Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Néhány hét leforgása alatt több HR menedzser is megkeresett azzal, hogy nem értik, miért követel rajtuk a szlovák Szociális Biztosító visszamenőleg járulékfizetést. Szlovák munkavállaló foglalkoztatása esetén felmerülhet ilyen. Közben a hasonló magyar intézmény papírra vetette, hogy nem kell fizetni Magyarországon járulékot. Azt már nem írták le, és sajnos szóban sem figyelmeztették a munkáltatót, hogy Szlovákia társadalombiztosítási rendszere alá tartozik ezesetben a munkavállaló.

Másik munkáltató meg be is fizette Magyarországon a járulékot egy szlovák munkavállalója után, és nem értette, milyen jogon követelheti tőle egy külföldi intézmény, hogy felé is fizessen járulékot. Csak közben a szlovák munkavállaló saját hazájában is vállalt egy csökkentett munkaidős jogviszonyt, amiről senkinek nem szólt. 

Szlovák munkavállaló foglalkoztatása Magyarországon és ennek TB vonzata
Janok Júlia 
Vállalkozás Szlovákiában

Plusz költségekkel jár

Amikor felvettem a Szociális Biztosító ügyintézőjével a kapcsolatot, megemlítette, hogy sok magyar munkáltató nem tud erről a kötelességéről, ezért sok ügyet kell visszamenőleg rendbe tenni. És ez gyakran fájdalmas, mert késedelmi kamattal is jár. Ezen túlmenően még egy szlovák bérszámfejtőnek is fizetni kell a szolgáltatásér, hogy lehetőleg ügyesen megoldja a felmerült problémát.

Nem győzöm hangsúlyozni minden fórumon, hogy legyenek résen a kompetens menedzserek, ha külföldi személyt alkalmaznak.    

Hogy áll ehhez a szlovák Szociális Biztosító

A társadalombiztosítási intézmények egész EU-ban össze vannak kapcsolva egy információs rendszerbe. Ez által nem csupán tájékoztatják egymást, hanem igyekeznek megoldani a felmerült problémákat, pl. a munkavállaló TB hovatartozását.

Amennyiben olyan bonyolult az élethelyzete a külföldi munkavállalónak (egyik országban van az állandó lakóhelye, másik országban tartózkodik átmeneti lakóhelyen, vagy ingázik), hogy nehéz első rálátásra megítélni, melyik tagállam társadalombiztosítási rendszeréhez tartozik, a munkavállaló kérvényezheti a Szociális Biztosítót, hogy adjon erről hivatalos állasfoglalást. Szlovákiában ezt a nyomtatványt használhatja. 

És ha már megtörtént, hogy nem lett bejelentve a munkavállaló, és a Szociális Biztosító ezt kiderítette, első körben csupán egy levéllel próbálja felvenni a kapcsolatot a külföldi munkáltatóval. Előfordul olyan is, hogy a magyar munkáltató nem veszi komolyan az ilyen levelet.

Majd ezt követően a Szociális Biztosító saját hatáskörében nyilvántartásba veszi a külföldi munkáltatót és a munkavállalót. Erről határozatot küld a külföldi munkáltatónak és követeli az elmaradt járulékot. Itt már a HR is kezdi komolyan venni a dolgokat és érdeklődik, mit lehet tenni.

Ha egy belátható időn belül nem reagál a munkáltató, a Szociális Biztosító ügyintézői más módon is megpróbálnak „békés” megoldást találni. Így történt, hogy engem is megkerestek egy olyan munkáltató friss ügye miatt, akinek már korábban intéztük a dolgait más munkavállalóval kapcsolatban. A HR belátta, hogy hibázott és egy hét leforgása alatt mindent megoldottunk.

Ha ezen a ponton sem reagál a külföldi munkáltató, a Szociális Biztosítónak vannak rá törvényes lehetőségei, hogy behajtsa a tartozást késedelmi kamattal együtt.

Mik a tennivalók, ha kiderül, hogy Szlovákiába kellett volna fizetni a járulékokat

Elsősorban fel kell venni a kapcsolatot a Szociális Biztosító ügyitézőjével és regisztráltatni a munkáltatót, amennyiben még hivatalból nem jegyezték be. Történt már olyan is, hogy a Szociális Biztosítóban téves adatok szerint vették a céget nyilvántartásba. Ezesetben mindenképp javasolt kommunikálni velük és bizonyítani, hogy más időponttól lett alkalmazva a munkavállaló. 

Visszamenőleg be kell jelenteni a munkavállalót, vagy munkavállalókat. A bruttó bérük alapján visszamenőleg kiszámolni a fizetendő járulékokat szlovák előírások szerint.

