Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A DPH – szlovák ÁFA 2020–ra vonatkozó változásai közé tartozik az adómérték csökkentése némely élelmiszerek, újságok, folyóiratok és szállásadási szolgáltatásokra vonatkozóan. Az elajándékozott kis értékű tárgyieszközök után sem kell már a teljes beszerzési ár alapján befizetni az adót. Hasonlóképpen, mint az egész EU-ban, a szlovák törvényben is bevezetésre került a „call-off stock” rezsim. Új paragrafus pontosítja a láncügyletekre vonatkozó előírásokat.

 

DPH – szlovák ÁFA 2020

 

Értékcsökkenési szabályok bevezetése az elajándékozott kis értékű tárgyi eszközöknél a szlovák ÁFA 2020 módosításai között

Az 1700 EUR beszerzési ár alatti eszközök, amelyek felhasználási ideje meghaladja az egy évet, térítésmentes átadása alkalmazottnak, civil szervezetnek, vagy akár saját célra eddig hozzáadottérték-adó befizetési kötelességgel járt. Az adót a teljes beszerzési árból kellett megfizetni. Például egy ötéves laptop, vagy számítógép kivezetésénél is jelentős értékű adót kellett eddig megfizetni. 2020-tól kedvező módosítás lép érvénybe.

Amennyiben a fentiekben említett termék nem értékesesítés céljából, tehát nem áruként lett vásárolva, hanem a vállalkozásban volt használva kis értékű tárgyi eszközként, ajándékozás esetén az adót következőképpen kell kiszámolni: A befizetendő hozzáadottérték-adó alapja az a maradványérték, amely a jövedelemadó törvény szabályai alapján az ajándékozás pillanatában lenne aktuális, ha a termék 4 éves értékleírási időtartam besorolása alá tartozna.

Hasonlóképpen a DPH (szlovák ÁFA) alanyi regisztráció megszüntetésekor is az ilyen kis értékű tárgyi eszközöknél a fiktív maradványértékből kell csak hozzáadottérték-adót megfizetni.

Az intézkedés fő célja, hogy az adóalanynak ne kelljen az elajándékozott és kivezetett kis értékű tárgyi eszközök után megfizetni a hozzáadottérték-adót a teljes vételárból. Ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy ötéves laptop, illetve számítógép elajándékozása után már nem kell DPH-t befizetni.

Szlovák hozzáadottérték-adó törvénymódosítások 2021-ben – kattintson ide ! 

 

Élelmiszerek és nyomtatott lapok, folyóiratok adómértéke csökken

  1. január 1.-től az alacsonyabb, azaz 10% hozzáadottérték-adóval terheltek a következő termékek:
  • joghurt, juhtúró, méz, burgonya, paradicsom, hagyma, fokhagyma, káposzta, karfiol, fejes saláta, uborka, alma, körte,
  • friss kenyér, friss péksütemény
  • újságok, napilapok, hetilapok, folyóiratok, melyek 50%-nál kevesebb hirdetést tartalmaznak.

Csökkent a szállásadási szolgáltatás adómértéke

A 2019-ben bevezetett 10% DPH (szlovák ÁFA) érvényesíthetőségét pontosítja a 2020-as törvénymódosítás. Az alacsonyabb adómérték a következő szállásadási szolgáltatásoknál érvényesíthető:

  • szállodai és ehhez hasonló típusú szállásadásnál,
  • turisztikai és egyéb hasonló rövidtávú szállásadási szolgáltatásoknál,
  • kempingek, táborhelyek üzemeltetésénél,
  • kollégiumok, munkásszállók esetében,
  • hálókocsikban.

A „call-off stock” rezsim bevezetése

Új fogalmat vezettek be a szlovák hozzáadottérték-adó tőrvénybe 2020-tól. A „call-off stock” kifejezést és az ezzel járó új szabályokat olyan helyzetben használják, amikor a hozzáadottérték-adó alany áthelyezi az árut egy másik tagállam területén fekvő raktárba, előre meghatározott vásárló számára. Az új előírások szerint bizonyos feltételek mellett az ilyen áru-áthelyezés nem lesz áruértékesítésnek minősítve és nem lesz adóköteles.

Ezek az előírások az egységes EU-s szabályozásból lettek átvéve a szlovák DPH törvénybe. Ezért nem is írok róluk részletesen, mivel a szabályozás azonos a magyar törvényben található új szabályozással.

Közösségi értékesítés adómentessége

Az adóalany kizárólag abban az esetben értékesíthet adómentesen a másik tagállamban lévő vevőjének, ha a törvényben megszabott feltételek teljesülnek. Az egyik feltétel az, hogy a vevő rendelkezik közösségi adószámmal a másik tagállamban, nem ott, ahol az áru szállítmányozása kezdődik. Eközben a vevőnek közölni kell az értékesítő felé a másik tagállambeli adószámát.

A közösségi értékesítés adómentességének fontos feltétele, hogy az adóalany feltünteti az értékesítés adatait az összesítő nyilatkozatba. Az adóhatóság nem ismeri el az adómentességet abban az esetben, ha a szállító adóalany nem nyújtja be az összesítő nyilatkozatot, vagy ha ebben helytelen, hamis, illetve hibás adatokat közöl.

A láncügyletek bekerültek a törvénybe

A szlovák hozzáadottérték-adó törvény egészen 2019-ig nem határozta meg a láncügyletek feltételeit. 2020-tól új 13a.§ került a törvénybe. Ez az új paragrafus a közösségen belüli láncügyleteket szabályozza. Meghatározza azokat az egyértelmű szabályokat, amely alapján az szállítmányozás az egyes ügyletekhez csatolandó a láncügyleteknél.

Láncügylet alatt olyan helyzetet értünk, amikor ugyanaz az áru több egymás utáni ügylet tárgya, miközben a szállítmányozása az egyik tagállamból másikba történik az első értékesítőtől közvetlenül az utolsó vásárlóhoz.

A láncügyletekről már írtam korábban. Ez a cikk megfelel a 2020-as törvénymódosításnak: Láncügylet lényege egyszerűen és érthetően

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.01.27.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!