Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2018. július 1-től bizonyos esetekben a nyugdíjas alkalmazása azért előnyös, mert nem fizet járulékokat a bruttó béréből. Ennek köszönhetően magasabb a nyugdíjas tiszta jövedelme. A munkáltatója is csak minimális járulékot fizet a szociális biztosításra.

 

Elonyos a nyugdijas alkalmazasa Szlovakiaban

 

Nézzük részletesen minek köszönhető a pozitív változás

A szociális biztosításról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok esetében is érvényesíthető legyen a járulékfizetésre vonatkozó kedvezmény hasonlóképpen, mint eddig a diákmunkára. A következő típusú nyugdíjjogosultakra vonatkozik a módosított rendelkezés:

  • öregségi nyugdíj,
  • korkedvezményes öregségi nyugdíj,
  • rokkantsági nyugdíj,
  • fegyveres erők állományába tartozók nyugdíja, miközben elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt,
  • fegyveres erők állományába tartozók rokkantsági nyugdíja.

A nyugdíjas csak egy munkáltatónál választhat egyetlen megállapodást, amelynél érvényesíteni kívánja a kedvezményt.

Mennyi a minimálisan fizetendő járulék

Amennyiben a nyugdíjas bruttó bére legfeljebb 200 EUR, nem fizet járulékot a szociális biztosításra. A munkáltatója is csak a balesetbiztosítási alapba és a garanciális alapba fizet összesen 1,05%-ot a nyugdíjas bruttó béréből számítva.

Csupán a korkedvezményes öregségi nyugdíjas esetén fizetendő az egészségbiztosítási járulék úgy a munkavállaló részéről, mint a munkáltató részéről.

 

Nyugdíj típusa

korkedvezményes öregségi nyugdíj

többi típusú nyugdíjak
Munkavállaló Munkáltató Munkavállaló

Munkáltató

Egészségügyi biztosítás

4%

10,00%

Szociális biztosítás

  1,05%

  1,05%

–     biztosítás betegség esetén

–     öregségi nyugdíjbiztosítás

–     rokkantsági nyugdíjbiztosítás

–     balesetbiztosítás

0,80%

0,80%

–     munkanélküliség esetére vonatkozó biztosítás

–     garanciaalap

0,25%

0,25%

–     tartalékalap

Összesen

4%

11,05%

1,05%

 

Ha a nyugdíjas bruttó bére meghaladja a 200 EUR-t, az e fölötti összegből úgy fizeti a járulékokat az alkalmazott is és a munkáltató is, mint amilyen előírások vonatkoznának rájuk egyébként.

Az itteni biztosítási rendszerről részletesen ebben a cikkben írtam: Társadalombiztosítás Szlovákiában kicsit másképp

Milyen típusú alkalmazás esetén érvényesíthető a minimális járulékfizetés

A szóban forgó enyhítés a munkavégzésről szóló megállapodás (dohoda o vykonaní práce) és az alkalmi munkáról szóló megállapodás (dohoda o pracovnej činnosti) esetén érvényesíthető. Mindkét típus a munkaviszonytól eltérő munkavégzésre irányuló megállapodások közé tartozik.

Az újdonság az, hogy ilyen kereteken belül lehet foglalkoztatni korkedvezményes öregségi nyugdíjast is. Tehát betartva a fent taglalt feltételeket, a kivételt érvényesítő korkedvezményes nyugdíjas nem veszíti el a folyósított nyugdíját.

Diákokra is vonatkozik ez a szabály

Hasonló szabály már néhány éve vonatkozik a diákmunkára. A jövedelem határ a diákok esetében is 200 EUR. A járulékkedvezmény érvényesítésének feltételei közé tartozik többek között az is, hogy a fiatal alkalmazott nappali tagozatú diák legyen.

Adózás szempontjából

A szlovák jövedelemadó törvény rendelkezései alapján a nyugdíjasok nem érvényesíthetik az adómentes összeget. Így a nettó bérük számításánál a bruttó bérből levonja a munkáltató a 19%-ot.

A diákok viszont aláírhatják a jövedelemadóra vonatkozó nyilatkozatot. Ez szerint a havi bérük számításánál érvényesíthetik az adómentes összeget, ami magasabb, mint 200 EUR. Amennyiben nem írták alá a nyilatkozatot és év közben nem érvényesítették az adómentes összeget, a naptári év elteltével adóbevallás által visszaigényelhetik a levont adót. Tehát a diákoknál előfordulhat, hogy nem fizetnek jövedelemadót sem, a havi bruttó bérük – amennyiben nem haladja meg a 200 EUR-t, megegyezhet a nettó keresetükkel.

Nyilatkozat kitöltése

Annak érdekében, hogy a diákok és a nyugdíjasok érvényesíthessék a szociális biztosításra vonatkozó kedvezményt, szükséges aláírniuk egy nyilatkozatot. A nyilatkozat a szociális biztosító oldalán is megtalálható.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.07.23.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!