Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Ne gondoljuk, hogy a kapcsolt vállalkozás fogalma és a transzferár szabályok csak a „nagyokat” érintik. Akkor is vonatkoznak az Ön vállalkozásaira, ha az egyik országban egyéni vállalkozóként tevékenykedik, a másik országban meg cég által működteti a vállalkozását.

Kapcsoltságban lehet egymással szlovák természetes személy, szlovák jogi személy vagy egyéb szlovák szervezet, amely kapcsolódik külföldi természetes személyhez, külföldi jogi személyhez, illetve külföldi szervezethez.

Ugyan ezek a szabályok vonatkoznak a korlátlan adókötelességű adóalanyokra (szlovák adórezidensekre) és az általuk külföldön létrehozott állandó telephelyekre. Hasonlóképpen kapcsoltnak minősül a korlátolt adókötelezettségű adóalany (külföldi személy) és az általa Szlovákiában létrehozott állandó telephelye, illetve szervezeti egysége. A kapcsoltság kiterjed két kapcsolt vállalkozás más országban létesített telephelyeire is.

 

Vajon kapcsolt vállalkozás az Ön szlovák cége?

 

Szlovákiában nincs megszabva értékhatár, ami alatt nem kéne foglalkozni a transzferár dokumentáció kidolgozásával. Ammenyiben tudatosítja a mindkét országban működő vállalkozó, hogy a tevékenységei kapcsoltak, komolyan foglalkozni kell a szokásos piaci ár elvével.

Azt meg transzferár dokumentációval tudja bizonyítani, hogy az egymás között bonyolított ügyletei milyen mértékben felelnek meg a független kapcsolat elvének (szlovákul „princíp nezávislého vzťahu”). Vagy esetleg szükséges módosítani az adóalapot mindkét oldalon.

Tehát ha egy magyar állampolgár, aki Szlovákiában egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, vagy szlovák cég magyar tulajdonosa, ügyvezetője üzleti kapcsolatban van olyan magyar vállalkozásokkal, amelyekkel valamilyen formában összefonódott, legyen résen. Olvassa tovább a cikket.

A cikk további tartalmából

Külföldi kapcsolt vállalkozás

Kapcsolt vállalkozás fogalmának meghatározása

Közeli személy a Polgári Törvénykönyv értelmében

Példák

Gazdasági, személyi, vagy egyéb összefonódás

Példák

Konszolidáció

Egyéb típusú kapcsoltság

Példa

Konklúzió

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!