Az itt közölt anyagokra vonatkozóan a szerzői jogokat fenntartom. További publikálásra, kiegészítésre vonatkozó kérdésekkel, kérem, írjon a janok.julia @ vallalkozasszlovakiaban . hu e-mail címre.
A blogbejegyzések tartalma csupán útmutató, segítséget nyújthat, de messze nem ad részletes választ a felmerülhető helyzetekre és semmiképp nem minősül adótanácsadásnak.


Képtelenség egy blogbejegyzésben tájékoztatni az olvasóimat minden olyan rendelkezésről, amelyet az új szlovák kormány és az új parlament fogadott el az utolsó időszakban. A törvénymódosítások, a kormányrendeletek, a minisztérium rendeletek – mind a járvánnyal kapcsolatos korlátozások következményei enyhítésére szolgálnak.

 

Törvénymódosítások a járvány miatti korlátozások következményei enyhítésére

 

Három új törvény foglalja magába az intézkedések nagy részét

2020. március 27.-én hatályba lépett a 63/2020 számú törvény. Módosítja a szociális biztosításra vonatkozó törvény rendelkezéseit a korona vírus idején.

2020. április 4.-én lépett hatályba a 66/2020 számú törvény, amely a szlovák munkatörvénykönyv rendelkezéseit módosítja.

2020. április 4.-én nyilvánosságra hozták, és ezzel érvénybe lépett a 67/2020 számú törvény, amely a Szlovák Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó területekre vonatkozik.

Szociális biztosítás terén hozott változások

A szlovák állam a munkavállalók fizetésének 80%-át tervezi visszafizetni azoknak a cégeknek, amelyek üzemeltetési helye kötelezően zárva van a járvány alatt. Hasonlóképpen támogatást kíván nyújtani az egyéni vállalkozóknak és a munkavállalóknak az alapján, hogy milyen mértékű a bevételük visszaesése a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések bevezetése óta. A cél – munkaviszonyban tartani a munkavállalókat.

Karanténba került munkavállalóknak és olyan szülőknek, akik a beteg gyermeküket gondozzák, az állam fizeti egész időszak alatt a munkabérük 55%-át.

A munkaügyekért felelős ágazat biztosítani akarja azoknak a személyeknek a jövedelmét is, akik jelenleg munkanélküli segélyt kapnak. Ideiglenesen egy hónappal meghosszabbítja számukra azt az időszakot, amely alatt folyósítják számukra a munkanélküli segélyt. Ezek a személyek a járvány okozta krízis helyzetben nem tudnak maguknak munkát találni.

Munkatörvénykönyv rendelkezésinek módosításai

A rendelkezések a munkáltatókat segítik abban, hogy ne kelljen a jelenlegi helyzetben elbocsátaniuk a munkavállalókat. Olyan intézkedéseket is tartalmaz a törvénymódosítás, amelyek a munkavállalókat védik.

Amennyiben a munkáltató kénytelen volt a járvány miatt leállítani a gyártási folyamatot, vagy szüneteltetni a tevékenységét, az általa folyósított bérpótlásra vonatkozó előírások módosulnak. Mivel az akadály a munkáltató oldalán keletkezett, a munkavállalók bérének 80%-át, de legalább a minimálbért köteles kifizetni bérpótlékként. Nem 100%-ot mint eddig előírta a munkatörvénykönyv.

Amennyiben a rendkívüli helyzet miatt a munkáltató nem tud munkát biztosítani a munkavállalónak és bérpótlékot fizet neki, a törvénymódosítás értelmében kötelezheti a munkavállalót a kiesett munkaidő ledolgozására. Ezt legfeljebb 12 hónapig teheti meg attól a naptól számítva, ahogy a korlátozás érvénybe lépett. Ezek alapján ledolgoztatni legfeljebb 400 órát lehet egy naptári évben. A munkavégzésér a munkavállalónak munkabér jár. Ez az idő viszont nem fog beszámítódni a heti átlagos munkaidőbe.

A törvénymódosítás lehetővé teszi a munkavállalónak, hogy otthonról végezze a feladatait, amennyiben ezt a tevékenysége lehetővé teszi. Az ilyen munkát el lehet rendelni. A szabadság igénybevétele körül is enyhítések léptek érvénybe.

A munkavállalót nem lehet elbocsájtani az alatt az időszak alatt sem, amikor a kiskorú gyermekét ápolja. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem adhat felmondást az anyának, amíg otthon van a gyermekével, amely nem járhat iskolába.

A törvénymódosítás felmentést ad a munkáltatóknak és a vállalkozóknak olyan kötelességek alól, amelyeket jelenleg nem lehet teljesíteni. Ilyenek például a kötelező orvosi vizsgálatok, vagy a munkavállalók kötelező képzése a munkavédelem terén.

A Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó törvények módosításai

A Szlovák Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó előírások módosításáról szóló törvény rendelkezései 2020. április 12.-től alkalmazandók. Ezen a napon hirdette ki a szlovák kormány a rendkívüli állapotot a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban a Szlovák Köztársaság területén.

A törvény rendelkezései annak a hónapnak az utolsó napjáig lesznek érvényesek, amely hónapban a kormány visszavonja a rendkívüli állapotot. Amennyiben e törvény egyes rendelkezései más időpontig szabják meg az eltérő alkalmazást, ezek a törvényben megszabott határidőig lesznek érvényesek.

A kormány dönthet arról, hogy e törvény rendelkezései a rendkívüli állapot visszavonása után is érvényben maradhatnak, amennyiben a gazdasági, szociális, illetve egészségügyi helyet ezt megkívánná. Ilyen esetben a kormány határozat által módosítaná az egyes rendelkezések érvényességét, illetve terjedelmét.

A 66/2020 számú törvény módosítja az adókezelésre vonatkozó előírásokat és egyéb területeket.

 

Ha tetszett a cikk és szeretne további hasznos információkhoz jutni, itt feliratkozhat hírlevelemre, amelyhez ajándékba egy kis SK-HU szakszótárat küldök.

Szerző: Janok Júlia – Szlovákiai vállalkozások szakértője, 2020.04.05.

 

Janok Julia

Janok Júlia – accountant-expert (számviteli szakértő). A Párkányi MARK PLUS, s.r.o. tulajdonosa és ügyvezetője. Több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a számvitel és adózás terén. 15 éve segíti azokat a magyar vállalkozókat, akik valamiylen formában (nemcsak szlovák cég által) Szlovákiába terjesztik ki a vállalkozásukat.

 

 

Tagok belépése

Elfelejtette a jelszavát?

Csatlakozzon a Prémium tartalom olvasóihoz!