Ahhoz, hogy a havi kimutatások megfelelő módon eljussanak biztosítóhoz, hozzáférés szükséges az internetes portáljukhoz. Megállapodást kell kötni az elektronikus ügyintézésre vonatkozóan. Ennek csatolmánya egy meghatalmazás azon személy számára, aki lesz a kapcsolattartó a biztosítóval. Javasolt egy szlovák könyvelőre bízni, aki a szlovák bérszámfejtést végzi.

Egészségbiztosítónál külön intézendő

Szlovákiában a társadalombiztosítást több intézmény látja el. Külön van választva a szociális biztosítás és az egészségbiztosítók. Ezekből meg több is van – a munkavállaló választásán múlik, hogy melyikhez tartozik.

Hasonlóképpen, mint az Szociális Biztosítónál írtam, az illetékes egészségbiztosítóval is fel kell venni a kapcsolatot, visszamenőleg bejelenteni a munkáltatót és a munkavállalót, hozzáférést intézni az elektronikus rendszerükhez és beküldeni visszamenőleg a havi kimutatásokat. És természetesen befizetni az elmaradt járulékokat.

Munkavállalónak is be kell fizetnie a saját részét

A járulékok egy része levonandó a munkavállaló bruttó béréből. Ezen túlmenően fizeti még a munkáltató a rá vonatkozó részt.

Amennyiben eddig nem voltak fizetve járulékok, a munkavállaló bruttó béréből sem kerültek levonásra. Ezt a részt bizony utólag illene a munkavállalónak befizetni, hiszen ő kapott annyival több nettó bért.  

A munkáltató visszaigényelheti Magyarországon a befizetett járulékokat?

Amennyiben az adott időszakra tévesen voltak fizetve járulékok Magyarországon, a munkáltató visszaigényelheti ezeket, ha felmutatja, hogy befizette külföldön. Természetesen csak abban az esetben, ha még nem elévült.

Elévülés

Szlovákiában a járulékfizetésnél 10 év az elévülési időszak. Volt már ügyfelem, akinél 9 és fél év után derült ki, hogy tévesen Magyarországra fizették a járulékokat, miközben Szlovákiába kellett volna. A Szociális Biztosító követelte visszamenőleg az elmaradt járulékok befizetését. Magyarországon már nem tudták visszaigényelni, mert ott talán rövidebb az elévülésre vonatkozó időszak.

Megoldhatja-e a magyar munkáltató saját berkein belül?

Elvileg igen, ha:

  • van olyan szakembere, aki jártas a szlovák társadalombiztosítás előírásaiban,
  • ért olyan szinten szlovákul, hogy fel tudja venni a kapcsolatot a társadalombiztosítási intézményekkel,
  • átrágja magát a bejelentési formanyomtatványok és havi kimutatások kitöltési útmutatóin,
  • rendelkezik elektronikus aláírással ellátott szlovák személyi igazolvánnyal, vagy azt helyettesítő elektronikus hitelesítő eszközzel,
  • megszerzi az elektronikus hozzáférés jogát a TB intézményekhez.

Bonyolult? Igen. Egyszerűbb rábízni az ügyintézést egy erre szakosodott szlovák bérszámfejtőre, illetve könyvelőre. Én is ezzel foglalkozom, több éves tapasztalattal rendelkezem. Fordulhat hozzám bizalommal.

Szankciók

A szociális biztosításról szóló törvény rendelkezik arról, hogy amennyiben a járulékok nem lettek befizetve időben, minden napra 0,05% késedelmi kamatot számítanak fel a járulékfizetés esedékességétől számítva egészen a kifizetés napjáig. Hasonlóképpen járnak el az egészségbiztosítók is a késve fizetett járulékokkal kapcsolatban.

Hogy némi jót is írjak – a késedelmi kamat viszont nem haladhatja meg az elmaradott járulék összegét. 

Hogyan igazolja a munkavállaló az orvosának, hogy másik tagállamban biztosított

EU-ban csupán egy tagállamban lehetünk a társadalombiztosítási rendszer tagjai. Bővebben írtam a témáról ebben a cikkben. Továbbiakban csupán összefoglalom:

Amennyiben másik országba létesít jogviszonyt (munkaviszonyt) a munkavállaló, az egyik ország egészségbiztosítójától ki kell jelentkezni, másik országban meg be kell jelentkezni. A biztosítás befejezéséről szól az E104-es igazolás. Ez által veszik tudomásul az egészségbiztosítási intézmények, hogy nemzetközi szinten történik változás.

Ha a háziorvosunk az egyik országban van, mi meg a másik országban vagyunk biztosítottak, kérünk a biztosítótól egy „S1”-es igazolást (korábban „E106”-os néven volt ismert). A háziorvosunk felé ez egy ígéret a biztosító részéről, hogy ki lesz számára fizetve az ellátásunk. Sajnos ezt az igazolást félévente újra kell kérvényezni.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.08.13.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!