Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


 

A törvényhozók szeptemberben jóváhagyták a szlovák jövedelemadó törvény 2020-ra és 2021-re vonatkozó változásait. Nagyon sok változást hoz az átfogó törvénymódosítás. Ebben a cikkben csupán a legjelentősebbekről írok.

 

Szlovak_jovedelemado_valtozasok_2020-ban

 

A szlovák jövedelemadó mértéke 15%-ra csökken a kisvállalkozók számára

A legjelentősebb módosítás a szlovák jövedelemadó mértékének csökkentése. Ez a kedvező rendelkezés egyaránt vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a társaságokra is. Konkrétan azok élhetnek a csökkentett adó mértékkel, akiknek az éves jövedelmük nem haladja meg a 100.000 EUR-t.

Figyelem! Ez az értékhatár nem azonos a mikroadózó besorolásához megszabott értékhatárral.

Az alacsonyabb adómérték 2020. január 1.-től kezdődő adózási időszakra vonatkozik.

Sajnos a munkavállalók továbbra is 19% adót fizetnek a jövedelmükből. A 2020-ra vonatkozó bérzsámfejtési példákat táblázatban kiegészítő magyarázattal a következő cikkben találja: Hogyan alakulnak a szlovák bérek 2020-ban.

Az adómentes összeg emelése

A személyi jövedelemadó számításánál érvényesíthető adómentes összeg emelkedik. Az aktuális létminimumból számítják. Eddig 19,2-es szorzót kellett alkalmazni. 2020-tól az adómentes összeg a létminimum 21-szerese lesz. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban az éves szintű adómentes összeg 4.414,20 EUR lesz. Havi szinten tehát az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók 367,85 EUR után nem fizetnek majd adót. Magas jövedelemnél továbbra sem érvényesítheti a munkavállaló az adómentes összeget.

Új értékcsökkenési csoport bevezetése

Új „nulladik” értékcsökkenési csoportot vezet be a jövedelemadó törvény módosítása. Ebben a csoportban az értékcsökkenés teljes időtartama csupán 2 év lesz. A plug-in hibrid (PHEV) és villanymeghajtású (BEV) személygépkocsiknál lesz érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy a környezetkímélő személyautók ára két év alatt lehet teljes mértékben adóköltségként érvényesítve.

Mikroadózó státusz bevezetése

A „mikroadózó” nem azonos a mikro-számviteli egység fogalmával. Teljesen eltérő feltételek alapján lett mindkettő meghatározva.

Mikroadózók azok a jövedelemadó-alanyok – egyéni vállalkozók és cégek egyaránt – amelyek bevételei az adózási időszakban nem haladják meg a 49.790 EUR-t. Igen, ez az összeg egyben a hozzáadottérték-adó kötelező regisztrációjánál is az elért forgalom határa.

Nem lehet mikroadózó olyan adóalany, amely kapcsolt vállalkozásnak minősül a jövedelemadó törvény 2.§ n) pontja értelmében. A munkavállaló sem minősül mikroadózónak.

A mikroadózó besorolást csak 2021. január 1-től lehet majd érvényesíteni a 2020-ban elért bevétel alapján. Így csak 2021-ben lesznek hatályosak a következő kedvezmények, amelyeket a mikroadózók élvezhetnek.

A tárgyi eszközök értékcsökkenésének kedvezőbb szabályai

A mikroadózók a 0 – 4 értékcsökkenési csoportokba sorolt tárgyi eszközeiknél tetszés szerint érvényesíthetik majd az értékcsökkenés összegét 2021-től. Ez által  optimalizálhatják az adófizetésüket. Ennek feltétele, hogy a tárgyi eszköz beszerzésének évében mikroadózó státuszban legyenek. Tehát legkorábban 2021-ben alkalmazható ez a kedvezményes értékcsökkenés. Legfeljebb az adott csoportra érvényes értékcsökkenési időszak végéig alkalmazhatják ilyen módon az értékcsökkenést, tovább nem. Ez nem vonatkozik az ingatlanokra és a nagy értékű autókra, amelyek beszerzési ára meghaladja a 48.000 EUR-t.

A korrekciós tételek érvényesítése

A számvitelben kimutatott követelésekre vonatkozó korrekciós tételeket a mikroadózók teljes mértékben adóköltségként érvényesíthetik majd 2021-től.

