Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A gyermekek utáni adókedvezmény 2022-ben komoly módosításon esik át. Fokozatosan emelkedik, de változnak a kifizetésére vonatkozó feltételek. Az sem mindegy, hogy az apa, vagy az anya fogja igényelni ezt az adókedvezményt.

Június végéig a korábbi szabályozás szerint érvényesíthető az adóbónusz. Csak abban az esetben érvényesíthette a szülő az adókedvezményt, ha az iskolás gyermekre (azaz 6-tól 15 éves korig) nem igényelt étkezési hozzájárulást.

Júliustól lényegesen változik a gyermekek utáni adókedvezmény 
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Első alkalommal 2022. júliusi hónapra lehet az új rendelkezések szerint igénybe venni. A számítása komoly fejtörést fog okozni nem csak a szülőknek, hanem a bérszámfejtőknek is.

A szlovák törvényhozók 2022. május 24-én hagyták jóvá a sokat vitatott gyermekek szabadidős tevékenységét érintő finanszírozás törvényét. Ez által módosították a jövedelemadó törvényben szabályozott gyermekekre érvényesíthető adóbónuszt is.

A jogalkotó jelentősen megnehezítette a gyermekekre vonatkozó adókedvezmény számítását, mivel az adókedvezmény mértéke nem csak a gyermek életkorától függ, hanem a szülő jövedelmétől is és attól, hány gyermek van a családban.

A cikk további tartalmából

Ismét két lépcsőben valósul meg a módosítás

Gyermekek utáni adókedvezmény összege

Már nem fog a létminim összege alapján számítódni

Attól is függ, milyen jövedelme van a szülőnek

Mit nevezünk részleges adóalapnak

Átmeneti időszak

Példa

Hogy függ össze az étkezési hozzájárulással

Gyermekekre érvényesíthető adóbónusz további feltételei

A külföldi munkavállaló csak az éves adóelszámolásban érvényesítheti a családi adókedvezményt

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!