Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az egészségbiztosítási járulék kedvezmény lényege abban rejlik, hogy az a munkavállaló, aki jogosult az érvényesítésére, a járulék kedvezmény összegével csökkenti azt az összeget, amelyből számítódik az egészségbiztosítási járuléka. Végeredményben kevesebb járulékot fizet a munkavállaló és a munkáltató is. De a munkáltatónak ez a lehetősége 2018-ban megszűnt.

 

Egeszsegbiztositasi jarulek kedvezmeny

 

Mi is az egészségbiztosítási járulék kedvezmény

Az egészségbiztosítási járulék kedvezmény 2015.01.01.-től lett bevezetve Szlovákiában azzal a céllal, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalóknak csökkenjen a járulékfizetésük. Az 580/2004 számú egészségbiztosításról szóló törvény rendelkezései határozzák meg a kedvezményt.

Maga az egészségbiztosítási járulék kedvezmény éves szinten 4.560 EUR. Havi felbontásban ez 380 EUR-t jelent. Úgy működik, hogy amennyiben a munkavállaló havi bruttó bére 380 EUR, akkor sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem fizet egészségbiztosítási járulékot. A járulék kedvezmény kétszer gyorsabban csökken, mint ahogy a bruttó bér emelkedik. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy ha a munkavállaló bruttó bére eléri az 570 EUR-t, a járulék kedvezmény nullára csökken.

Az egészségbiztosítási járulék kedvezményre a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók is jogosultak, amennyiben a havi bruttó bérük nem éri el az 570 EUR-t.

Mivel 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is emelkedett a minimálbér, így ezekben az években folyamatosan csökkent az érvényesíthető járulék kedvezmény. Ez által az alacsony jövedelmű munkavállalók egyre kevésbé élvezik a kedvezményt.

Gyakorlati példa

2017-ben a minimálbér 435 EUR volt.

A minimálbér és a járulék kedvezmény közötti különbség   435 – 380 = 55 EUR.

A járulék kedvezmény ezek alapján   380 – (2 x 55) = 270 EUR

Ez annyit jelent, hogy a munkavállaló nem a 435 EUR-ból fizeti a 4% egészségbiztosítási járulékot, csak 165 EUR-ból. Tehát az egészségbiztosítási járuléka 6,60 EUR.

A következő táblázatban személtetem, hogyan alakult az egészségbiztosítási járulék kedvezmény a bevezetése óta az egyes években az adott év minimálbérével számítva:

 

Év

2015

2016 2017

2018

Minimálbér az adott évben

380 €

405 € 435 €

480 €

A minimálbér és a járulék kedvezmény közöti különbség

0 €

25 € 55 €

100 €

Munkavállaló egészségbiztosítási járulék kedvezménye

380 €

330 € 270 €

180 €

Munkavállaló egészségbiztosítási járulék alapja

0 €

50 € 165 €

300 €

Munkavállaló egészségbiztosítási járuléka

0,00 €

2,00 € 6,60 €

12,00 €

 

A ténylegesen megspórolt összeg kevesebb

Vegyük példaként a 2018-as évet és azon belül is a minimálbért.

Amennyiben a munkavállaló érvényesíti az egészségbiztosítási járulék kedvezményt, 12,00 EUR-t fizet járulékként. Ha nem érvényesíti a kedvezményt, 19,20 EUR járulékot fizet. A két összeg különbözete 7,20 EUR.

Az első esetben a nettó bére 403,18 EUR, a második esetben pedig 397,35 EUR. A két összeg különbözete viszont csak 5,83 EUR. Ez azért van, mert a járulék levonása után még jövedelemadó alá esik a fennmaradt részleges adóalap.

A járulékkedvezmény érvényesítésének módja

Az egészségbiztosítási járulék kedvezmény nem automatikusan érvényesíthető. A munkavállalónak írásban – az SK Egészségügyi Minisztériuma által előírt formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával kell kérvényezni a munkáltatónál. Ezt a kérvényt legkésőbb 8 nappal a munkaviszony kezdetétől számítva kell benyújtania, hogy a havi bérszámfejtésnél érvényesítse a járulék kedvezményt. Hasonlóképpen a munkavállaló köteles írásban 8 napon belül bejelenteni a munkáltatójának azt is, ha a továbbiakban már nem jogosult érvényesíteni a járulék kedvezményt.

