Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Szlovákiában legelterjedtebb cégforma a korlátolt felelősségű társaság. A szlovák Kereskedelmi Törvénykönyv meghatározza a betéti táraságok működését is. Mégis a Bt messze nem annyira elterjedt Szlovákiában, mint Magyarországon. Írhatnám úgy is, hogy szinte ismeretlen cégforma. A cikkben „szlovák cég” alatt minden esetben korlátolt felelősségű társaságot értek.

 

Mikor érdemes a KATA-s vállalkozást kiváltani szlovák céggel

 

A KATA-s vállalkozást szlovák egyéni vállalkozással kiváltani nem igazán lehet. Csak abban az esetben, ha a vállalkozó valóban kiköltözne Szlovákiába. Az egyéni vállalkozás indításához ugyanis szlovák lakcím szükséges. Amennyiben a vállalkozás indításánál kijelenti a vállalkozó, hogy Szlovákiában él, akkor itt is kéne társadalombiztosítás alá tartoznia.

Ha mégsem költözne ki Szlovákiába, csupán egy átmeneti lakóhelyet „intézne” a vállalkozás bejelentése céljából, és továbbra is Magyarországon tartozna társadalombiztosítás alá, előbb vagy utóbb kibújna a szög a zsákból. Az adóhatóság joggal kérdezné, hogy melyik ország területén végzi a vállalkozási tevékenységet?

Mindenekelőtt érdemes feltenni magunknak a kérdést: megoldható-e, hogy az új szlovák cég Szlovákiában legyen irányítva? Tud-e a vállalkozás fenntartani megfelelő helyet a működtetésre? Megfelelő gyakorisággal kiutazhat-e az ügyvezető a szlovák cég működési helyére? Hogy miért – olvassa tovább a cikkben.

A cikk további tartalmából

Milyen esetben érdemes erről egyáltalán gondolkodni

A lényeg – mit kell mindenképp szem előtt tartani

Egy kis adózási matek, hogy megéri-e

Társasági adó

Osztalékadó

Helyi iparűzési adó

Mikro-adózó

Adóalap számítása

Ki dolgozik a cégben?

A tulajdonos társadalombiztosítása

További alkalmazottak foglalkoztatása

A munka költségei – bérszámfejtés, járulékok

A munka végzésének helye, irányítás helye

Állandó telephelye keletkezhet a cégnek Magyarországon

Mi számolható el adóköltségként

Gépjármű használatával kapcsolatos kiadások

Gépjárműadó

A képzések szervezése is egyszerűbb lehet

Hozzáadottérték-adó

Drágább lesz a leves, mint a hús?

Kapcsolt vállalkozás

Cégalapítás Szlovákiában

Visszatérve az eredeti kérdéshez

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!