Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Korábban, azaz 2020 előtt a bérpótlékot a minimálbér mindenkori aktuális értékéből számították. 2021-től fix összegekben állapították meg, azaz befagyasztották. Ugyanez vonatkozott a 2022-es bérpótlékokra. A Munka Törvénykönyvének tavaly decemberben elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy 2023-ban nem csak emelkednek a bérpótlékok, hanem ismét az aktuális minimálbérből lesznek számítva. De csak júniustól.

Emelkednek a bérpótlékok – munkavállalók örülnek, munkáltatók kevésbé
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mennyivel emelkednek a bérpótlékok a gyakorlatban?

A munkavállalóknak a szombati munkavégzésért a minimálbér 50 százalékának megfelelő bérpótlék jár. Ha azonban a szombati munkát rendszeresen végzik, ezért csak 45 százalékos bérpótlékot kell fizetni.

Vasárnapi munkavégzésér a pótlék a minimálbér 100%-ában fizetendő. Rendszeres vasárnapi munkavégzés esetén pedig a minimálbér 90%-a lesz pluszban fizetve minden órára.

Éjszakai munkavégzésnél a bérpótlék a minimálbér 40%-a lesz, illetve 50 százaléka, ha a munka veszélyes. De ha a munkát „főként éjszaka” kell végezni, az éjszakai bérpótlék csak a minimálbér 35 százaléka lesz.

A bérpótlékok összege 2023. június 1-től

A táblázatban 1 órára fizetendő bérpótlékok vannak feltüntetve.

Bérpótlék típusaösszege
szombati bérpótlék2,0115 €
vasárnapi bérpótlék4,0230 €
éjszakai bérpótlék (alacsony kockázatú munka)1,6092 €
éjszakai bérpótlék (kockázatos, azaz veszélyes munka)2,0115 €
munkavégzés ünnepnapon4,0230 €
A nehéz munkateljesítményre vonatkozó bérpótlék0,8046 €
Az inaktív ügyeletre vonatkozó bérpótlék0,8046 €

A folyamatos munkavégzés esetén szombaton, vasárnap és éjszaka végzett munkára alacsonyabb bérpótlék fizetésében lehet megállapodni a szakszervezetekkel, vagy a munkavállalóval a munkaszerződésben:

Bérpótlék típusaÖsszege
szombati bérpótlék1,8104 €
vasárnapi bérpótlék3,6207 €
éjszakai bérpótlék (kockázatmentes munka)1,4081 €

Ünnepnapon végzett munka

2023. június 1-től a munkaszüneti napokon végzett munka többletbére esetén nem lesz változás. A munkavállalót továbbra is az átlagos órabér emelése 100 százalékkal illeti.

A változás azonban a munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás valamelyik típusa alapján munkát végző munkavállalók munkaszüneti napján történő munkavégzésére vonatkozik. Ezeket a munkavállalókat minden munkaszüneti nap után a megállapodás szerinti díjazás illeti meg, amelyet legalább a minimálbér mértékével növelnek óránként, azaz legalább 4,023 euro összeggel.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.02.20.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!