Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az általános szabály szerint a munkavégzésért kapott javadalmazás abban az országban vethető jövedelemadó alá, amelyben a munkavállalónak adózási illetősége van. A járvány okozta krízis miatt a munkavállalók otthonukból, de akár másik országból végezhetik a munkájukat. Kérdés, hogy állandó telephely keletkezik-e ez miatt a munkáltatónak ebben a másik országban?

 

Keletkezik-e home office miatt állandó telephely a másik országban?

 

Hol adózik a munkavállaló általános esetben

Amennyiben a munkavállaló másik országban végzi a munkáját, nem abban az országban, amelyben a munkáltatója letelepedett, a jövedelmét ebben a másik országban lehet adó alá vetni, amennyiben ennek a másik országnak az adótörvényei adókötelesnek tekintik ezt a jövedelmet. És persze, amennyiben a két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény is ezt lehetővé teszi.

A jövedelemadó törvény szempontjából nem az a fontos, hogy melyik országban letelepedett a munkáltató, hanem az, hogy a munkavállaló melyik ország területén végzi a munkáját.

Ebben a cikkben leírtak épp úgy vonatkozhatnak szlovák cég Magyarországon élő munkavállalóira, mint magyar cég Szlovákiában élő munkavállalóira. Vannak munkavállalók, akik napi szinten ingáznak határon át a munkahelyükre. És ezek a munkavállalók a járvány miatt otthonról dolgoznak.

Mi történik home office alatt

Ha egy szlovák cég munkavállalója Szlovákia területén kívül is végzi a munkáját azért, mert épp otthonról dolgozik, ebből a jövedelemből nem Szlovákiában kéne jövedelemadót fizetnie. Az az ország vethet ki jövedelemadót, amelynek a területén tevékenykedik.

A témáról készítettem már tavasszal egy részletes cikket. Ebben a cikkben csak említettem, hogy az OECD kiadott egy útmutatást arra vonatkozóan, hogy a járvány alatt módosulnak a nemzetközi adózás szabályai.

Az említett OECD útmutató alapján az ilyen jövedelmek adózása továbbra is abban az országban történhet, amelyben folyt munkavégzés a járvány előtt. Mivel a munkavállaló munkavégzése a másik országban csak ideiglenes és a rendkívüli állapot miatt történik így.

Milyen esetben keletkezik home office-nél állandó telephely

Arról is írtam már korábban, hogy a távmunka és az otthoni munka nem home office. Az utóbbi ugyanis csak ideiglenes megoldás.

Amennyiben a munkáltató vállalkozási tevékenysége részben a munkavállaló otthonában történik, mivel ideiglenesen a járvány miatt otthonról kénytelen dolgozni, ez nem jelenti azt, hogy a munkavállaló otthona a munkáltató rendelkezésére áll. Az ilyen típusú munkavégzés csak rendkívüli jellegű, ezért a munkavállaló otthonával nem is rendelkezhet a munkálatója.

Amennyiben állandó jelleggel végezné a munkavállaló otthonról a tevékenységét, mint pl. a távmunka és az otthoni munka esetén, így már az otthonának egy részét a munkáltatója rendelkezésére bocsátaná. Ha ez a másik ország területén történik, akkor a munkáltatónak állandó telephelye is keletkezne ebben a másik országban.

Amennyiben az otthon végzett munka csupán előkészítő jellegű, vagy csak kiegészítő tevékenység, nem keletkezik a munkáltatónak ez miatt állandó telephelye a másik országban.

Állandó telephely típusai

Szlovákiában 5 típusú állandó telephelyet ismer a jövedelemadó törvény:

  • építőipari állandó telephely,
  • klasszikus állandó telephely,
  • szolgáltatási állandó telephely,
  • ügynöki állandó telephely,
  • digitális platform alapján létrejött állandó telephely.

OECD útmutatója az állandó telephelyről

Az említett OECD útmutató az állandó telephelyekre is vonatkozik. Általánosságban az állandó telephely állandó jellegű és a cég rendelkezésére áll. Teljes egészében, vagy csak részlegesen az állandó telephely által végzi a vállalkozás a tevékenységét.

Az ideiglenes otthoni munkavégzés a járvány miatt nem keletkeztet állandó telephelyet a másik országban. Mégpedig ezért nem, mert az ilyen jellegű tevékenység nem állandó jellegű és nem is rendszeres vagy folytonos. A munkáltató nem is rendelkezik a munkavállaló otthonával, mint ideiglenes munkavégzés helyével.

Amennyiben a munkavállaló az otthonából végzi a munkáját, ez még nem jelenti azt, hogy ez a hely a munkáltató rendelkezésére áll. Hasonlóképpen az ügynökök ideiglenes tevékenysége a járvány okozta korlátozások ideje alatt saját otthonukból sem jelenti azt, hogy ez a tevékenység állandó jellegű lenne.

Az építőipari állandó telephelyek sem szűnnek meg a munkavégzés ideiglenes felfüggesztése miatt.

A jogi személyek adóilletőségére is kitér az OECD útmutatója. Amennyiben a vezető tisztségviselők, illetve menedzserek a járvány miatt a saját otthonukból irányítják a céget, ami esetleg a másik országban van, ez nincs kihatással a cég adózási illetőségére.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.12.06.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!