Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Milyen vállalkozási formák választhatók a Szlovákiai vállalkozási tevékenységhez? Ez a kérdés leggyakrabban akkor merül fel, amikor egy külföldi vállalkozás Szlovákia területén is kívánja kibontakoztatni az üzleti tevékenységét. Akár termékeket értékesít, akár határon átívelő szolgáltatást nyújt.

A cikkben sorra vesszük a különböző formák feltételeit, előnyeit és hátrányait – állandó telephelyet, szervezeti egységet (kirendeltséget, fióktelepet), önálló kereskedelmi társaságot vagy leányvállalatot.

 

Vállalkozási formák a Szlovákiai tevékenységhez

 

A külföldi személyek Szlovák Köztársaságban ugyanolyan feltételek mellett vállalkozhatnak, mint a szlovák személyek, amíg az egyes törvényekből kifolyólag nem érvényesül más szabály. Nézzük, milyenek a valódi lehetőségek és mit kell szem előtt tartani a külföldi személyek különböző típusú vállalkozásai során Szlovákiában.

A Kereskedelmi törvénykönyv a külföldi személy vállalkozását Szlovákiában úgy határozza meg, mint egy kirendeltség, vagy fióktelep általi vállalkozást a Szlovák Köztársaság területén. Csupán egyetlen kifejezést használ, ez pedig a szervezeti egység.

Külföldi személy Szlovákiában közvetetten is vállalkozhat, mégpedig a Szlovák Köztársaság cégjegyzékébe bejegyzett szlovák jogi személy által. Ez lehet részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság vagy közkereseti társaság.

Ezen túlmenően más EU tagállambeli vállalkozó (jogi személy vagy egyéni vállalkozó egyaránt) vállalkozhat Szlovákiában korlátozott terjedelemben a szolgáltatások szabad áramlásának elve alapján.

Az egyes vállalkozási formák mindegyikének megvannak az előnyei és hátrányai. Ezeket érdemes mérlegelni a vállalkozás megkezdése előtt. Főképpen tekintettel a vállalkozás terjedelmére és a vele járó kockázatokra.

A cikk további tartalmából

Külföldi vállalkozóként nyújtott szolgáltatás Szlovákiában

Határokon át nyújtott szolgáltatások bejelentése

Mikor szükséges szlovák közösségi adószámot igényelni a külföldi vállalkozás számára

Oktatás, kulturális rendezvény szervezése

Építőipari munkák Szlovákia területén helyezkedő ingatlanon

Hozzáadottéték-adó telephely

Állandó telephely által végzett tevékenység

Külföldi személy kirendeltsége, fióktelepe által végzett tevékenység

Leányvállalat létrehozása

Önálló szlovák cég

 

 

A cikk folytatása a Prémium tartalom része.

Amennyiben szeretné tudni, miről szól a Prémium tartalom előfizetés, kattintson ide!

Ha csak ezt az egy cikket szeretné megrendelni és forintban fizetné vagy euroban fizetné, kattintson a választott pénznemre.

Ha már van Prémium tartalom előfizetése, itt tud bejelentkezni:

Elfelejtette a jelszavát?
Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!