Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szokásos munkaviszonyban dolgozók ne aggódjanak. Az intézkedés azokra vonatkozik, akik túlzottan minimalizálni próbálják a járulékfizetési kötelességüket. Egy bizonyos minimális egészségbiztosítási járulékot csak a munkavállalónak és az ügyvezetőnek kell fizetni, a munkáltatónak nem.

Egy minimális egészségbiztosítási járulékot kell fizetni januártól
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Miről van szó?

Egészségbiztosítás szempontjából az ügyvezetők is hasonlóképpen fizetik a járulékokat, mint a munkavállalók, annak ellenére, hogy ők nem a Munka Törvénykönyve szerint munkaviszonyban, hanem a Kereskedelmi Törvénykönyv szerint megbízási szerződés alapján dolgoznak.

A javadalmazásuk lehet rendszeres vagy nem rendszeres, azaz nem minden hónapban kapnak honoráriumot. Miközben a javadalmazásuk lehet irreálisan alacsony, például akár csak 10 euro havonta. Ha a cég tulajdonosa egyben az ügyvezető is, számára előnyösebb lehet, hogy ilyen módon biztosítva van, egészségügyi ellátást kap, de a cégből inkább osztalék formájában veszi ki a pénzt. Társadalombiztosításra valóban csak minimális összeget fizet. 

Külföldi vállalkozók ezt a lehetőséget nem választhatják

Külföldi állampolgárok csak akkor lehetnek Szlovákiában az egészségbiztosítási rendszer részesei, ha rendes itteni munkaviszonyban megkapják legalább az aktuális minimálbért. Csupán ügyvezetői jogviszonnyal nem lehetnek részesei a szlovák társadalombiztosításnak.

Ezt a kiskaput tehát már korábban bezárták a jogalkotók. Most a hazai alacsony járulékot fizetők miatt vezették be az új rendelkezést 2023. január 1-től.

Minimális egészségbiztosítási járulék

A változás a jelenlegi helyzethez képest abban áll, hogy 2023-tól az ügyvezető az egészségbiztosításra legalább a tárgyi év január 1-jén érvényes létminimum összegéből számított biztosítási díjat fizet. Függetlenül attól, hogy milyen alacsony lesz a tényleges bevétele.

Ugyanez vonatkozik azokra munkavállalókra is, akiknek csak napi 1 órás munkaviszonyuk van. Lehet ilyen például egy adatrögzítő, vagy egy takarítónő. A jelenlegi minimális órabér 4,023 euro. Ha egy hónapban átlagosan 21 munkanapot dolgozik az említett adatrögzítő, a bruttó bére 84,48 EUR. Ez nem sokkal több a jelenlegi létminimum egy harmadánál. 

A létminimum Szlovákiában 2023-ban 234,42 EUR. A munkavállaló, illetve az ügyvezető ez alapján 4%-ot egészségbiztosítási járulékot fizet, ami 9,37 EUR. A munkáltató meg 10%-ot fizet, ami 23,44 EUR. Összesen tehát legalább 32,82 EUR havi járulék-előleget kell befizetni az egészségbiztosító felé.

De van itt még egy csavar

Amennyiben a munkavállaló, illetve az ügyvezető havi bruttó jövedelme alacsonyabb, mint az aktuális létminimum, az ez alapján fizetendő járulék-előleg különbözetét a valódi bruttó bérhez képest teljes egészében a munkavállaló, illetve az ügyvezető fizeti. A munkáltató csupán a valós bruttó bérből számított 10%-ot fizet.

Még mindig alacsonyabb az így fizetett egészségbiztosítási járulék, mint ha nem lenne jogviszonya és a minimális járulékot kéne saját zsebéből fizetni.

Lehet ezt még bonyolítani?

Igen. Amennyiben a munkavállalónak, illetve az ügyvezetőnek más jogviszonya is van, a fentebb leírt rendelkezés nem vonatkozik rá. Ha tehát az adatrögzítőnek lenne még saját egyéni vállalkozása, amely által szintén fizeti a kötelező egészségbiztosítási járulékot, nem kell a munkaviszonyban fizetni a meghatározott magasabb egészégbiztosítási járulékot.

Hasonlóképpen ha a takarítónőnek van még egy munkaviszonya, amely keretén belül naponta két órát takarít, a két munkaviszonyból származó jövedelme együttesen meghaladja az aktuális létminimumot. Erről mindkét munkáltatóját tájékoztatnia kell és akkor mindkét bérszámfejtő örülni fog, hogy nem kell nekik ezt a bonyolult korrekciót elvégezniük.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.02.13.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!