Amennyiben a munkavállaló kérvényezte a járulék kedvezmény érvényesítését, illetve ennek megszüntetését, a munkáltató köteles ezekről a változásokról 8 napon belül értesíteni azt az egészségbiztosítót, amelynél a munkavállaló biztosított.

A Szlovákiai társadalombiztosításról korábban már írtam – ide kattintva elérhető a cikk.

A járulékkedvezmény érvényesítésének feltételei

A munkavállaló a következő esetekben nem jogosult az egészségbiztosítási járulék kedvezményre, amennyiben a munkaviszonyával párhuzamosan:

  • egyéni vállalkozó, illetve más típusú önálló kereseti tevékenységet végez,
  • más munkáltatónál is van munkaviszonya,
  • osztalékot vett fel az adott naptári évben,
  • ügyvezetői honoráriumot kapott,
  • az adott évben más típusú járulék kedvezményt már igénybevett,
  • a munkaviszonytól eltérő munkavégzésre irányuló megállapodások valamelyike alapján foglalkoztatott.

Sok esetben csak az év végén derül ki, hogy a munkavállaló jogosult-e az adott évben a járulék kedvezményt igénybe venni, vagy nem.

Például a saját cégükben alkalmazott tulajdonosok is általában csak minimálbérrel honorálják a saját tevékenységüket. A cégben elért nyereséget osztalék formájában veszik ki. Ilyen esetben már nem jogosultak az egészségbiztosítási járulék kedvezményre. Ezért a havi bérszámfejtésben csak kivételes esetben érvényesítették a kedvezményt.

Egészségbiztosítási járulék éves elszámolása

Az egészségbiztosítási járulék éves elszámolásának készítése folyamán a biztosító társaságnál már látják, hogy visszamenőleg ki volt jogosult a kedvezményre, és ki nem. Amennyiben a kedvezmény nem volt az év folyamán az egészségbiztosítási járulék előleg levonásakor érvényesítve és a munkavállaló jogosult a kedvezményre, az éves elszámolás által a munkáltatója visszakapja a többlet befizetett járulékot úgy a munkavállalóra vonatkozóan, mint a munkáltatóra vonatkozóan.

Amennyiben a munkavállaló visszakapja a járulék többletet, ebből a következő bérszámfejtésnél a munkavállalója levonja a személyi jövedelemadót.

Fordított eset is adódhat, mégpedig, hogy az éves elszámolásnál kiderül, hogy jogtalanul volt érvényesítve az egészségbiztosítási járulék kedvezmény. Az éves elszámolás alapján a biztosítottnak és a munkáltatójának is utólag be kell fizetni a járulék különbözetet.

2018-ban a munkáltatóra már nem vonatkozik a járulékfizetési kedvezmény

Ez magasabb terhet jelent a munkáltatónak, mivel ez által az idén növekedett a minimálbérrel honorált alkalmazottak után a bérek összköltsége.

A következő táblázatban összehasonlítom a munkáltató járulékfizetési kötelességét 2017-ben és 2018-ban:

 

2017

2018

Bruttó bér

500 €

500 €

Egészségbiztosítási járulék kedvezmény

140 €

0 €

Munkáltató által fizetett egészségbiztosítási járulék

(500 – 140) x 10% = 36 €

(500 – 0) x 10% = 50 €

Bérköltség összesen

500 + 36 + 126 = 662 €

500 + 50 + 126 = 676 €

Megjegyzés: 126 € a munkáltató által fizetett járulék a szociális biztosításra

Az 500 EUR bruttó bérből tehát a munkáltató 14 EUR-ral több egészségbiztosítási járulékot fizet havonta 2018-ban minden munkavállalója után.

Az munkavállaló egészségbiztosítási járulék kedvezménye továbbra is érvényben maradt az eredeti feltételek mellett, ahogy ezt a fentiekben példával is szemléltettem.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.08.20.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!