Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az adóbevallás kitöltésénél kötelezően feltüntetendő az SK NACE kód. Hasonlóképpen a gazdasági tevékenység beszámolójánál is az első oldalon szerepel. Különböző kérvényeken és pályázatoknál ennek a mezőnek a kitöltése nélkül el sem fogadják a beadványt.

 

SK NACE kód – honnan tudjuk meg és mire való?

 

Mi az SK NACE

SK NACE kód a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint egyszerűen a gazdasági tevékenységek osztályozására szolgál. Ez egy rövidítés, mely a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere az Európai Unióban, illetve annak szlovák változata. Megfelel a magyar TEÁOR megnevezésnek.

Az 1893/2006/EK rendelet alapján 2008. január 1-jétől vezették be. Elsődlegesen statisztikai célokra szolgál. Az osztályozás teljes listája szlovák nyelven akár innen is letölthető.

Az SK NACE adatbázisban több mint 1600 tétel található. A lista osztályokra van felosztva, amelyeket A-tól U-ig jelöltek. Ezeket az osztályokat alosztályokra bontják. Az SK NACE kód kereséséhez használja a továbbiakban leírt módot.

Mikor és hogyan kapja meg egy vállalkozás ezt a kódot

Az SK NACE kiosztását tevékenységi körönként a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala biztosítja. Fenntartja a nyilvántartást melyben a jogi személyek, a vállalkozók és a hatóságok azonosító kódjai vannak vezetve.

Az egyéni vállalkozók, hasonlóképpen mint a cégek, a vállalkozási engedély kiadásával párhuzamosan kapják ezt a kódot. A Vállalkozás Engedélyezési Hivatal intézi számukra a statisztikai hivatalnál.  Az SK NACE a vállalkozás főtevékenységére utal, de nem azonos vele.

Honnan tudjuk meg?

Az SK NACE kódot egyszerűen ki lehet keresni a böngészőben.

  • Nyissa meg a böngészőben a „jogi személyek nyilvántartása” című oldalt:statistics.sk .
  • Az SK NACE kereséséhez nem szükséges bejelentkeznie. Kattintson a „Folytatás bejelentkezés nélkül” (szlovákul „Pokračovať bez prihlásenia”)
  • Megjelenik egy oldal, „Vyhľadávacie kritériá” címmel, mely a keresés feltételeire utal.
  • A „Jogi személy és vállalkozó azonosítója” című első sorba írja be a vállalkozás statisztikai azonosító jelét (IČO), majd nyomja meg a „Keresés” gombot.
  • Az új oldalon feltüntetett adatok alján a „Fő gazdasági tevékenység” (szlovákul „Hlavná ekonomická činnosť”) megnevezés alatt az SK NACE kód és annak leírása található.

A kód változtatása

A korlátolt felelősségű társaság tevékenységének változását vagy az egyéni vállalkozónál folytatott tevékenységek bővülését be kell jelenteni a cégnyilvántartásba, illetve a kereskedelmi nyilvántartásba. Főleg, ha a fő tevékenység változik. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala felé is erről nyilatkozni kell. Majd az új SK NACE kódot az adóhatóságnak is le kell jelenteni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.07.18.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!