Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A szlovák utakon nem könnyű megkülönböztetni az elektromos autókat. A rendszámuk semmiben sem különbözik a többi autó rendszámától. 2019 szeptemberéig csak 1100 elektromos autót jegyeztek be Szlovákiában. Ezért a kormány vásárlásösztönző programot dolgozott ki. A szlovák céges autó is lehet elektromos, vagy alternatív meghajtású. Ilyen esetben többszörös kedvezményt is élvezhet. Olvassa tovább a cikket!

 

Elektromos szlovák céges autó három különböző kedvezményt is élvezhet

 

A kedvező „0” értékcsökkenési csoportot már 2019-re vonatkozóan vezették be a szlovák céges autóknál

A szlovák jövedelemadó törvény eddig 6 értékcsökkenési csoportot ismert. A 2019 őszén elfogadott törvénymódosítás által bevezették a „0”-ik értékcsökkenési csoportot. Ebbe a csoportba kizárólag az elektromos meghajtású (BEV) és a plug-in hibrid (PHEV) személygépkocsik tartoznak.

Az elektromos és plug-in hibrid személygépkocsiknál az értékleírásokat 24 hónap alatt lehet érvényesíteni adóköltségként. Erről a jövedelemadótörvény 27.§ (1) bekezdése rendelkezik.

Ez a kedvezményes értékleírás már a 2019-es társaságiadó bevallásban érvényesíthető. Olyan céges autókra is vonatkozik, amelyek 2018-ban vagy még korábban voltak beszerezve céges vagyonként. A korábbi években érvényesített értékleírásokat utólag már nem lehet módosítani. De 2019-ben át lehet sorolni a korábban beszerzett elektromos céges autókat a „0” értékelírási csoportba. Ez által csökkenthető a befizetendő társasági adó.

50% + további 25% kedvezmény a gépjárműadónál

Az „alternatív meghajtású” személygépkocsik már régebbtől kedvezményt élveznek a gépjárműadó törvényben. Ez a kedvezmény a hibrid meghajtású vállalkozáshoz használt autókra is vonatkozik, nem csupán a plug-in hibrid (PHEV) kocsikra.

A kizárólag elektromos meghajtású autók gépjárműadója 0 EUR. Gépjárműadó bevallást mindenképp be kell nyújtani ezekre a kocsikra is.

Az éves szintű gépjárműadót a motor térfogata alapján kell meghatározni. 50% adókedvezmény illeti az alternatív meghajtású céges autókat.

Mivel az esetek többségében új gépjárművekről van szó, további 25% kedvezményt vehet igénybe az autó tulajdonosa a gépjárműadó számításánál.

Ugyanis a szlovák gépjárműadó törvény környezetbarát. Az új autóknál az első 3 évben a táblázatból átvett adó összegére 25% kedvezmény vonatkozik. Az autó használatának 4–6 évében már csak 20% a kedvezmény. Háromévenként csökken a kedvezmény mértéke. Majd a 156 hónapnál régebbi autóknál a kiszámított adót 25%-al kell emelni.

A szlovák gépjárműadóról ebben a cikkben írtam részletesen: Szlovák gépjárműadó bevallása és befizetése esedékes január végén

Állami támogatás az elektromos autók vásárlásához

A Szlovák Gazdasági Minisztérium 2019-ben programot indított az elektromos autók vásárlásának ösztönzésére. Legfeljebb bruttó 50.000 EUR vételárig az elektromos autókra 8.000 EUR támogatást, a plug-in hibrid autókra 5.000 EUR támogatást igényelhet a vásárló.

A program 2019 decemberében le is zajlott. A támogatásra szánt összeg 6 millió EUR volt. A résztvevők elektronikus úton benyújtották igényüket és ez által 4 perc alatt kimerítették a rendelkezésre álló keretet. Az igénylőknek először meg kell venniük az autót, ki kell fizetniük a teljes vételárat. Majd csak ez után kaphatják meg az igényelt támogatást. Ennek további feltétele, hogy két éven át az autón láthatóan fel kell tüntetni egy matricát, amelyen a következő szöveg áll: „Környezetkímélően közlekedek a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának támogatásával”.

Sajnos, nem tudni, hogy lesz-e még a továbbiakban hasonló támogatás a minisztérium részéről.

Korlátozás az adó-költségekre vonatkozóan

Az elektromos személygépkocsik ára eléggé magas. Esetükben érvényes a luxusautókra vonatkozó értékleírások korlátozása. Ez annyit jelent, hogy amennyiben az autó beszerzési ára meghaladja a 48.000 EUR-t, adóköltségként érvényesíthető értékelírások csupán a 48.000 EUR-ból számíthatók. A lízingelt gépjárműveknél a korlátozás 60.000 EUR beszerzési árra vonatkozik.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.01.12.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!