Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák létminimum minden évben július 1-től változik. Az értékéből számítódik több más adózást és szociális ellátást meghatározó összeg, mint például az adómentes összeg (0% adókulcs-sáv) a személyi jövedelemadónál.

Az adóbónusz értékét viszont 2022. július 1-től már nem befolyásolja. A gyermekekre érvényesíthető adókedvezmény lényeges változásáról egy másik cikkben írtam.

Júliustól magasabb lesz a szlovák létminimum
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A szlovák létminimum 7,5 százalékkal emelkedik

Az előző időszakban a létminimum egy felnőtt személyre 218,06 EUR volt. 2022. július 1-től már 234,42 EUR. Ezzel párhuzamosan a további felnőtt személyekre a családban 163,53 EUR-al kell számolni. Kiskorú vagy eltartott gyermekre fejenként 107,03 EUR-al.

Hogy határozzák meg a létminimumot

A létminimum a természetes személy társadalmilag elismert minimáljövedelme, amely alatt a rászorultság állapota áll be. Törvény határozza meg. A létminimum összegét minden évben

  • az egy főre jutó nettó készpénzjövedelem növekedési üteme,
  • vagy az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások megélhetési költségeinek növekedési üteme alapján

módosítják július 1-jéhez. A létminimum meghatározására mindig az alacsonyabb értéket veszik. Ezeket az adatokat a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala bocsátja a minisztérium rendelkezésére.

Kilenc év elteltével az idén először a létminimum összege a nettó készpénzjövedelem növekedési üteme alapján, nem pedig az emelkedő árak szerint lett módosítva.

A létminimumtól függenek további összegek

Némelyek július 1-töl, némelyek következő év január 1-től változnak. A szociális ellátás területén a következőket befolyásolja:

  • családi pótlékot,
  • gyermektartásdíjat,
  • legalacsonyabb korkedvezményes öregségi nyugdíjat,
  • érinthetetlen összeget (levonásmentes munkabérrészt) végrehajtás esetén.

Az adózás terén meg a következő naptári évben ezek az összegek emelkednek a létminimum függvényében:

  • adómentes összeg a személyi jövedelemadó számításánál,
  • jövedelmek határértéke, ami felett ezeket adó alá kell vetni,
  • adóalap összege, ami felett már korrigálni szükséges az adómentes összeget, illetve magasabb adókulcsot kell érvényesíteni,
  • (gyermekekre érvényesíthető adóbónusz már nem befolyásolja).

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.06.13.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!