet végző személy), aki befizette a személyi jövedelemadót, az adója 2%-át felajánlhatja jótékonysági célokra.

Többről, pontosabban az adója 3%-áról olyan személy rendelkezhet, aki az adózási időszakban legalább 40 óra önkéntes munkát végzett. Legkevesebb 3 euro lehet természetes személy részéről a felajánlott adó.

Jogi személyek rendelkezése az adóról

A jogi személyek legkevesebb 8 eurot küldhetnek jótékonysági célokra egy-egy regisztrált civil szervezetnek. Dönthetnek így a befizetett társaságiadó 1%-ról. A társaságiadó 2%-ról abban az esetben rendelkezhetnek, ha az adózási időszakban pénzösszeget adományoztak legalább egy civil szervezetnek és legalább olyan összegben, ami az adókötelességük 0,5%-nak felel meg.

Mely civil szervezetek részesülhetnek a felajánlott adóból

A természetes és jogi személyek nonprofit szervezetet, civil egyesületet vagy alapítványt választhatnak a 2020. évi kedvezményezettek listájáról. A listát a Szlovák Köztársaság Közjegyzői Kamarája tartja fenn. Nyilvánosan elérhető a www.notar.sk weboldalon, valamint a pénzügyi hatóság portálján.

Hogyan működik a gyakorlatban

Azok a természetes és jogi személyek, akik adóbevallást nyújtanak be, az adófelajánlást közvetlenül az adóbevallás űrlapja által teszik meg.

Azok az alkalmazottak, akiknek a munkáltató végzi el az éves adóelszámolást, az adóhivatal felé nyilatkozatot nyújtanak be a befizetett adó egy részének felajánlásáról. A nyilatkozatot csak a pénzügyi hatóság által meghatározott űrlapon lehet benyújtani.

A nyilatkozathoz csatolják az adófizetés visszaigazolását is, amelyet a munkáltató minden éveben legkésőbb április 15-ig köteles kiadni a munkavállaló számára. Az igazolást az éves adóelszámolás elvégzése iránti kérelmében kérte a munkavállaló.

Azt a nyomtatványt, amelynek célja az adófelajánlás, a munkavállaló minden évben április végéig köteles benyújtani az adóhatóság felé.

Azok, akik elhalasztják az adóbevallás benyújtását, felajánlhatják a meghosszabbított határidőn belül befizetett adójuk egy részét. Amennyiben nem lenne az adó befizetve a rendes, illetve az elhalasztott határidőn belül, az adóhatóság nem utalja át az összeget a kiválasztott civil szervezet számára.

Több befogadó felé is felajánlható az adó

Akinek magasabb az adókötelessége, akár több civil szervezet közé eloszthatja, illetve felajánlhatja az adójának meghatározott részét.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.05.02.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!