Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Eddig a készpénzes fizetés korlátozása eltérően vonatkozott a szlovák cégekre és magánszemélyekre. Míg a cégek csak 5.000 euro összegig fizethettek készpénzzel, a magánszemélyeknek egészen 15.000 összegig nem volt köteles a bankátutalással történő fizetés.

Készpénzes fizetés korlátozása enyhült Szlovákiában
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A cégek számára emelték a készpénzes fizetés korlátozására vonatkozó határt

Az 5.000 euro értékű korlát a mai viszonyok mentén alacsonynak bizonyult a vállalkozások számára. A készpénzes fizetés korlátozásáról szóló 394/2012 számú törvény módosítása 2023. július 1-től lépett hatályba. Ettől az időponttól a cégek is egységesen 15.000 euro összegig – hasonlóképpen, mint a magánszemélyek – akár készpénzben egyenlíthetik ki tartozásaikat.  

Továbbra is érvényes néhány kivétel

Azt azért tegyük hozzá, hogy az említett törvény 8.§-ának h) pontja szerint a korlátozás nem vonatkozik a válsághelyzet, háború, hadiállapot és rendkívüli helyzet idején átadott vagy átvett készpénzes kifizetésekre.

Jelenleg (azaz 2023. július) a lakosság polgári védelméről szóló törvény 8.§-a értelmében a Szlovák Köztársaság területén két rendkívüli helyzet van kihirdetve:

  • közegészségügyi veszélyeztetéssel összefüggésben kialakult rendkívüli helyzet II. fokú a SARS-CoV-2 koronavírus okozta COVID-19 betegség miatt, és
  • rendkívüli helyzet az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktus miatt a Szlovák Köztársaság területére érkező tömeges külföldiek beáramlásával kapcsolatban.

Ez még akár jól jöhet

A fentiekből következően a készpénzfizetés korlátozásáról szóló törvény által megszabott határok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem érvényesek.

Amennyiben a házipénztár könyvelt értéke nagyon magas a cégben és ezzel párhuzamosan a korábbi évek alatt nemkifizetett nyereség halmozódott fel a mérlegben, ez a jelenség az adóhatóság szemszögéből arra utalhat, hogy a tulajdonosok, már elköltötték a pénzt, csak még nem rendezték jogilag, illetve a számvitelben, és nem fizették be az adót.

A helyzet elegánsan megoldható. Taggyűlés, ill. közgyűlés határozata alapján a korábbi években felhalmozott nyereség kifizethető a tulajdonosoknak akár „készpénzben” (amíg rendkívüli helyzet van kihirdetve Szlovákiában). Csupán a jóváhagyott összeg 7 százalékát mindenképpen be kell fizetni az adóhatóság felé osztalékadóként.

Az szolgáltatások és áruk készpénzben történő kifizetésének joga alkotmány által garantált

A szlovák törvényhozók szerint az állampolgárnak joga van ahhoz, hogy maga döntse el, készpénzzel vagy bankkártyával, illetve bankátutalással kíván fizetni.

A készpénzben történő fizetés fokozatos korlátozása, illetve a jövőben végleges eltörlése jelentősen veszélyeztetné a lakosság alacsony jövedelemből gazdálkodó csoportjait. Azok a civil szervezetek is bajba kerülnének, amelyek adománygyűjtésből finanszírozzák jótékonysági tevékenységüket.

A Szlovák Köztársaság alkotmányának ezirányú módosítása is 2023. július 1-én lépett hatályba.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2023.07.23.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!