Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az építőipari tevékenységekről szóló cikksorozatom második részében arról írok, hogy mi mindenre kell odafigyelni, ha felmerül annak a lehetősége, hogy egy magyar vállalkozás Szlovákiai ingatlant építhet, vagy akár felújítási munkákat végezhet egy ingatlanon a Szlovák Köztársaság területén.

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 2

Epitoipari szolgaltatasok Szlovakiaban 2

 

DPH (szlovák ÁFA) regisztráció

Az előző részben írtam arról, hogy kinek és miért kell Szlovákiában hozzáadottérték-adó fizetésre regisztrálni.

A regisztrációhoz szükséges kitölteni az adóhatóság által meghatározott kérvény nyomtatványát. Ehhez kell mellékletként csatolni a magyar vállalkozói igazolvány vagy cégkivonat frissen lekért példányát és ennek hitelesített szlovák fordítását. Ezen kívül csatolni kell a bank igazolását a bankszámla vezetéséről.

A Pozsonyi adóhatóság külföldi személyként regisztrálja a magyar vállalkozást. Ez erről szóló igazolást (a rózsaszín kiskártyát) a vállalkozás Magyarországi címére küldi ki.

Elektronikus kommunikáció az adóhatósággal

Ahhoz, hogy a magyar vállalkozó teljesíteni tudja a kötelességét és benyújthassa az adóbevallását a szlovák adóhatóság felé, elektronikus hozzáférése kell hogy legyen a szlovák adóhatóság portáljához.

A magyar egyéni vállalkozónak, illetve a cég ügyvezetőjének, vagy az általa meghatalmazott személynek regisztrálnia kell magát az adóhatóság portálján. Továbbá vagy közjegyző előtt aláírni az adóhatósággal köttetendő szerződést az elektronikus kommunikációról és elküldeni a Pozsonyi adóhivatalnak, vagy bármelyik szlovák adóhivatal regisztrációs ügyintézője előtt személyesen is lehet ezt a dokumentumot aláírni.

Ezek alapján az adóhatóság munkatársai összekapcsolják a megbízott személyt (általában az ügyvezetőt) a cége ügyfélkapujával és innentől kezdve elektronikus úton kommunikálhat az adóhatósággal.

 

 

A vállalkozás munkavállalói mi alapján dolgozhatnak Szlovákiában

A magyar vállalkozás alkalmazottai kiküldetés formájában végezhetik tevékenységüket másik országban. A kiküldetési státuszukat a Magyarországon kiállított „A1” nyomtatvány igazolja.

Ennek legfőbb célja, hogy a külföldi munkavégzés során felmutatható és igazolható legyen, hogy a munkavállaló a saját hazájában érvényes társadalombiztosítással rendelkezik.

A munkavállalók bejelentése Szlovákiában

Mielőtt a kiküldött munkavállalók ténylegesen megjelennének a Szlovákiai építkezésen, be kell őket jelenteni a Nemzeti Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség weboldalán – http://www.nip.sk/?id_af=514&ins=nip

Erről részletesen írtam egy korábbi cikkemben: Külföldről kiküldött munkavállaló bejelentése Szlovákiában címmel.

Amennyiben egy esetleges ellenőrzés folyamán kiderülne, hogy a kiküldött munkavállalók nincsenek bejelentve a Nemzeti Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél, fejenként 2000 EUR büntetéssel sújtják a vállalkozót.

A munkavállalók munkavédelmi oktatása

A Szlovákiai területén végzett munkák megkezdése előtt köteles a munkáltató itteni munkavédelmi és egészségvédelmi oktatást biztosítani a kiküldött alkalmazottai számára. Ezt akár magyar nyelven is biztosíthatja számukra az erre szakosodott oktató cégek által, amelyek természetesen kiadják az erre vonatkozó okleveleket, illetve igazolásokat.

A munkagépek használata Szlovákia területén

Előfordulhat, hogy a magyar vállalkozás saját munkagépeivel szeretné végezni a Szlovákiai építkezésen a munkákat. Ilyen esetben a munkagépekhez külön itteni műszaki vizsgát, illetve műszaki igazolást kell biztosítani. Ezt is erre szakosodott szlovák cégek biztosítják a külföldi vállalkozók számára.

Felelősségbiztosítás

A külföldi vállalkozó a Szlovákia területén végzett építőipari munkákra köthet különböző terjedelmű felelősségbiztosítást valamelyik szlovák biztosítótársasággal.

A témához kapcsolódó cikkek:

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 1.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 3.rész

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 4.rész 

Építőipari szolgáltatások Szlovákiában – 5. rész 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni,
itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2017.09.16.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!