Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Mindkettő az elektronikus kereskedelem része. 2021. június végéig eltérő volt a rájuk vonatkozó hozzáadottérték-adó szabályozás. És itt kizárólag csak a másik tagállamban élő magánszemélyeknek nyújtott elektronikus szolgáltatás és a webáruház által értékesített termékekre gondolok.

A magánszemélyek mellett az alábbiak vonatkoznak az alanyi mentes és tárgyi mentes vállalkozásokra is, vagy a civil szervezetekre.

 

Hogy függ össze az elektronikus szolgáltatás és a webáruház?

 

Szlovák webáruház indítása és működtetése – a részletekért kattintson a linkre!

 

Mit értünk elektronikus szolgáltatás fogalma alatt

Az elektronikus szolgáltatás távollevők részére, elektronikus úton, ellenszolgáltatás fejében nyújtott szolgáltatás, amelyhez a szolgáltatás igénybe vevője egyedileg fér hozzá.

Legegyszerűbb, ha példákat sorolok fel:

  • online oktatás,
  • e-book, vagy PDF letöltése,
  • videók elérhetővé tétele, letöltése,
  • számítógépes játékok elérése, ill. letöltése,
  • különböző applikációk elérhetősége, használata,
  • audiovizuális programok készítése,
  • szoftverek használata, letöltése,
  • podcastek,
  • tárhelyszolgáltatás.

Korábban eltérő szabályozás vonatkozott rájuk

A távolsági értékesítésnél a teljesítés helye az alapján változott, hogy egy másik EU tagállam nem HÉA adóalanyai felé mekkora forgalmat bonyolított a webáruház egy naptári évben. Ezt az értékhatárt minden tagállam maga szabta meg a saját HÉA törvényében. Általában 35.000 EUR volt, de nem minden országban.

Amennyiben az értékesített termékek összértéke nem haladta meg egy naptári évben a másik tagállam értékhatárát, a saját országában érvényes hozzáadottérték-adót számított fel a termék értékéhez. Ha viszont meghaladta egy tagállam felé az értékhatárt, onnantól kezdve a teljesítés helye ebben a másik tagállamban volt. Ott kellett a webáruház tulajdonosának közösségi adószámért folyamodnia, adóbevallásokat benyújtania és adót fizetnie.

Az elektronikus szolgáltatásoknál viszont a másik országban élő magányszemélyek felé nyújtott szolgáltatások értékhatára jóval alacsonyabb volt. Csupán 10.000 EUR. Nem volt szükség a másik országban közösségi adószámért folyamodnia a szolgáltatás nyújtójának. A saját hazájában regisztrálhatott a Mini One Stop Shop rendszerbe. Ezen keresztül nyújtotta be a bevallásait és fizette a külföldi személyeknek felszámított másik ország adóját.

Távolról is nyújtható szolgáltatások teljesítési helye

A távolról nyújtható szolgáltatások tágabb fogalom. Magába foglalja a fent említett elektronikus szolgáltatásokat is. Ide tartoznak például a másik országban helyezkedő ingatlanon végzett építőipari munkák, amennyiben a megrendelő magánszemély, illetve nem HÉA alany.

A változás abban rejlik, hogy 2021. július 1-től az összes másik tagállamba távolról nyújtható szolgáltatást egybe kell számítani. És ha ezek a távolsági értékesítéssel együtt összességében meghaladják a 10.000 EUR értékhatárt, a szolgáltatás befogadójának országában van a teljesítés helye.

Határon túli termékértékesítés teljesítési helye

A webáruházak tevékenységét lényegesen befolyásolja a 2021. július 1-től érvényes új szabályozás. Már nem egyenként kell vizsgálni az egyes országok felé bonyolított termékértékesítést, hanem összességében. Sőt, még a távolról nyújtott szolgáltatásokat is hozzá kell számítani.

Ha ezek az értékesítések összességében meghaladják egy naptári évben a 10.000 EUR-t, onnantól kezdve a teljesítés helye a megrendelő magánszemély, illetve nem HÉA alany országában van.

Egy kalap alá kell venni 2021. július 1-től

Ahogy már fentebb említettem, egybe kell számítani a távolról nyújtott szolgáltatások és a távolsági termékértékesítés forgalmát. A 10.000 EUR értékhatár viszonylag alacsony összeg. Ezt csak a kezdő vagy a nagyon pici vállalkozások, nem érik el egy naptári évben. De ők is választhatják önkéntesen az alábbi megoldást.

Mivel a másik ország hozzáadottérték-adóját kell felszámítani az értékesítésnél, létrehoztak az egész EU-ban egységes rendszert. Az One Stop Shop gyakorlatilag a korábbi MOSS rendszer kibővítése.

A webáruház üzemeltetője és a szolgáltatásnyújtó a saját hazájában regisztrál az OSS rendszerbe. Itt küldi be negyedévente a bevallást, melyben külön feltünteti minden országra vonatkozóan a forgalmat és a felszámított hozzáadottérték-adót. A saját országában fizeti be egy összegben a beszedett adókat.

Ez vonatkozik úgy a szlovák vállalkozás által üzemeltetett webáruházakra, mint a magyar vállalkozásokara, vagy bármelyik másik országban az ottani vállalkozásra.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2021.07.26.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!