Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


A Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma bemutatta az új információs rendszer E-számla műszaki megoldását. Ez egy olyan elektronikus számlázási rendszer, mely biztonságos környezetben adatokat küld a számlákról a pénzügyi hatóságnak.

Új információs rendszer és az eFaktúra bevezetése
Janok Júlia
Vállalkozás Szlovákiában

A Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma a pénzügyi hatósággal szorosan együttműködve egységes folyamatot vezet be a számla elektronikus körforgására és a számlákból kinyert strukturált adatok pénzügyi hatóság felé történő elküldésére. A rendszer szlovák rövidítése IS EFA. Szerintem érdemes megjegyezni, mert ezzel a rövidítéssel fogunk még sokszor találkozni.

A felhasználóknak és a cégeknek a rendszerre vonatkozó részleteket egy online rendezvényen hozták nyilvánosságra 2022. május 5-én, ahol a Pénzügyminisztérium szakemberei bemutatták a műszaki megoldást.

A kisvállalkozók számára ingyenes alkalmazás

Az adóalanyok számláiról a pénzügyi hatóság felé történő adatküldés elengedhetetlen része azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma fel kívánja venni az adócsalás elleni küzdelmet.

A biztonságos elektronikus számlázás bevezetése elsősorban a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez kíván hozzájárulni. Az információs rendszer lehetővé teszi az elektronikus számla kiállítását a kisvállalkozások számára is. Nekik ingyenes online webalkalmazás áll rendelkezésre, amely segíti az előírt elektronikus formátumú számlák elkészítését és kezelését. Az elektronikus számlák automatikus, valós idejű formai ellenőrzését is biztosítja.

Számviteli rendszerek felhasználóinak is adott a megoldás

A saját szoftvereszközeiket használó vállalkozók számára az IS EFA egy nyílt programozási felületet kínál, amelyen keresztül a vállalkozók további felhasználói beavatkozás nélkül továbbíthatják a rendszerükben készített számlákat az IS EFA rendszerhez.

Az egységes elektronikus számlázás bevezetése az egész Európai Unióban elősegíti a határokon átnyúló kereskedelmet az elektronikus számlázás területén, miközben növeli a hatóságok által kibocsátott és fogadott számlák átláthatóságát.

Beta verzió tesztelése

Bővebb tájékoztatást az új információs rendszerről ezen a hivatalos linken (https://web-einvoice-demo.mypaas.vnet.sk/) talál a kedves olvasó szlovák és angol nyelven. Egyben itt várják a jövőbeni felhasználók visszajelzéseit.

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárt küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2022.05.15.

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamilyen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!