Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Külföldi személy többféle módon vállalkozhat Szlovák Köztársaság területén. Ilyen esetben Szlovákia elvárja, hogy az itt szerzett bevételből itt is fizesse a jövedelemadót. Hogy jobb áttekintést kapjon a szlovák adóhatóság a külföldi személyek itteni adóköteles tevékenységéről, bekerült a jövedelemadó törvénybe egy besúgó rendelkezés. 

Annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, melyik országba kéne fizetni egy külföldi személynek a jövedelemadót, az országok egymás között megállapodásokat kötöttek a kettős adóztatás elkerülése céljából. Ezekben a megállapodásokban rögzítik azt is, hogy milyen feltételek mellett keletkezik egy vállalkozásnak a másik államban állandó telephelye és melyik állam jogosult az adó beszedésére, esetleg megosztja-e az adó beszedésének jogát egymás között a két állam.

Besúgó rendelkezés a szlovák jövedelemadó törvényben, ami a külföldieket érinti
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

Ezzel a cikkel nem csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szlovák adóhatóság tudomást szerezhet a külföldi személy itteni tevékenységéről, hanem arra is, hogy milyen kötelessége van a Szlovákiában letelepedett külföldi vállalkozásnak, ha más külföldi céggel köt szerződést.

A cikk további tartalmából

Milyen telephelyről szól ez a cikk?

Besúgó rendelkezés alatt egy adatszolgáltatási kötelességet értek

Kissé el van rejtve ez a besúgó paragrafus

Adatszolgáltatás lényege

Az adatszolgáltatásnak egy meghatározott űrlap által kell eleget tenni

Meddig szükséges megtenni az adatszolgáltatást

A Szlovákiában letelepedett külföldi cégekre is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség

Két példa az építőiparból

Forduljon adótanácsadóhoz

.

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!