Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Egyre gyakrabban jönnek magyar építőipari cégek Szlovákiába építeni, illetve különböző építőipari szolgáltatásokat nyújtani.

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 1

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 1

Teljesítés helye Szlovákia

A harmonizált hozzáadottérték-adó előírásai alapján az ingatlanon végzett munkák teljesítési helye abban az országban van, amelyben az ingatlan található.
Ezért érdemes a magyar vállalkozóknak és a könyvelőiknek a Szlovákiában végzet építőipari munkák esetén tájékozódni a szlovák hozzáadottérték-adó törvény rendelkezéseiről. A hozzáadottérték-adó szlovák megnevezésének rövidítése „DPH”, magyar megfelelője az ÁFA.

Kinek és miért fontos regisztrálni DPH fizetésre

Első sorban azt kell megvizsgálni, hogy a megrendelő magánszemély, vagy cég, amely hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrált.
Ha a megrendelő szlovák cég, amely teljes körű DPH fizető Szlovákiában, további lehetőségeket kell figyelembe venni:

  • Amennyiben generálkivitelezőként vagy fővállalkozóként jön a magyar építész cég Szlovákiába tevékenykedni, érdemes számára önként is regisztrálódni hozzáadottérték-adó fizetésre.
  • Ha Szlovákia szemszögéből külföldi kivitelező alvállalkozójaként (tehát ha a fővállalkozó is külföldi, nem feltétlenül magyar cég) jön szlovákiai ingatlanon tevékenykedni a magyar alvállalkozó, törvényből kifolyólag köteles regisztrálódni DPH fizetésre. Szintén visszaigényelheti az általa vásárolt anyagokból és az általa igénybevett szolgáltatásokból a kifizetett DPH-t.
  • Amennyiben a munkálatok kezdete előtt kirendeltséget vagy fióktelepet hoz létre Szlovákiában, ennek a külföldi személy szervezeti egységének is előnyös önként regisztrálni DPH fizetésre közvetlenül a cégbejegyzés után.

 

 

A megrendelő magánszemély

Amennyiben magánszemély a megrendelő, a magyar kivitelezőnek mindenképp Szlovákiában kell DPH fizetésre regisztrálni.
Így tehát a magánszemélynek nyújtott építőipari szolgáltatások esetén a teljesítés értékéhez fel kell számolni a 20% DPH-t és ezt a következő hónapban be kell vallani és be is kell fizetni a szlovák államkasszába.

Ebben az esetben is visszaigényelheti a magyar vállalkozó az általa vásárolt anyagokból és az általa igénybevett szolgáltatásokból a kifizetett DPH-t.

Belföldi fordított adózás az építőiparban

Szlovákiában is bevezették 2016. január 1.-től a fordított adózást az építőiparban. Ez a rezsim két Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrált vállalkozás közötti építőipari tevékenységnél érvényesül, hasonlóképpen, de nem teljesen ugyanúgy, mint Magyarországon.

Ki segít a magyar vállalkozónak megoldani ezeket a tennivalókat

Amennyiben az olvasottak alapján úgy döntene, hogy Önnek is szüksége van szlovák adóregisztrációra, tudok Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált regisztrációs folyamathoz, amelyben megtalálja és megkapja a további információkat.

A témához kapcsolódó cikkek:

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 2.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 3.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 4.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 5. rész 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz hozzájutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.09.11.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!