Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A gyermekekre érvényesíthető adóbónuszon kívül a szlovák jövedelemadó törvény lehetővé tesz további adókedvezményt igénybevételét is. Ez pedig az adóbónusz jelzáloghitel kamatai után.

A kifizetett jelzáloghitel kamatok 50%-ával, de legfeljebb 400 EUR-al csökkenthető közvetlenül a személyi jövedelemadó.

 

Adóbónusz jelzáloghitel kamatai után

 

Ebben a cikkben az adókedvezmény érvényesíthetőségének feltételeit nézzük meg közelebbről.

Milyen hitel-szerződésre vonatkozhat az adóbónusz

Az adózó egy lakáshitel-szerződés alapján nyújtott összegéből számítva adóbónuszt érvényesíthet a befizetett kamatok után. A lakáskölcsön legfeljebb 50.000 EUR étékig terjedhet. Egyetlen belföldi, azaz Szlovák Köztársaság terültén helyezkedő ingatlanra vonatkozik. Az ingatlan lehet lakás, vagy családi ház.

A befizetett jelzáloghitel kamatok után az adóbónusz kizárólag a lakáscélú hitelek kamatjaira vonatkozik. Fogyasztói hitelekre nem.

Az adóbónusz csak olyan lakáshitelnél érvényesíthető, amely 2017. december 31. után lett kötve és folyósítva.

Mennyi az adóbónusz a jelzáloghitel kamatai után

A befizetett kamatok után járó adóbónusz az adott adóidőszakban fizetett kamat 50% -a, de legfeljebb évi 400 EUR.

Az adózó 5 egymást követő évben fizetett kamat után igényelheti az adóbónuszt, attól a hónaptól kezdve, amelyben a lakáshitel-kamatnak fizetése megkezdődött.

Abban az évben, amelyben a lakáshitel-kamat fizetése megkezdődik, az adózó jogosult az adóidőszak naptári hónapok száma után járó adókedvezmény arányos részére.

A befizetett jelzáloghitel kamatai után járó adóbónusz összege közvetlenül az adózó adóját csökkenti (nem az adóalapot).

Az adóbónusz érvényesítésének feltételei

Az adózó jogosult a lakáskölcsönre fizetett kamatok után járó adókedvezményre, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

  • legalább 18 éves és legfeljebb 35 éves a lakáshitel iránti kérelem benyújtásának napján,
  • a lakáshitel-szerződés megkötésének naptári évét megelőző naptári évben elért átlagos havi jövedelme nem haladta meg a szlovák gazdaságban munkavállalók havi átlagbérének 1,3-szorosát. Ezt a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala számítják ki és teszi közzé.

Havi átlagos nominális bér számítása

A Szlovák Köztársaság gazdaságában egy alkalmazott havi átlagos nominális bére 2017-ben elérte a 954 eurót. Tehát ennek az összegnek a 1,3-szorosa 1.240,20 eurót jelent. A havi átlagos jövedelem ezen összegét a 2018-ban megkötött szerződéseknél veszik figyelembe.

A Szlovák Köztársaság gazdaságában egy alkalmazott havi átlagos nominális bére 2018-ban elérte a 1.013 eurót. Tehát ennek az összegnek a 1,3-szorosa 1.316,90 eurót jelent. A havi átlagos jövedelem ezen összegét a 2019-ben megkötött szerződéseknél veszik figyelembe.

A Szlovák Köztársaság gazdaságában egy alkalmazott havi átlagos nominális bére 2019-ben elérte a 1.092 eurót. Tehát ennek az összegnek a 1,3-szorosa 1.419,60 eurót jelent. A havi átlagos jövedelem ezen összegét a 2020-ban megkötött szerződéseknél veszik figyelembe.

Mi számítódik az adózó átlagos havi jövedelmébe

Az átlagos havi jövedelmet az adózó adóköteles jövedelméből számítják, amely az adóalap (részleges adóalap) vagy a speciális adóalap része. Ide tartozik tehát

  • a munkaviszonyból származó jövedelme,
  • az egyéni vállalkozásból, önálló kereseti tevékenységből, ingatlan-bérbeadásból és szerzői jogdíjak alapján szerzett jövedelme,
  • tőkejövedelme,
  • és egyéb jövedelmek.

Miként érvényesíthető az adóbónusz

Az adózó kizárólag az adózási időszak lejárta után érvényesítheti az adókedvezményt. Nem havi szinten. Mégpedig

Társadós

Ha az adózó olyan lakáshitel-szerződés alapján adós, amely után a kamatokra járó adókedvezmény alkalmazásakor egy másik adóssal vagy több más adóssal együtt (a továbbiakban társadós) kötötte meg a szerződést, az adóbónusz érvényesítésénél szükséges, hogy a társadós is teljesítse az életkorra vonatkozó feltételt.

Eközben a társadósok havi átlagos jövedelme összességében nem haladhatja meg a munkavállalók havi átlagfizetése 1,3-szorosának dupláját. A társadós nem jogosult a fizetett kamatok után járó adóbónuszra.

Külföldi személyek is érvényesíthetik

A korlátozott adókötelezettséggel rendelkező adózók (nem szlovák adórezidensek) is érvényesíthetik a fizetett lakáshitel-kamatok után járó adókedvezményt. Ennek feltétele, hogy a Szlovák Köztársaság területéről származó adóköteles jövedelmük összege az adott adóidőszakban eléri az SK és külföldi forrásokból összességében származó bevételük legalább 90%-át.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.03.15.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!