Az elhatárolt adóveszteség érvényesítésének új szabályai

A mikroadózók 2021-től kedvezőbb feltételek mellett érvényesíthetik majd az elhatárolt adóveszteséget. Ez azt jelenti, hogy az adóalap teljes összegéig levonhatják a korábbi években kimutatott adóveszteséget.

A többi vállalkozás csupán az adóalap 50%-ig érvényesítheti majd az előző években kimutatott adóveszteséget.

Mindkét csoportnál, tehát minden adózó számára lehetővé teszik az új előírások 2020-tól, hogy nem 4 évig, hanem 5 évig is érvényesíthetik az előző években kimutatott adóveszteségeket. Párhuzamosan törölték azt a feltételt, hogy minden évben egyenletesen legyen érvényesíthető az elhatárolt adóveszteség.

Adóelőleg fizetési kötelesség értékhatárának módosítása

Egyszerűbbek lesznek az adóelőleg számítására és fizetésére vonatkozó feltételek.

Amennyiben a vállalkozás éves szintű jövedelemadó fizetési kötelessége nem haladja meg az 5.000 EUR-t, nem lesz köteles a következő adóidőszakban előleget fizetni. Ez egyaránt vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a cégekre is. Eddig az értékhatár 2.500 EUR volt.

Amennyiben a vállalkozás jövedelemadó fizetési kötelessége meghaladja az 5.000 EUR-t, de kevesebb, mint 16.000 EUR, negyedévente köteles adóelőleget fizetni. 16.000 EUR adófizetési kötelesség felett már havonta kell adóelőleget fizetni a következő adózási időszakban.

Új szabályok az önadózók számára

Önadózó alatt olyan munkavállalót értek, akinek a munkáltatója nem letlepedett Szlovákiában és nem is szlovák jövedelemadó-alany. A munkavállaló lehet szlovák állampolgár, de épp úgy lehet külföldi állampolgár is. Ilyen esetben figyelembe kell venni azt, hogy mennyi ideig tartózkodott a külföldi személy Szlovákiában az adott naptári évben. A tartózkodási ideje alapján lehet szlovák adórezidens, azaz korlátlan adókötelességű adóalany. Amennyiben 183 napnál kevesebbet tartózkodott Szlovákiában a külföldi munkavállaló, korlátolt adókötelességű adóalanynak számít. A törvénymódosítás pontosítja mindkét esetben az önadózók adófizetési kötelességét.

A kutatásra és fejlesztésre fordított összegek magasabb mértékű érvényesítése adóköltségként

2020-tól a jogi személyek és az egyéni vállalkozók is egyaránt a kutatásra és fejlesztésre fordított költségeket duplán számolhatják el adócsökkentő tételként. Amennyiben az alacsony adóalap nem tenné lehetővé a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek érvényesítését az adott évben, ezek érvényesíthetők lesznek a következő 5 évben.

Lakbér támogatási összeg emelkedik

Már az idén, tehát 2019-ben bevezették a jövedelemadó törvényben a bérleti díjra vonatkozó támogatást. Ezt olyan munkáltató folyósíthatja a munkavállalóinak, amelynél a gyártási folyamat három műszakban történik. 2019-ben még 60 EUR-t fizet a munkáltató a munkavállalónak a lakásbérlés költségének támogatására. 2020-tól ez az összeg 100 EUR-ra emelkedik.

Munkába utazás költésgének átalány térítése

2021-től módosul a munkahelyre utazással kapcsolatos útiköltségek térítése is. Egyszerűbb lesz az elszámolás. 60 EUR-t kaphat a munkavállaló havonta.

Adóköltségként elszámolhatók lesznek a szankciók

A szerződés által megegyezett szankciók, késedelmi kamatok és a kintlévőségek behajtásával összefüggő átalányköltségek érvényesíthetők lesznek adóköltségként, de csak kifizetésük után.

Elektronikus kommunikáció a munkavállaló és a munkáltató között

A munkáltatónak lehetőséget ad a törvény módosítása arra, hogy elektronikusan adjon át a munkavállalónak bizonyos dokumentumokat. Ehhez a munkavállaló beleegyezése szükséges. Elektronikus formában lesz átadható a jövedelemigazolás, az éves szintű adóelszámolás és az adó befizetéséről szóló igazolás.

A munkavállalónak is lehetősége lesz elektronikusan kérvényezni a munkáltatóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást az adóhatóság felé.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2019.09.30.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!