Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Nálunk már a vízcsapból is ez folyik. A szociális biztosító minden csatornán értesíti a munkáltatókat. Pedig az érintettek főképpen a nyugdíjasok és diákmunka által foglalkoztatottak. Nekik kell hivatalosan nyilatkozni a munkáltatójuk felé, hogy igénybe-veszik-e 2023-ban is az új típusú járulék-kedvezményt, amit januártól járulékból levonható tételnek neveznek (szlovákul „odvodová odpočítateľná položka”).

Nyugdíjasok és diákmunka által foglalkoztatottak ügyeljenek az új kötelességükre
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mit értünk járulék-kedvezmény alatt

A munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás önmagában is előnyös lehet. Legalábbis eddig. Ezek közé tartozik a foglalkoztatás

  • diákmunka-szerződés alapján (szlovákul „dohoda o brigádnickej práci študentov”),
  • megbízási szerződés alapján (szlovákul „dohoda o vykonaní práce”),
  • és munkavégzési megállapodás alapján (szlovákul „dohoda o pracovnej činnosti”).

Bizonyos esetekben a nyugdíjasok és a diákmunka alapján foglalkoztatottak járulék-kedvezményt élvezhetnek. Mindkét csoport valójában az állam biztosítottja. Ez azt jelenti, hogy egészségbiztosítást nem fizetnek.

Amennyiben a havi jövedelmük nem haladja meg a bruttó 200 EUR-t, nem fizetnek járulékokat a szociális biztosító felé sem. Csupán a munkáltató fizeti a balesetbiztosítást és a garancialapot. Ez összességében 1,05% a bruttó bérből. Rendkívül kedvező foglalkoztatási forma úgy a diáknak és a nyugdíjasnak, mint a munkáltatónak, de csak 200 euro bruttó bér alatt.

Januártól munkavállalói státuszban lesznek

A legfontosabb változás abban rejlik, hogy a fent említett foglalkoztatási formák már nem munkaviszonyon kívüli foglalkoztatásnak minősülnek. Mindhárom kategóriában foglalkoztatottak munkavállalói státuszba kerülnek. 

Tehát a diákok és a nyugdíjasok is nyugdíjbiztosítás alá fognak tartozni. Függetlenül attól, hogy a fizetésüket rendszeresen havonta, vagy nem rendszeresen, például csak negyedévente kapják. Eldönthetik, hogy 2023. január 1-től élnek-e a kedvezmény jogával, vagy nem. 

Járulékból levonható tétel

Az eddigi kedvezmény valójában megmarad, csak másképp fogják nevezni és más lesz a jogi háttere.

A diákmunka-szerződés alapján dolgozó hallgató, valamint a megbízási szerződés, illetve munkavégzési megállapodás alapján jogviszonyban álló nyugdíjas 2023. január 1-től legfeljebb egy megállapodásnál veheti igénybe a járulékból levonható tételt egy naptári hónapban. Ezt is csak legfeljebb 200 euro bruttó jövedelemig.

A járulékból levonható tétel igénybevételét igénylő tanuló és nyugdíjas köteles erről írásban tájékoztatni a munkáltatót. Hasonlóképpen írásban szükséges a munkáltató tudtára adni azt is, ha tovább nem kívánja érvényesíteni ezt a kedvezményt.

A munkáltató köteles a munkavállaló járulékból levonható tétel igénybevételének igénylését és megszűnését legkésőbb azt a napot követő első munkanapon bejelenteni a szociális biztosító felé, amikor a munkavállaló erről írásban tájékoztatta a munkáltatót.

Mire kell ügyelni 2022. december végéig?

Azok a diákok és nyugdíjasok, akik 2022. december 31-ig igénybe vették a járulékkedvezményt, és 2023. január 1-től járulékból levonható tétel formájában szeretnének tovább élvezni a kedvezményt, erről tájékoztatniuk kell munkáltatójukat. Méghozzá 2022. december végéig, írásban, a szociális biztosító által erre a célra közzétett formanyomtatványon.

Ezt követően a munkáltató is december végéig köteles a regisztrációs űrlapon bejelenteni a diák, illetve nyugdíjas igényét a szociális biztosító felé.  

Ha csak januárban adnák meg a munkavállalók írásos nyilatkozatukat a munkáltatónak, csak februártól érvényesíthetnék az új kedvezményt. 

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.12.19.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!