Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A gyermekekre érvényesíthető adóbónusz már többször volt cikkeim témája. Egy nemrégi cikkben a 2021-re vonatkozó feltételekről írtam. Most viszont egy fontos változást eszközöltek az érvényesíthetőségére vonatkozóan. Mégpedig visszamenőleg a 2020-as naptári évre.

 

Adóbónusz feltételei 2020-ra visszamenőleg módosultak

 

Megfelelő bevételt kell elérni a naptári évben

Az adóbónusz igénybevételének több feltétele van. Az egyik fontos feltétel, hogy a naptári évben az adózó legalább a minimálbér felének megfelelő jövedelmet érjen el.

2020-ban a minimálbér havi összege 580 EUR volt. Az éves szintű jövedelem az adóbónusz érvényesíthetőségéhez tehát 3.480 EUR.

Munkabér helyett támogatás

2020-ban a járvány körüli intézkedések során viszont sokan nem mehettek dolgozni a munkahelyükre. A munkabérük helyett támogatást, bérpótlékot kaptak. A bérpótlék nem számítódott jövedelemnek az adóbónusz szempontjából. Ezért nem értek el olyan éves szintű munkabért, amely felett jogosultak lennének az adóbónuszra.

Hasonlóképpen sok kisvállalkozó is kénytelen volt szüneteltetni a vállalkozási tevékenységét. Bevétel helyett állami támogatásban részesült. A támogatás adómentes jövedelem, ezért nem is kell feltüntetni az adóbevallásban. Ennek következtében megtörténhet, hogy az egyéni vállalkozó sem éri el azt a szintű jövedelmet, amely felett jogosult lenne az adóbónuszra.

Egy törvénymódosítás megoldotta a helyzetet

Január végén a szlovák parlament elfogadott egy jövedelemadó törvénymódosítást. Ez alapján a következő támogatások

  • járvány alatti táppénz (amennyiben az adózó ideiglenesen munkaképtelenné vált karantén miatt, vagy elkülönítés miatt),
  • járvány alatti ápolás (amennyiben a gyermekével maradt otthon az adózó),
  • az aktív munkaerő-piaci politika keretén belül nyújtott támogatások (Elsősegély program, illetve Elsősegély plusz program),
  • a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma által folyósított támogatások

annak ellenére, hogy adómentesek, az adóbónusz érvényesítése céljából beszámítódnak az elért jövedelembe.  

Ennek köszönhetően az adózók nem veszítik el jogosultságukat az adóbónusz érvényesítésére.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.02.07.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!