Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Több cikket is készítettem a munkavállalók étkezéséről és annak támogatásáról, mivel ez a téma gyakorlatilag majdnem mindenkit érint. Az élelmiszerek ára Szlovákiában is jelentősen emelkedett 2022-ben, ennek következtében az étkezési hozzájárulás összege is 2022-ben háromszor módosult. Ismét emelkedni fog 2023. január 1-től. Valójában az étkezési pótlék összegeit változtatja egy új rendelet, ami kihatással van a munkáltatói hozzájárulásra.

Januártól ismét emelkedik az étkezési hozzájárulás összege
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Étkezési pótlék és az étkezési hozzájárulás összege

Étkezési pótléknak nevezem a kiküldetésben lévő munkavállaló étkezési költségeinek térítésére vonatkozó összeget (szlovákul „stravné pri cestovných náhradách”). Az étkezési hozzájárulás (szlovákul „stravné”) meg minden munkavállalónak jár, aki több mint 4 órát dolgozott le egy műszakban, egy napon. Az elsőnek említett étkezési pótlék összegeiből számítódik. Mégpedig úgy, hogy az 5-12 órát kiküldetésben lévő munkavállaló étkezési pótlékját veszi alapul a számítás.

Íme az új értékhatárok

Amennyiben a munkavállaló egy napon 5-től 12 óráig terjedő időszakot tölt belföldi üzleti úton, 2023. január 1-től 6,80 euro étkezési pótlék illeti őt. Ha kiküldetésben 12 órától 18 óráig terjedő időt tölt, 10,10 eurora jogosult. Ha a Szlovákia területén üzleti úton lévő munkavállaló az egész napot tölti kiküldetésben, vagy legalább 18 órát, 15,30 euro étkezési pótlékra jogosult.

Az említett összegeket a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumának 432/2002 számú rendelete vezette be. Amennyiben a munkáltató étkezést is biztosít az üzleti út során a munkavállalónak, az étkezési pótlékra csökkentett mértékben, vagy egyáltalán nem jogosult a munkavállaló.   

Külföldön töltött kiküldetéseknél más rendelet alapján történik az étkezési pótlék számítása. A külföldi utakra vonatkozó összegeknél nincs változás 2023. januártól.

Ennek következtében emelkedik az étkezési utalványok értéke is

Mint fentebb említettem, a munkáltató köteles hozzájárulni a munkavállaló étkezési költségeihez. Ezt utalvány formájában, vagy pénzben folyósított hozzájárulásként nyújthatja. Azt is megszabja számára a Munka Törvénykönyve, hogy milyen összeggel támogassa napi szinten a munkavállalói étkezését.

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavállaló részére étkezési támogatást biztosítani, nevezetesen:

  • az étkezés árának legalább 55%-át,
  • de legfeljebb a kiküldetéseknél érvényesíthető étkezési pótlék 55%-át, amely az 5-12 órás üzleti útra vonatkozik.

Tehát 2023. január 1-től az étkezési pótlék 6,80 euro. Ennek 55%-a 3,74 eurót tesz ki, ami a legmagasabb értékű adóügyileg is elszámolható hozzájárulás.

A Munka Törvénykönyve meghatározza az étkezési utalvány minimális értékét, amelynek az 5-12 órás üzleti út során biztosított étkezési pótlék legalább 75%-át kell kitennie. Ez azt jelenti, hogy az étkezési utalvány értékének 2023. január 1-től legalább 5,10 eurónak kell lennie.

Mivel a munkáltatói hozzájárulásnak minimális mértéke 55%, ha a munkáltató étkezési jegyet vagy pénzbeli étkezési támogatást biztosít, 2023. január 1-től a hozzájárulás legalacsonyabb összege 2,81 euró.

.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.12.26.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!