Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák korlátolt felelősségű társaság tulajdonosának különböző jogviszonya lehet a saját cégében. Az egyes jogviszonyok és azok kombinációi alapján változnak az SRO ügyvezető járulékai, főképpen azok mértéke.

Semmi nem zárja ki azt, hogy a tulajdonosnak munkaviszonya legyen a saját cégében. A foglalkoztatási formák bármelyikét választhatja. Választhatja akár a munkaviszonyon kívüli szerződéses foglalkoztatás valamelyik formáját. De ilyen nagyon ritkán fordul elő.

 

SRO ügyvezető járulékai miként lehetnek a legalacsonyabbak?

 

A tulajdonos általában ügyvezetője is a saját cégének. Ezt a státuszt betöltheti akár honorárium nélkül. Az ügyvezetői státusz nem munkaviszony, tehát nem a Munka Törvénykönyve szabályozása alá tartozik. A Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései vonatkoznak rá.

Ha az ügyvezetői tevékenység díjazással jár, ebből személyi jövedelemadó előleget és járulékokat is le kell vonni. Hasonlóképpen, mint a munkabérből. Mégis vannak esetek, amikor kedvezőbb a végeredmény – erről szól a cikk. Olvassa tovább!

A cikk további tartalmából

SRO ügyvezető járulékai alap esetben

Ha az ügyvezető külföldi állampolgár, nem lehet egészségbiztosítása Szlovákiában

Párhuzamos munkaviszony és ügyvezetői honorárium

Szociális biztosításra fizetendő járulékok

Nézzük tehát, miben van a csavar

Még egy csavar

Legkedvezőbb esetben

Nézzük csak, mennyit spóroltunk a járulékokon?

Kinek éri meg ez a típusú díjazás

Összehasonlítás az osztalék kifizetésével

Ez legális megoldás, csak nem tudni, hogy meddig

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!