Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


„VRP 2” név alatt került bevezetésre az új virtuális pénztárgép applikáció 2022. július 1-től.

Szlovákiában már 2018. évtől kötelező a készpénzben kapott bevételeket online bekötött elektronikus pénztárgéppel nyilvántartani. Az akkor bevezetett projekt az „eKasa” nevet kapta.  

Azok számára, akiknek nem kell sok tételből álló raktárnyilvántartással összekötni a kasszagépet, a pénzügyi hatóság elérhetővé tett egy online applikációt, amely a virtuális regisztrációs pénztárgép (szlovákul „virtuálna registračná pokladnica”, rövidítése VRP) nevet kapta. Ennek segítségével gyakorlatilag különösebb befektetés nélkül is a vállalkozók eleget tehetnek a törvény által előírt kötelességüknek. 

Új virtuális pénztárgép applikáció működik júliustól = VRP 2
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A virtuális pénztárgépet a számlák készpénzben történő kifizetésénél használják a vállalkozók. Továbbá azok is, akik csak szolgáltatásokat nyújtanak, például ügyvédek, könyvelők. Fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, pedikűrösök is gyakran ezt használják. A termékértékesítésnél is használható a VRP, ha nem sok terméket forgalmaz a cég.

Épp a VRP felhasználóinak kell most odafigyelni a változásra. A régi virtuális pénztárgép applikáció lett 2022. nyarán helyettesítve az új, VRP 2 nevű applikációval. Azzal számolnak, hogy kb. 18 ezer felhasználó fogja letölteni és használni.

Honnan tölthető le az applikáció

A készpénzben fizetett bevétel rögzítésére szolgáló VRP 2 applikáció a Google Play által ingyenesen érhető el. A szlovák Pénzügyi Hatóság saját berkein belül fejlesztette. Az volt a céljuk, hogy az applikáció üzemeltetése során függetlenek legyenek külső partnerektől.

Az Android 5 és az ennél újabb operációs rendszerek alatt működik. iOS operációs rendszer alatt sajnos nem. A leggyakrabban használt böngészők is tudják kezelni.  

A Pénzügyi hatóság portálján elérhetővé tettek egy oldalt, amelyen rövid videókkal is támogatják a felhasználókat. 

Belépés az új rendszerbe

Letöltés után az új applikációba a korábbi rendszerhez megadott hozzáférési adatokkal léphet be a felhasználó. Ha esetleg elfelejtette volna a „nevet” és a „jelszót”, új kódokat kell igényelnie a Pénzügyi Hatóságtól, mégpedig ezen a linken: Žiadosť o pridelenie kódu pokladnice e-kasa klient

Az új hozzáférési kódokat a vállalkozás papíralapon, ajánlott levél formában, klasszikus posta által kapja meg a székhelye, illetve lakóhelye címére. Ha esetleg szüksége lenne új belépési kódokra, ne hagyja az utolsó pillanatra, mert ezek kiállítása és kézbesítése néhány napig is eltarthat. 

Elérhető funkciók

A virtuális pénztárgép minden eddig elérhető funkciója az új applikációban is elérhető. Az EAN kódokat is tudja szkenelni. Előnye, hogy reszponzív. Ennek köszönhetően a használata is kényelmesebb, például mobiltelefon által is.

Új kerekítési szabályoknak is megfelel

Az előző bekezdésben említetteken túlmenően az új virtuális pénztárgép applikáció megfelel az új kerekítési szabályoknak is, melyek szintén 2022. július 1-től lettek hatályosak. A linkre kattintva olvashat róluk bővebben. Azzal függenek össze, hogy Szlovákiában már nem használunk 1 és 2 eurocenteseket.

Ha a vállalkozó úgy állítja be az árait, hogy azok már eleve kerekítve vannak, egy rövid ideig még továbbra is használhatja a régi virtuális pénztágép applikációt. Ezt viszont a Pénzügyi Hatóság nemsokára kiiktatja.

Pénztárbizonylatok nyomtatása

A fejlesztés első stádiumában nagy hangsúlyt fektettek a bizonylatok nyomtatására. Ezért is a VRP 2 jelenleg még nem elérhető az iOS platformon működő eszközök számára. Dolgoznak rajta, hogy minél előbb elérhető legyen.

A pénztárbizonylatok jelenleg A4, A5 és A6 formátumban is nyomtathatók. Ugyanúgy működik a nyomtatás, mint az előző applikációban. Ez miatt nem szükséges új nyomtatót vásárolni.

Viszont hasonlóképpen, mint eddig, a nyomtatott bizonylatoknak a kiállításuktól számított öt évig olvashatónak kell maradniuk. Különböző mobil nyomtatók is használhatók, hasonlóképpen, mint a korábbi applikációnál.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.07.04.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!