Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A kiküldetésnél elszámolható költségtérítés 2022. május 1-től emelkedik. Mégpedig annak köszönhetően, hogy 2022. április 7-én új intézkedések jelentek meg az étkezési költségtérítés összegeiről és a gépjármű-használati díjak összegeiről a törvénygyűjteményben.

Májustól emelkedik a kiküldetésnél elszámolható költségtérítés
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Az üzleti utak étkezési díjait legutóbb az élelmiszerek és alkoholmentes italok 2019. február havi árindexe alapján módosították. A belföldi kiküldetésnél elszámolható költségtérítésről ebben a cikkben talál bővebb tájékoztatást.

Ha a munkavállaló, illetve ügyvezető üzleti úton saját autóját használja, minden megtett kilométer után alaptérítésre és az elhasznált üzemanyag költségének térítésére jogosult.

Étkezési költségtérítés összegei következőképen változnak

Az 5–12 órás üzleti út esetén az étkezési hozzájárulás összege a korábbi 5,10 euróról napi 6 euróra emelkedik. Ez kihatással lesz az étkezési hozzájárulásra, amelyet a munkáltató minden olyan munkavállalónak nyújt, aki ledolgozott legalább négy munkaórát egy napon. De erről hamarosan egy másik cikkben fogok írni.

A 12–18 órás üzleti út esetén az étkezési pótlék összege 7,60 euróról 9 euróra, a 18 óránál hosszabb üzleti út esetén pedig a korábbi 11,60 euróról napi szinten 13,70 euróra emelkedik.

Ezekről a változásokról a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumának 116/2022 számú intézkedése rendelkezik.

A gépjármű használatának alapkompenzációja

Az előző bekezdésben említett intézkedés mellett napvilágot látott a 117/2022 számú intézkedés, amely az üzleti útra használt magántulajdonban lévő személygépkocsik alapkompenzációjáról rendelkezik.

Április végéig az egy kilométerre elszámolható alapkompenzáció (szlovákul „základná náhrada”) 0,193 euro. 2022. május 1-től ez az összeg 0,213 euro.

Ezen túlmenően a magángépjárművel megtett ületi útra elszámolható még az üzemanyag költség a megtett kilométerek függvényében.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.04.10.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!