Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az építőipari tevékenységekről szóló cikksorozatom ötödik részében arról írok, hogy mely költségek hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) tartalmát lehet visszaigényelni a benyújtott adóbevallás által és melyeket csupán ELEKÁFA által.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ebben a cikkben is, úgy mint az egész cikksorozatban, a Szlovákiai ingatlanon végzett építőipari tevékenységről van szó, amelynél a teljesítés helye Szlovákiában van.

 

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 5

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 5

 

DPH (szlovák ÁFA) visszaigénylése általánosságban

A magyar vállalkozók – mint külföldi személyek – elsősorban ELEKÁFA által igényelhetik vissza a Szlovákiában kifizetett hozzáadottérték-adót (DPH-t).

Amennyiben Szlovákiában külföldi személyként regisztráltak hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre és aktív építőipari tevékenységet végeznek Szlovákiai ingatlanon, így a szolgáltatás teljesítésének helye Szlovákia területén van, a belföldi építőipari fordított adózás lép érvénybe.

Milyen esetben lehetséges az adó visszaigénylése adóbevallás által

Az építőipari szolgáltatásokról szóló cikksorozatom 1. részében részletesen írok arról, hogy kinek és miért szükséges regisztrálni hozzáadottérték-adó fizetésre Szlovákiában.

Olyan esetben, ha egy külföldi vállalkozó közvetlenül a szlovák HÉA adóalanynak számlázza az építőipari tevékenységet, nemzetközi fordított adózás lép érvénybe és az adót a szlovák megrendelő köteles megfizetni. Könnyítés a külföldi építőipari vállalkozás számára, hogy nem kell regisztrálni Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetésre. Az általa vásárolt termékek és szolgáltatások HÉA (DPH) adótartalmát ELEKÁFA által igényelheti vissza.

A külföldi vállalkozó regisztrálhat önként Szlovákiában hozzáadottérték-adó (DPH / szlovák ÁFA) fizetésre és ez esetben a szlovák belföldi építőipari fordított adózás előírásait köteles érvényesíteni. Ilyen esetben is az ELEKÁFA által igényelheti vissza az általa vásárolt termékek és egyéb szolgáltatások hozzáadottérték-adó (DPH) adótartalmát. Viszont az alvállalkozóitól befogadott építőipari tevékenységről szóló számlák már nem fognak tartalmazni DPH-t, mivel ezek is a belföldi építőipari fordított adózás szabályai alapján lesznek kiállítva. Ennek köszönhetően sokkal kisebb lesz az az összeg, amiben a vállalkozás pénze áll és amit utólag ELEKÁFA által lehet visszaigényelni.

Amennyiben a magyar építőipari vállalkozó megrendelője is olyan külföldi vállalkozó, amely nincs Szlovákiában letelepedve, vagy magánszemély, a magyar építőipari vállalkozó köteles szlovák hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrálni Szlovákiában. Ha a megrendelő DPH (szlovák ÁFA) fizető, a szlovák belföldi építőipari fordított adózás érvényesül. Ha a megrendelő nem DPH (szlovák ÁFA) fizető, akkor a magyar építőipari vállalkozónak DPH-val kell kiállítani a számláját a megrendelő felé.

Mindkét esetben a szlovák hozzáadottérték-adó törvény a 49.§ (9) bekezdésében kizárja annak lehetőségét, hogy az 5.§ szerint regisztrált külföldi személy adóbevallás által érvényesítse az általa kifizetett DPH visszaigénylését. Kivétel az az eset, amikor a külföldi személy köteles az adót megfizetni a 69.§ (1) bekezdése, illetve a 69.§ (12) bekezdése j) pontja alapján. Tehát abban az esetben, ha az építőipari fordított adózás szabályai érvényesülnek.

 

 

Kiadások a Szlovákiai építőipari tevékenység során

A Szlovákiai építkezéseken való részvétel folyamán felmerülhetnek különböző kiadások, amelyek összefüggenek az itteni tevékenységgel, mint például:

 • üzemanyag a gépjárművekbe, illetve munkagépekbe,
 • kisebb szerszámok vásárlása,
 • különböző anyagköltségek – pl. ragasztók, festékek,
 • egyéb szolgáltatások – fénymásolás, gumiabroncs szerelés, kulcsmásolás
 • szállásköltség,
 • fordítás, tolmácsolás költsége,
 • könyvelő, adótanácsadó és más szakember tanácsadásának költsége, stb.

Ezeknek a termékeknek és szolgáltatásoknak a DPH (szlovák ÁFA) tartalmát  kizárólag ELEKÁFA által igényelhetik vissza a külföldi személyek.

összefüggenek az itteni tevékenységgel, mint például:

 • üzemanyag a gépjárművekbe, illetve munkagépekbe,
 • kisebb szerszámok vásárlása,
 • különböző anyagköltségek – pl. ragasztók, festékek,
 • egyéb szolgáltatások – fénymásolás, gumiabroncs szerelés, kulcsmásolás
 • szállásköltség,
 • fordítás, tolmácsolás költsége,
 • könyvelő, adótanácsadó és más szakember tanácsadásának költsége, stb.

Ezeknek a termékeknek és szolgáltatásoknak a DPH (szlovák ÁFA) tartalmát  kizárólag ELEKÁFA által igényelhetik vissza a külföldi személyek.

Adóbevallás és ellenőrző kimutatás

A belföldi építőipari fordított adózás esetén az adóbevallásban a kiállított számla összegét nem kell feltüntetni. Csupán az ellenőrző kimutatásban szükséges közölni tételesen a kiállított számla adatait. Így az adóbevallás végeredménye nullás lesz.

Egyébként olyan időszakban, amikor nem végzett a külföldi vállalkozás aktív tevékenységet Szlovákia területén, nem szükséges benyújtani sem HÉA (DPH) adóbevallást, sem az ellenőrző kimutatást.

„Kis cetli” alapján is visszaigényelhető az adó

Mint már ebben a korábbi cikkemben részletesen írtam, az elektronikus regisztrációs pénztárgépek által kiállított pénztárbizonylatok egyszerűsített adóügyi bizonylatnak minősülnek. Ezek hozzáadottérték-adó tartalmát is vissza lehet igényelni akár ELEKÁFA által. Fontos, hogy az ilyen pénztárbizonylatok alján ott legyen az MF jel.

Az ELEKÁFA által csak olyan kiadások DPH tartalma igényelhető vissza, amely bizonyíthatóan összefüggött a külföldi cég Szlovákia területén végzett tevékenységével.

Végezetül…

Mint a cikksorozatomból kiderül, a Szlovákia területén végzett építőipari tevékenység komoly felkészülést igényel nem csak műszaki és szervezési szempontból, hanem adminisztráció szempontjából is. A cikkek tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak. Ezért a felkészülés folyamán célszerű felkeresni Szlovákiai szakembert – könyvelőt, adótanácsadót, aki segítheti a tevékenység hátterének sikeres lebonyolítását.

Ki segít a magyar vállalkozónak megoldani ezeket a tennivalókat

Amennyiben az olvasottak alapján úgy döntene, hogy Önnek is szüksége van szlovák adóregisztrációra, tudok Önnek segíteni. Erre a linkre kattintva eljut egy automatizált regisztrációs folyamathoz, amelyben megtalálja és megkapja a további információkat.

A sorozat további cikkei itt találhatók:

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 1.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 2.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 3.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 4.rész

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.05.27.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!