Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Kötelező lesz az elektronikus kommunikáció az egészségbiztosítás terén is 2021-től. Emellett a törvénymódosítás hozott még néhány könnyítést, amelyekről szól a cikk.

 

Egészségbiztosítás körüli változások 2021-től

 

Érvényes egészségbiztosítási viszony bizonyítása

A biztosított státuszának igazolására eddig az egészségbiztosítási kártya szolgált. 2021-től az egészségügyi szolgáltatók kötelesek elfogadni a mobilalkalmazásban felmutatott biztosítási kártyát is.

Amennyiben a biztosított nem rendelkezik biztosítási kártyával, illetve elektronikus csippel ellátott személyazonossági igazolvánnyal sem, elegendő a születési számának megadása. Az egészségügyi szolgáltató ez alapján is ellenőrizni tudja a biztosítottak nyilvántartásában az érvényes biztosítási viszonyát.

A munkáltató kizárólag elektronikusan küldheti az adatokat

Az 580/2004 számú egészségbiztosításról szóló törvény 2021. január 1-től érvényes módosítása kötelezővé tette a munkáltatók számára az elektronikus módon történő kapcsolattartást. 2020 végéig azok a munkáltatók, amelyeknél csak 1 vagy 2 munkavállaló adatait jelentették havi szinten, küldhette a kimutatásokat papíralapon.

A rendszeres havi egészségbiztosítási járulékok kimutatását 2021-ben már kizárólag elektronikusan küldheti be a munkáltató. Ez vonatkozik már a 2020. decemberi kimutatásokra is, melyeket 2021. január elején kell beküldenie a munkáltatónak.

Hasonlóképpen az új munkavállaló bejelentését, illetve a munkaviszony befejezését is kizárólag elektronikusan fogja jelenteni a munkáltató.

Egészségbiztosítási járulék fizetése a 13. és 14. fizetésekből

A jövedelemadó törvény 2021-es módosítása megszüntette a 13. és 14. fizetés adómentességét. Ennek következtében 2021-ben a juttatásból egészségbiztosítási járulékot szükséges fizetni úgy a munkáltatónak, mint a munkavállalónak.

A rendkívüli helyzet miatt elhalasztott adatszolgáltatások

Azokat az adatszolgáltatásokat, amelyeket a biztosítottak és a munkáltatók elhalaszthattak a járvány miatti rendkívüli állapot alatt, legkésőbb 2021. január 8-ig szükséges megtenniük az egészségbiztosító társaságok felé.

A munkáltató adatainak beküldése is elektronikus úton történik

Amennyiben a munkáltató bejelentését kell megtenni valamelyik egészségbiztosítóba, ez is már csak elektronikus úton lehetséges. A bejelentéshez a következő adatokat szükséges beküldeni:

  • cégnév
  • statisztikai azonosító jel (IČO)
  • székhely
  • munkavállalók fizetései utalásának meghatározott időpontja,
  • amennyiben természetes személy a munkáltató, szükséges feltüntetni az ő teljes nevét, születési számát és lakóhelyét.

Egyéni vállalkozó adatainak módosítása

Az egyéni vállalkozók és azok a személyek, akik maguk fizetik az egészségbiztosítási járulékot, bármilyen adat változását egy univerzális formanyomtatvány által közlik az egészségbiztosító társasággal. Természetesen ezt is elektronikus úton. Amennyiben nincs lehetőségük elektronikus kommunikációra, ilyen esetben kivételesen elfogadja a kitöltött nyomtatványt papír formában is a biztosító társaság.

Ez az univerzális formanyomtatvány minden biztosító társaság weboldalán elérhető. Általa szükséges beküldeni olyan változásokat, mint a név, vagy lakcím változása. Azt is közölni kell az egészségbiztosítóval, ha megszűnik Szlovákiában a biztosított státusza, mivel külföldön tartozik egészségbiztosítás alá.

Néhány munkáltatói kötelességet töröltek

Jó hír, hogy néhány munkáltatói kötelességet töröltek a törvényből. Ezek közé tartozik, hogy a munkáltató 2021. október 1-től már nem lesz köteles jelenteni az egészségbiztosító felé a következő változásokat, melyek a munkavállalóit érintik:

  • táppénz (nemocenské),
  • gondozási ellátás (ošetrovné),
  • anyasági ellátás (materské),
  • szülői ellátás (rodičovský príspevok),

Nyilván azért nem szükséges ezeket az adatokat közölni az egészségbiztosítóval, mert a szociális biztosító rendszeréből megkapják az egészségbiztosító társaságok automatikusan. Azért csak októbertől lép érvénybe ez a rendelkezés, mivel addig a szociális biztosítóval összhangba kell hozni a három egészségbiztosító társaság rendszereit.

Az újszülött gyermek adatait bizonyos esetben már nem kell lejelenteni

Ha a gyermeknek állandó lakhelye a Szlovák Köztársaságban van, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően egészségbiztosítással kell rendelkeznie. Születésétől fogva az újszülött annak az egészségbiztosítónak a biztosítottja, amelyben anyja biztosított a gyermek születése idején.

Ha a gyermek születésétől számított 60 napon belül a szülő nem nyújtja be a bejelentési lapot egyik egészségbiztosítóhoz sem, a bejelentési lapot az illetékes anyakönyvi hivataltól kapott gyermek születésével kapcsolatos értesítés váltja fel. Természetesen a baba ebben az esetben is születésétől fogva biztosított.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.01.24.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!