Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


2018. január 1.-jével érvénybe lépett a szlovák egészségbiztosításról szóló törvény módosítása. Jelentősen érinti a külföldi, tehát így a magyar munkavállalók szlovák egészségbiztosítás rendszerében való részvételét is.

 

A szlovák egészségbiztosítás módosult

 

Kiket érint a törvénymódosítás

A törvénymódosítás azokat a külföldi munkavállalókat érinti, akik nem rendelkeznek állandó lakcímmel Szlovákiában. Munkaviszonyban vannak olyan munkáltatónál, amelynek székhelye, kirendeltsége, illetve telephelye van a Szlovák Köztársaság területén.

Mi a változás lényege

Az említett 580/2004 számú egészségbiztosításról szóló törvény 3.§-a (3) bekezdésének a) pontja értelmében 2018-01-01.-től a külföldi munkavállalók, akik más tagországban nem részesei az egészségbiztosítási rendszernek, csak abban az esetben lehetnek Szlovákiában biztosítottak, ha a munkavégzésből származó jövedelmük eléri legalább a minimálbért.

2018-ban a bruttó minimálbér Szlovákiában havi szinten 480 EUR. Amennyiben a következő években emelkedni fog a törvényben meghatározott bruttó minimálbér összege, az egészségbiztosítási státusz megtartásához szükséges, hogy a külföldi munkavállaló havi bruttó bére is ilyen mértékben emelkedjen.

A munkáltató tennivalója

Amennyiben a szlovák munkáltató olyan külföldi személyeket alkalmaz, amelyeknek a bruttó bérük alacsonyabb a minimálbérnél, 2018. január 1.-vel akár visszamenőleg is meg kell szüntetni ezeknek a munkavállalóknak a szlovák egészségbiztosítási státuszát.

Ezen túlmenően a munkáltatónak jelenteni kell a külföldi munkavállaló egészségbiztosítója felé (Szlovákiában 3 egészségbiztosító működik) a munkaszerződésében megállapított havi jövedelmét. Ez által igazolni kell, hogy jogosult továbbra is a szlovák egészségbiztosítási rendszer részesévé maradni. Ezt legkésőbb 2018. február 28.-ig szükséges megtenni.

A külföldi ügyvezetőkre is vonatkozik a módosítás

Amennyiben a külföldi ügyvezetőnek csak részmunkaidős munkaszerződése van a szlovák cégnél, és ez által a havi jövedelme nem éri el a szlovák minimálbért, választhat két lehetőség közül.

Az egyik megoldás, hogy 2018.01.01.-től a béremelésnek köszönhetően megkapja legalább a havi bruttó 480 EUR-t. Így továbbra is részese marad a szlovák egészségbiztosítási rendszernek. A másik megoldás, hogy meg kell szüntetni az egészségbiztosítási státuszát Szlovákiában.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.02.22.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!