Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A cikksorozatomban abból indulok ki, hogy van egy sikeres webáruház Magyarországon. Az üzemeltetője úgy dönt, hogy létrehoz egy szlovák nyelvű webáruházat is, amelyet szlovák cég által fog működtetni. Az árut, vagy annak nagy részét a magyar cég vásárolja a nagykertől, vagy közvetlenül a gyártótól, majd tovább adja a szlovák cégnek. Itt merül fel a kapcsolt vállalkozás, a transzferár szabályok ismerete és betartása.

Maradjunk a korábbi cikkekben vázolt két cég (szlovák és magyar) által üzemeltetett két webáruház modelljénél. Mint láttuk, rengeteg tényező befolyásolja azt az árrést, amiből gazdálkodhat a szlovák cég.

 

A szlovák e-shop mint kapcsolt vállalkozás és a transzferár szabályok

 

Abban az esetben, ha a szlovák cég a magyar kapcsolt vállalkozástól vásárolja a termékeket, a beszerzési árat, ami a magyar cégnél az eladási ár, közös érdekek mentén állapítják meg a két cégben.

Itt merül fel egy fontos kérdés – hogyan lesz elosztva a két cégnél az eredeti beszerzési ár között és a szlovák webáruház eladási ára között kialakított árrés? Nyereséggel adja-e el a magyar vállalkozás a szlovák vállalkozásnak az árut, vagy csak az eredeti beszerzési áron? Hogy határozza meg, hogy mennyiért adja tovább az általa vásárolt árut a kapcsolt vállalkozásának?

A szempontokat és megoldásokat olvassa tovább a cikkben.

A cikk további tartalmából

Mit jelent a „kapcsoltság”

Kapcsolt vállalkozás-e a két webáruházat üzemeltető két cég

Még egyszer az árrésről

A szokásos piaci ár

Mi a teendő, ha a szlovák és a magyar webáruház üzemeltetői kapcsoltságban vannak egymással

Melyik cégnek mik a funkciói – funkcionális analízis

Leányvállalat és a konszolidáció

Kockázatok felmérése és elemzése

Hol képződik és hol csapódik le a nyereség – ennek adózási vonzata

Transzferár szabályok betartandók

Milyen esetben szükséges módosítani a társasági adóalapot

Transzferár dokumentáció

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!