Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Első alkalommal történt, hogy a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei és a munkáltatók tárgyalások során konszenzusra jutottak a következő évi minimálbért illetően. A jelenleg érvényes jogszabály szerint a kormány tiszteletben tartja a szociális partnerek közös megállapodását.

Szlovák minimálbér 2023 – ban
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Mennyi lesz havi szinten és mennyi lesz az órabér

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók legalább 700 EUR bruttó bért fognak kapni 2023. január 1-től. 2022-hez képest 54 euroval emelkedett a minimálbér. Ez annyit jelent, hogy 700 euronál alacsonyabb összeget nem adhat a munkáltató a munkavállalónak, ha az ledolgozta az egész hónapot.

Óradíjban kifejezve a legalacsonyabb összeg 4,23 EUR.

.

Legalacsonyabb havi kereset és óradíj a munka igényességének függvényében

A munkavégzés típusa szerint hat fizetési kategóriát különböztetünk meg, amelyekhez különböző meghatározott minimális jövedelmi szintek tartoznak:

A munka igényességének fokozataHavi szintű minimálbérMinimális óradíj
1700 €4,023 €
2816 €4,690 €
3932 €5,356 €
41 048 €6,023 €
51 164 €6,690 €
61 280 €7,356€

.

Mire lesz kihatással a minimálbér emelése

Ha magasabb bért kap a munkavállaló, egyértelmű, hogy magasabbak lesznek a béréből levont járulékok összegei is. A munkáltatónak is több járulékot kell fizetni a szociális biztosítóba és az egészségbiztosítókba.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.09.26.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!