Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A kisvállalkozóknál gyakran előfordulhat, hogy családtag dolgozik a vállalkozásban, akár csak egy rövid időre. Közben nem szabad szem elől veszíteni az illegális foglalkoztatásról szóló törvény szabályait sem.

 

Családtag dolgozik a vállalkozásban

 

Nem önálló munkavégzés

A nem önálló munkavégzés fogalmát a szlovák munkatörvénykönyv határozza meg az 1.§-ban. E szerint a nem önálló munkavégzés olyan, amely alapján a munkát a felettes munkáltatói és alárendelt munkavállalói viszonyban végezi a munkavállaló a munkáltató számára, a munkáltató utasításai alapján, az ő nevében és a munkáltató által megszabott munkaidőben.

Illegális foglalkoztatás

Az illegális munkavégzésről és illegális foglalkoztatásról szóló 82/2005 számú törvény a munkáltatótól két alapszabály betartását követeli meg:

  • azzal a személlyel, aki a munkáltató számára nem önálló munkát végez, munkaviszonyt szükséges létesíteni, és egyben
  • a nem önálló munkát végző személyt be kell jelenteni nyugdíjbiztosításra.

Ennek folyamatát részletesen szabályozza a munkatörvénykönyv. Az illegális munkavégzést szigorúan büntetik.

Az illegális munkavégzés elleni szabályok nagyon szigorúak főleg a kisvállalkozókra tekintettel. Ezért a törvény kivételt tesz számukra, hogy foglalkoztathassák a családtagjaikat. Egyéni vállalkozók számára ez a kivétel már a korábbi években is megvolt. 2020. január 1.-től viszont kiterjesztették a lehetőséget olyan korlátolt felelősségű társaságokra is, amelyeknek legfeljebb egy természetes személy a tulajdonosuk.

A törvény pontosan megnevezi, hogy kinek a segítsége engedélyezett munkaviszony létesítése nélkül is:

  • felmenőági rokonok (a polgári törvénykönyv értelmében szülők, nagyszülők, gyerekek, unokák)
  • testvérek,
  • házastársak.

A törvény adta lehetőség nem vonatkozik további rokonokra, mint pl. unokatestvér, nagynéni, nagybácsi, sógor, anyós, após. Hasonlóképpen nem vonatkozik ez a lehetőség a vállalkozóval egy háztartásban, de nem házassági viszonyban élő partnerre sem.

A törvény továbbá meghatározza azt is, hogy annak a családtagnak, aki munkaviszony létesítése nélkül segít a vállalkozónak,

  • a szociális biztosító által nyugdíjbiztosítással kell rendelkeznie,
  • vagy már nyugdíjas,
  • vagy diák, aki nem töltötte be a 26.-ik életévét.

Tehát az egyszemélyes vállalkozásba segíthet olyan családtag, akinek van másik munkahelye, vagy maga is egyéni vállalkozó. Nem szükséges társulási szerződést kötniük. A lényeg, hogy legyen nyugdíjbiztosítása.

Kedvező lehetőség 2020-tól az egyszemélyes KFT számára is

Elvileg a házastársak nem köthetnek egymással munkavállalási szerződést, mivel nem kerülhetnek egymással szemben alárendelt viszonyba. Korábban ez volt az akadálya annak, hogy az ügyvezető foglalkoztassa a tulajdonában lévő egyszemélyes kereskedelmi társaságban a házastársát.

Mint már fentebb említettem, 2020. január 1.-től az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság tulajdonosának családtagjai is segíthetnek a vállalkozásban munkaviszony létesítése nélkül. Ezzel a rendelkezéssel törölték az a hátrányt, amely alapján az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítója hátrányos helyzetben volt az egyéni vállalkozóval szemben a családtagok foglalkoztatása terén.

A kivételek kiterjesztésének az illegális munkavégzésről szóló törvényben az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságokra is az volt a célja, hogy igazságosabb feltételeket teremtsenek a vállalkozók számára az egyenlő bánásmód elve alapján.

Szankciók

A munkavédelmi hatóság bármikor ellenőrzést végezhet a vállalkozó üzemi egységében. Az illegális munkavégzés esetén 2.000 EUR-tól 200.000 EUR-ig szabhatnak ki bírságot. Amennyiben egyszerre két illegálisan foglalkoztatott munkavállalót is találnak az üzemi egységben, 5.000 EUR a büntetés.

Ezen túlmenően a „munkáltató” bekerül egy központi nyilvántartásba. 5 éven át vezetve lesz a nyilvántartásban és ez időszak alatt nem kaphat semmilyen állami, vagy EU támogatást. Nem kaphat olyan megrendeléseket, amelyek az állami költségvetésből lennének fizetve. Tehát nem kaphat olyan igazolást a munkaügyi felügyeleti hatóságtól, hogy nem foglalkoztat illegálisan.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.05.17.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!