Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Bizonyos feltételek mellett a diákmunka Szlovákiában azért előnyős, mivel csak a munkáltató fizet járulékot. Ezt is csak 1,05% mértékben. Tehát a diák megkapja a bruttó keresetét és a munkáltatónak sem kerül sokkal többe.

Hogy mik a feltételek, amelyek betartása mellett elérhető ez a kedvező állapot, olvassa tovább a cikkben.

 

Minek_koszonhetoen_elonyos_a_diakmunka_Szlovakiaban

 

Ki számít diáknak?

A diákmunkánál elsősorban azt kell vizsgálnunk, hogy a fiatal diák-státuszban van-e. Diáknak számít minden olyan gyermek, aki iskolaköteles, és aki már túl van az iskolakötelesség időszakán.

Addig iskolaköteles a gyermek, amíg be nem fejezi a tíz éves kötelező iskolalátogatást. Legkésőbb annak a tanévnek a végéig iskolaköteles a gyermek, amely folyamán betöltötte a 16.-ik életévét. Az iskolaköteles gyermeket nem lehet alkalmazni munkaviszonyban, de diákmunkára sem.

Amennyiben már nem iskolaköteles, diáknak számít az a fiatal, aki folyamatos képzéssel készül a hivatására és még nem érte el e 26.-ik életévét.

Hogy határozza meg a munkatörvénykönyv a diákmunkát

A diákmunka feltételeit a 311/2001 számú szlovák munkatörvénykönyv határozza meg a 227.§-ban. Ennek értelmében diákmunka keretén belül olyan fiatal személyt lehet alkalmazni, aki

  • középfokú tanulmányait folytatja,
  • nappali tagozatú egyetemi, illetve főiskolai diák, aki még nem töltötte be a 26.-ik életévét.

A diákmunkára vonatkozó megállapodásnál a következő feltételeket szükséges figyelembe venni:

  • csakis határozott időszakra köthető, legfeljebb 12 hónapra,
  • a munka legfeljebb heti 20 órában végezhető,
  • kizárólag írsásban köttetendő, egy példány a munkáltatót illeti, egy példány a diákot,
  • a szerződés kötelező csatolmánya az iskola, illetve oktatási intézmény igazolása a diák-státuszról.

A diákmunka megállapodás kötelező tartalma:

  • a megegyezett munkatevékenység,
  • a munka díjazása,
  • a munkaidő keret,
  • a szerződés időtartama.

A munkabért a munkáltató köteles kifizetni a tárgyi hónapot követő naptári hónap végéig.

Milyen esetben érvényesíthető a járulékkedvezmény

Amennyiben a diákmunka megállapodás alapján elért bruttó munkabér nem haladja meg egy hónapban a 200 EUR-t, érvényesíthető a járulékkedvezmény. Ennek feltétele, hogy a diák nyilatkozatban igényelje a munkáltatójánál ezt a kedvezményt. A járulékkedvezményt, így tehát a nyilatkozatot a diák csupán egyetlen munkavállalóval szemben érvényesítheti.

Amennyiben a diák nem nyilatkozza a munkáltatója felé, hogy igénybe veszi a járulékkedvezményt, a teljes jövedelme járulékköteles, abban az esetben is, ha nem több 200 EUR-nál.

A 200 EUR feletti összegből a diák és a munkáltató is fizet járulékot.

Egészségbiztosítás

Mivel a diák az állam biztosítottja, egészségbiztosítást a diákmunka megállapodás alapján nem fizet. Ez akkor is érvényes, ha a jövedelme meghaladja a 200 EUR-t.

Szociális biztosítás

A diák és a munkáltatója az alábbi táblázatban feltüntetett százalékok alapján fizetik a járulékokat.

 

WP Data Tables

 

Az adózás is kedvező

Amennyiben a munkavégzés kezdetén a diák aláírja a munkáltatónál azt a nyilatkozatot (formanyomtatványt), amely által igénybe veszi a havi adómentes összeg érvényesítését, 328,12 EUR összeg bruttó bérből jövedelemadó előleget sem fog levonni a munkáltatója a havi béréből. E felett az összeg felett 19% adóelőleget fizet a munkavállaló diák. Rendkívül magas jövedelem esetén a diák jövedelmének egy részéből akár 25% adót is köteles lehet fizetni.

Olyan esetben, ha a diák nem nyilatkozik a munkáltatója felé az adómentes összeg érvényesítéséről, a munkáltató levonja a jövedelméből a 19% személyi jövedelemadó előleget. A levont adóelőleget, vagy annak legalább egy részét a naptári év elteltével visszaigényelheti a diák közvetlenül az adóhatóságtól személyi jövedelemadó bevallás benyújtása által.

Összefoglalva a fentieket

A diákmunkáról szóló megállapodás alapján végzett foglalkoztatásnál legalacsonyabb a járulékfizetési kötelezettség. Ebben az esetben sem a diák, sem a munkáltató nem fizet egészségbiztosítási járulék előleget. Tehát a diák-munkavállaló szempontjából is és a munkáltató szemszögéből is rendkívül kedvező ez a foglalkoztatási forma.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,  itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.05.19.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!