Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Az adózó, aki nem nyújtotta be a szlovák adóbevallást a benyújtásra vonatkozó határidőn belül, megteheti ezt később is. Ilyen esetben általában késedelmi bírsággal sújtja az adóhatóság.

Persze megtörténhet az is, hogy nem a valós adatokkal lett az adóbevallás benyújtva. Ilyen esetben döntő szerepe van annak, hogy az adott adóbevallás határideje előtt, vagy csak a benyújtási határidő után lett az eltérés felfedezve.

Ennek függvényében kétféleképpen nevezzük Szlovákiában az adatmódosító bevallásokat – az önrevíziót, ahogy ez Magyarországon elterjedt megnevezés.

 

A szlovak adobevallas önrevizioja

 

Az adóbevallás határideje

Az adóbevallás benyújtásának határidejét az egyes adónemek anyagi jogi előírásai (törvényei) szabják meg.

A rendes adóbevallásra, a helyesbítő és az utólagos adóbevallásokra vonatkozó általános feltételekről az eljárási szabály rendelkezik. Ez az eljárási szabály az adórend – az 563/2009 számú törvény. Az általános feltételek az összes adónemre vonatkoznak.

Mely adóbevallásokra vonatkoznak a cikkben leírtak

A fentiekben említett folyamat a következő adóbevallási típusokra vonatkozik:

  • hozzáadottérték-adó
  • ellenőrző kimutatás a hozzáadottérték-adó bevalláshoz
  • összesítő kimutatás a hozzáadottérték-adó bevalláshoz
  • személyi jövedelemadó A és B típusa
  • társasági jövedelemadó
  • gépjárműadó
  • jövedéki adók

Adatmódosítás az adóbevallás benyújtásának határideje előtt

Az adóbevallás határidejéig bármennyi adatmódosító bevallás benyújtható. Minden esetben az utolsóként benyújtott adatokat fogja az adóhatóság érvényesnek tekinteni. Semmilyen szankcióval nem jár az ilyen módosítás. Ezt nevezzük hivatalosan „helyesbítő adóbevallásnak”.

Adatmódosítás az adóbevallás benyújtásának határideje után

A bevallás benyújtásának határideje után is módosíthatjuk a korábban benyújtott adatokat. Ez az adatmódosítás viszont már bizonyos esetekben szankcióval is járhat. Az adóbevallás benyújtásának határideje utáni korrekciós bevallást „utólagos adóbevallásnak” nevezzük.

Utólagos adóbevallást csak olyan esetben lehet benyújtani, ha már megtörtént a rendes adóbevallás benyújtása. Rendes adóbevallásként kell benyújtani az adatokat akkor is, ha azok első alkalommal a bevallásra vonatkozó határidő után kerülnek benyújtásra. Tehát az adott időszakra vonatkozó első adóbevallás benyújtása minden esetben rendes adóbevallás.

Az utólagos adóbevallást is ugyanazzal a formanyomtatvánnyal kell benyújtani, amely által a rendes adóbevallás lett benyújtva. Az egyes adóbevallások kitöltéséhez a szlovák adóhatóság magyar nyelvű magyarázatokat is kiadott. Ezekről írtam egy másik cikkemben, amely ezen a linken található.

Az utólagos adóbevallás benyújtása kötelező, de lehet csak lehetőség is az adózó számára

Fontos szerepe van annak, hogy a módosítás milyen jellegű eredményt okoz.

Amennyiben a korrekció eredményeként tartozás merül fel az adóhatóság felé, az adózó köteles benyújtani az utólagos bevallást.

Viszont ha a korrekció eredménye adó-visszaigénylés, nem köteles az adózó benyújtani az utólagos bevallást. Tehát nem köteles elvégezni az önrevíziót. Ez érthető, hiszen ilyen esetben a pénz az államkasszában maradna.

Az utólagos adóbevallásban az adózónak ki kell tölteni azt a részt is, amelyben feltünteti a különbözetet a módosított eredmény és az eredeti adóbevallás eredménye között. Feltüntetendő a hibás adatok észlelésének dátuma is.

Meddig lehet benyújtani az utólagos adóbevallást

Akár önként nyújtja be az adózó az utólagos adóbevallást, akár kötelessége benyújtani ezt, megteheti addig, amíg az adó kivetésének joga nem szűnik meg. Azonban csak olyan esetben nyújthat be módosított adatokat, ha ezek az adott időszakra vonatkozóan nem voltak adóellenőrzéssel felülbírálva, illetve amíg nem kezdődött meg az adóellenőrzési eljárás.

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2018.05.06.

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!